Alergia la medicamente

alergie antibiotic

Reactiile alergice la medicamente reprezinta 1 – 3 % din totalul reactiilor adverse la medicamente. Putem spune ca sunt de doua tipuri, reactii alergice produse prin anticorpi IgE si reactii pseudoalergice produse prin mecanism non-IgE mediat. Ambele dau aceleasi simptome, dar mecanismul de producere este diferit. Reactiile alergice sunt imprevizibile, nu depind de doza de medicament administrata si necesita o sensibilizare anterioara – acelasi medicament sau un medicament inrudit a mai fost administrat in trecut, a sensibilizat pacientul, iar la administrarea ulterioara a produs reactia alergica prin secretie de anticorpi de tipul IgE impotriva medicamentului. Care medicamente dau frecvent alergie? Medicamentele care dau reactii alergice sunt: – frecvent antibioticele betalactamice (Penicilina, Ampicilina, Amoxicilina, etc), antiinflamatoriile nesteroidiene – mai rar extractele de alergeni, serurile heterologe, insulina, streptokinaza, vaccinurile pe baza de ou. Reactiile pseudoalergice sunt date de aspirina, antiinflamatoriile nesteroidiene, substantele de contrast, anestezicele generale, ciprofloxacina, vancomicina. Pacientii alergici la Penicilina pot dezvolta reactii incrucisate (dezvolta alergie) si la alte medicamente inrudite care contin penicilina ca Ampicilina, Amoxicilina si cefalosporine. Pacientii alergici la penicilina o pot inlocui cu Eritromicina sau Aztreonam. Persoanele alergice la antiinflamatorii si aspirina pot face la diferite antiinflamatorii sau doar la unul singur.

Cum se manifesta alergia la medicamente? Alergia la medicamente se manifesta printr-o multitudine de forme, de la simptome cutanate: urticarie, la angioedem, boala serului, lupus eritematos, vasculite,  eritem multiform major (sindromul Steven Johnson), necroza epidermica toxica (TEN), la simptome respiratorii (wheezing, senzatie de sufocare, respiratie grea) si anafilaxie /soc anafilactic. Reactiile alergice pot sa apara imediat, in cateva minute de la administrarea medicamentului (socul anafilactic), intre 1 ora si 3 zile reactiile accelerate (urticarie si angioedem) si reactiile tardive > 3 zile (eruptii cutanate, febra, reactii de tipul boala serului).

semne de reactie anafilactica

Diagnosticul de alergie medicamentoasa este putin mai dificil de pus, deoarece imita unele afectiuni, mecanismele de producere nu sunt pe deplin cunoscute si nu exista teste general valabile pentru diagnostic. Anamneza este foarte importanta si trebuie sa cuprinda date despre medicament, istoricul bolii si date despre afectiunile asociate ale pacientului, inclusiv prezenta altor boli alergice. Testarea cutanata se poate realiza cu medicamente care dau frecvent reactii alergice. Standardul de aur in diagnosticul alergiei medicamentoase il constituie testul de provocare, al carui principiu este administrarea medicamentului in doze progresiv crescande pana la atingerea dozei terapeutice sub supraveghere medicala, pe o sectie de terapie intensiva. Acest test se face imediat inainte de initierea tratamentului cu medicamentul testat. Nu se realizeaza decat la pacientii la care medicamentul nu poate fi inlocuit cu un alt medicament. Desensibilizarea medicamentoasa se poate realiza, dar este eficienta doar pe durata de administrare a medicamentului, daca acesta se intrerupe in 48 de ore pot sa apara reactii alergice. Tratament: Cel mai important pas in tratarea alergiei la medicamente consta in depistarea medicamentului cauzator si oprirea administrarii lui, apoi tratamentul manifestarilor clinice. Tratamentul alergiei la medicamente difera in functie de manifestarea clinica a acesteia – anafilaxie, urticarie si angioedem, astm bronsic – necesita tratamentul specific acestor boli. Boala serului caracterizata prin febra, eruptie cutanata, artralgii, oboseala necesita administrare medicamente antialergice si antiinflamatorii nesteroidiene in formele usoare si corticoterapie in formele severe. Sindromul Steven Johnson (eritem multiform major) necesita doze mari de corticoid Prednison 80 mg/zi in formele usoare; internare si administrare intravenoasa de corticoid 60 mg Metilprednisolon in formele severe timp de 2 – 3 saptamani.