Alergenii alimentari
Alergenii alimentari patrund in organism pe cale digestiva si produc sensibilizare alimentara. De asemenea, sensibilizarea se poate produce si prin alergenii inhalatori. Cei mai comuni dintre alergenii alimentari implicati frecvent in alergia alimentara sunt:
Laptele de vaca
Produce cel mai frecvent alergie alimentara la copii cu varsta de pana la 2 ani. De regula, dupa varsta de 4 – 5 ani este tolerat de majoritatea copiilor. Laptele de vaca contine cel putin 20 de proteine care pot produce reactia alergica. Cele mai importante, implicatie in alergia la laptele de vaca sunt cazeina cu fractiunile ei (αs1, αs2, β, κ1 – 3) si proteinele din zer: β lactoglobulina, α lactalbumina, albumina serica.
Dintre aceste alergene cazeina este responsabila de majoritatea alergiilor la laptele de vaca. Pacientii alergici la laptele de vaca pot folosi ca inlocuitor, preparate de lapte praf cu proteine extensiv hidrolizate: sau pe baza de aminoacizi sintetici. In functie de severitatea alergiei se opteaza pentru unul din cele doua tipuri de preparate.
Oul de gaina
Oul de gaina este frecvent implicat in alergia alimentara la copii. Albusul este mai alergenic decat galbenusul si contine 23 de glicoproteine dintre care cele mai alergenice sunt: ovomucoid, ovalbumina si ovotansferina, lizozim, albumina serica. Dintre acestea ovomucoidul este implicat cel mai frecvent in reactia alergica la ou la copii. Alergenul principal din galbenus este α-livetina (implicata in sindromul “egg-bird” descris la persoanele care detin pasari, dupa un timp indelungat pot dezvolta alergie la oul de gaina in special la galbenus). Un alt alergen care se gaseste in galbenus este lipovitelina, dar care este rar implicata in reactii alergice.
Alunele si arahidele
Alunele si arahidele produc frecvent reactii alergice dupa varsta de 4 ani. De regula alergia la aceste alimente persista toata viata. Formele de alergie sunt frecvent severe, necesitand evitarea acestora.
Soia
Produce alergia alimentara in special la copii si tineri. De multe ori copiii alergici la laptele de vaca pot fi alergici si la soia. De aceea, inlocuirea laptelui de vaca cu lapte de soia nu este intotdeauna posibila.
Nuci
In aceasta categorie intra nuca de acaju, migdale, fistic etc. Pacientii alergici la nuci nu sunt neaparat alergici si la alune, fistic, etc., dar este de preferat sa le evite, datorita contaminarii incrucisate sau accidentale.
Peste
Alergia la peste este frecvent intalnita, in special la adulti dar si la copii. Pestii care produc cel mai frecvent alergie alimentara sunt codul si somonul. Acesti alergeni fac parte din clasa parvalbumine si se gasesc in tesutul muscular al pestilor. S-a observat ca alergia apare la consumul de peste proaspat, foarte rar la cel de peste la conserva. Un alergen nou identificat este colagenul de peste, care nu da reactie incrucisata cu colagenul altor animale. In timpul pregatirii pestelui, la o temperatura sub 1000 C, acesta poate da reactie alergica la pacientii alergici la peste, care inhaleaza aburul sau fumul din timpul prepararii. Alte specii de peste implicate in reactii alergice sunt tonul, macroul si sardinele care contin cantitati mari de histamina (50 mg – 100 g).
Fructe de mare
Alergia la fructele de mare apare frecvent la adulti si in special la femei. Din aceasta categorie fac parte molustele (melci, midii, stridii, caracatita, scoici) si crustaceele (homari, crabi, creveti). Dintre acestea cele mai frecvent implicate in alergii sunt crevetii prin proteina alergenica tropomiozina.
Cereale
Atat graul, cat si celelalte cereale (ovaz, secara, porumb, orez) sunt frecvent implicate in reactii alergice, in special la copii, dar si la adulti. Proteinele implicate in alergie sunt: albumine, globuline si prolamine. Prolaminele se impart in gliadine (α, β, γ) si glutenine (ώ5 gliadina, care este cel mai frecvent implicata in reactii alergice).
Carnea de pui, porc, vita, etc
Alergia la diverse tipuri de carne apare in general la preparatele care nu sunt suficient pregatite sau sunt pregatite la gratar. Proteinele alergenice din carne sunt: albumina serica, Ag 3/Lipocalina si S100 legata de Calciu. alergia la carnea de vita poate aparea si daca copilul este alergic la albumina serica bovina din laptele de vaca. De asemenea, prezenta anticorpilor de alergie IgE specifici pt alpha Gal, se traduce prin alergie dupa consumul de carne.
Legume si fructe
- Telina, morcovi, rosii, cartofi, ceapa, usturoi pot de asemenea sa produca reactii alergice. Cele mai frecvente sunt prin reactie incrucisata cu polenurile.
- Fructe – capsuni, struguri, prune, caise, piersici, cirese, fructe de padure, pere, mere, kiwi, mango, papaya. Cele mai frecvente reactii alergice sunt prin reactie incrucisata cu polenurile.
- Condimente – coriandru, chimen, boia, piper, mustar, ghimbir produc mai rar alergie.
- Seminte de susan – pot da reactii alergice
Programeaza un consult alergologic
[…] apar simptomele, dupa o anamneza detaliata. Acestia pot fi din categoria de alergeni respiratori, alergeni alimentari sau […]