Urticaria acuta si cronica
Ce este urticaria?
Urticaria este o inflamatie la nivelul pielii, caracterizata prin aparitia unor “blande” care sunt foarte pruriginoase. Urticaria acuta si cronica sunt frecvent intalnite in practica curenta a medicului alergolog.
Urticaria acuta
Se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii urticariforme cu o durata de < 6 saptamani. Urticaria si angioedemul acut trebuie diferentiate de anafilaxie. Anafilaxia se caracterizeaza si prin afectarea altor organe decat pielea: tract respirator (wheezing, respiratie grea), tract digestiv (dureri abdominale, varsaturi), aparat cardio-vascular (scadere tensionala, palpitatii).
Urticaria acuta si angioedemul pot fi IgE-mediate sau non-IgE mediate. Factorii declansatori pot fi alergeni din aer, alimente, medicamente, chiar infectii virale sau bacteriene, parazitoze. Evaluarea urticariei acute se realizeaza in functie de debutul si istoricul urticariei. Testele cutanate se vor efectua daca au justificare clinica si doar dupa remiterea puseului acut. Daca pacientii nu pot efectua testare cutanata, atunci se recomanda dozarea anticorpilor de alergie IgE din sange.
Urticaria cronica
Urticaria cronica se manifesta ca si cea acuta, ce le diferentiaza este durata simptomelor > 6 saptamani si factorii declansatori. Cauzele de urticarie cronica sunt multiple, de la infectii virale (HBV, EBV), infectii cu Helicobacter pylori, afectare tiroidiana autoimuna, parazitoze, la afectiuni autoimune si autoinflamatorii, medicamente etc. De cele mai multe ori cautarea cauzei poate fi obositoare, atat pentru pacient cat si pentru medic. Aproximativ la 60 % din pacienti nu se gaseste cauza.
Angioedemul de cele mai multe ori se datoreaza medicatiei cardiace cu inhibitori de enzima de conversie (IECA). Angioedemul poate sa apara in orice moment al tratamentului cu IECA, din primele zile pana la cativa ani de tratament. Acesti pacienti necesita reevaluare cardiologica si inlocuirea acestui medicament.
Analizele sunt recomandate in functie de debutul, istoricul si relatia cauza efect a urticariei, in cazul in care pacientul o poate observa. Printre cele mai comune investigatii recomandate pacientilor cu urticarie cronica se numara: hemoleucograma, VSH sau PCR, probe hepatice si renale, examenul coproparazitologic, exudat nazal si faringian, examen de urina, analize pentru depistarea unei afectiuni tiroidiene si a helicobacter pylori.
Factorii fizici ca frigul, caldura (exercitii fizice, emotii, bai calde, etc), presiunea, radiatiile solare pot da urticarie fizicala care este o forma de urticarie cronica, care necesita perioade lungi de tratament.
Urticaria acuta de regula se remite spontan spre deosebire de cea cronica care poate fi uneori greu de controlat.
Tratamentul urticariei cronice difera in functie de severitatea si durata urticariei, precum si cauza acesteia.
Consulta medicul alergolog daca te confrunti cu una din cele doua forme: urticaria acuta si cronica. Urticaria este o afectiune care afecteaza calitatea vietii, activitatile de zi cu zi si chiar somnul. Medicul alergolog te poate ajuta.
Programeaza un consult alergologic