Alergia la medicamente

alergia la medicamente

Alergia la medicamente

Alergia la medicamente reprezinta 1 – 3 % din totalul reactiilor adverse la medicamente.

Alergia la medicamente poate fi produsa prin 2 tipuri de reactii: reactii alergice prin anticorpi IgE si reactii pseudoalergice produse prin mecanism non-IgE mediat (fara anticorpi IgE). Ambele dau aceleasi simptome de alergie, dar mecanismul de producere este diferit.

Reactiile alergice sunt imprevizibile, nu depind de doza de medicament administrata si necesita o sensibilizare anterioara. Acest lucru se realizeaza prin administrarea anterioara a aceluiasi medicament sau a unui medicament inrudit. Dupa primul contact cu medicamentul se produc anticorpi de alergie de tipul IgE. La a doua administrare a aceluiasi medicament apare reactia alergica.

Reactia prin mecanism non IgE se produce prin activarea si degranularea directa a bazofilelor si secretie de histamina si alti mediatori ai inflamatiei.

Care medicamente dau frecvent alergie?

  1. Antibioticele betalactamice (Penicilina, Ampicilina, Amoxicilina, etc)
  2. Antiinflamatoriile nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, algocalmin, etc)
  3. Substantele de contrast
  4. Blocantele musculare
  5. Mai rar: extractele de alergeni, serurile heterologe, insulina, streptokinaza, vaccinurile

Reactiile pseudoalergice (non-IgE mediate ) sunt date de aspirina, antiinflamatoriile nesteroidiene, substantele de contrast, anestezicele generale, ciprofloxacina, vancomicina.

Pacientii alergici la Penicilina pot dezvolta reactii incrucisate (dezvolta alergie) si la alte medicamente inrudite care contin penicilina ca Ampicilina, Amoxicilina si cefalosporine. Pacientii alergici la penicilina, pot inlocui penicilina cu Eritromicina sau Aztreonam. Persoanele alergice la antiinflamatorii si aspirina pot dezvolta alergie la mai multe antiinflamatorii sau doar la unul singur.

Cum se manifesta alergia la medicamente?

Alergia la medicamente se manifesta printr-o multitudine de forme.

Frecvent intalnite sunt simptomele cutanate: urticarie, angioedem, boala serului, lupus eritematos, vasculite,  eritem multiform major (sindromul Steven Johnson), necroza epidermica toxica (TEN).

Simptomele respiratorii nu sunt deloc de negijat, putand fi amenintatoare de viata: wheezing, senzatie de sufocare, respiratie grea si anafilaxie /soc anafilactic.

Reactiile alergice pot sa apara imediat, in cateva minute de la administrarea medicamentului, intre 1 ora si 3 zile reactiile accelerate (urticarie si angioedem) si reactiile tardive > 3 zile (eruptii cutanate, febra, reactii de tipul boala serului).

Cum aflu daca am alergie la medicamente?

Diagnosticul de alergie la medicamente este putin mai dificil de pus, deoarece imita unele afectiuni. Mecanismele de producere nu sunt pe deplin cunoscute si nu exista teste general valabile pentru diagnostic.

Anamneza este foarte importanta si trebuie sa cuprinda date despre medicament, istoricul bolii si date despre afectiunile asociate ale pacientului, inclusiv prezenta altor boli alergice.

Testarea cutanata se poate realiza doar pentru unele medicamente. Standardul de aur in diagnosticul alergiei medicamentoase il constituie testul de provocare, al carui principiu este administrarea medicamentului in doze progresiv crescande pana la atingerea dozei terapeutice sub supraveghere medicala, pe o sectie de terapie intensiva. Acest test se face imediat inainte de initierea tratamentului cu medicamentul testat. Se realizeaza doar la pacientii la care medicamentul nu poate fi inlocuit cu un alt medicament.

Desensibilizarea medicamentoasa se poate realiza, dar este eficienta doar pe durata de administrare a medicamentului, daca acesta se intrerupe in 48 de ore pot sa apara reactii alergice.

Tratamentul in alergia la medicamente

Cel mai important pas in tratarea alergiei la medicamente consta in depistarea medicamentului cauzator si oprirea administrarii lui, apoi tratamentul manifestarilor clinice.

Tratamentul alergiei la medicamente difera in functie de manifestarea clinica a acesteia – anafilaxie, urticarie si angioedem, astm bronsic – necesita tratamentul specific acestor boli. Medicatia antihistaminica este frecvent folosita, corticoterapia si in formele severe administrarea de adrenalina.

Nu ezita sa consulti medicul alergolog daca ai dezvoltat o alergie la medicamente.

drRamonaMuresan

Programeaza un consult alergologic

Medic specialist alergolog dr Ramona Mureșan

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.