Bronsiolita la copii
Bronsiolita la copii este o afectiune frecvent intalnita. Bronsiolita este o afectiune inflamatorie a cailor respiratorii, in special a bronhiilor mici, ce afecteaza copiii mici cu varsta sub 2 ani. De cele mai multe ori boala apare in 1 – 2 zile cu tuse brusc instalata, wheezing (respirator suieratoare) si dispnee (respiratie grea). Uneori copiii pot prezenta semne ale unei infectii a cailor respiratorii superioare ca faringita, rinofaringita anterior (rinoree, tuse si uneori subfebrilitate).
Cauzele de bronsiolita la copii
Principala cauza a bolii este infectia respiratorie cu virus sincitial respirator (85% din cazuri), dar si alte virusuri sau bacterii pot da bronsiolita: adenovirusuri (11%), entrovirus, influenza, rinovirusul, micoplasma pneumonie si clamidia pneumonie. Rareori pot avea si cauza alergica, frecvent alergia la acarienii din praful de casa.
Factorii de risc pentru a dezvolta bronsiolita copiii
Copiii care sunt predispusi sa dezvolte bronsiolita sunt cei care nu au fost alaptati, cel putin in primele 6 luni, copiii prematuri, cei expusi in medii aglomerate atat acasa cat si la cresa sau gradinita, copiii nascuti din mame fumatoare si expusi la fumul de tigara, etc. Binainteles ereditatea isi spune cuvantul. Copiii care au antecedente familiale de astm bronsic sau alergii sunt mai predispusi sa dezvolte bronsiolite si ulterior astm .
Cum se produce bronsiolita la copii?
Copilul vine in contact cu virusul (face o viroza) care este inhalat si ajunge la nivelul bronhiilor mici unde produce inflamatie, cu edematierea peretelui bronsic si secretii crescute de mucus. Edemul peretelui bronsic va duce la ingustarea bronhiilor cu acumularea secretiilor si suprainfectarea lor. Copiii prezinta rapid simptome respiratorii, deoarece au caile respiratorii de calibru mic si orice inflamatie duce la ingustarea acestora. Simptomele care apar in urma inflamatiei sunt tusea, initial seaca apoi productiva, respiratia grea si suieratoare (wheezing), uneori febra si/ sau frison si scaderea apetitului.
Specific bronsiolitei este wheezingul sau respiratia suieratoare, care se aude frecvent fara stetoscop in timpul expirului. Initial copilul este agitat, pentru ca mai apoi in formele severe sa se epuizeze si sa devina letargic, adormit.
Bronsiolita acuta trebuie diferentiata de un astm bronsic in criza, de o pneumonie bacteriana sau virala, afectiuni cardiace la copii, precum si de prezenta unui corp strain in tractul respirator.
Masuri de prevenire a bronsiolitelor: evitarea intrarii in colectivitate pana dupa varsta de 3 ani, evitarea spatiilor aglomerate, evitarea fumatului in jurul copilului. Alaptarea la san pana la 6 luni este foarte importanta pentru a creste imunitatea copilului. Este important ca incaperea sa fie aerisita frecvent, iar copilul sa stea in pozitie usor ridicata cu capul in hiperextensie.
Tratamentul medicamentos
Avand in vedere ca etiologia este virala, medicatia nu trebuie sa fie bazata pe antibiotice. La copiii cu forme severe, cand se suspecteaza o suprainfectie bacteriana se indica antibiotic. La copiii cu boli preexistente (afectiuni cardiace sau respiratorii), la copiii malnutriti sau la cei febrili cu varsta sub 3 luni, se va evalua necesitatea administrarii de antibiotic. Medicatia este suportiva, antitermic la nevoie si neaparat consult pediatric. Nu recomand folosirea de corticoid (dexametazona) sau adrenalina in aerosol la domiciliu, fara o justificare clara.
Bronsiolitele repetate la copii reprezinta unul dintre factorii predispozanti pentru astmul bronsic, in special la copiii alergici sau cu teren alergic. Prognosticul bolii este favorabil cu remisiunea bolii in 7 – 10 zile.
De retinut pentru parinti – wheezing-ul, tusea seaca, respiratia grea la copil trebuie sa fie un semnal de alarma si trebuie sa se prezinte cu copilul la orice unitate sanitara pentru evaluare si tratament de specialitate.
Programeaza un consult alergologic