Urticaria la factori fizici

alergie la cald

Urticaria la factori fizici (cald, rece, presiune)

Urticaria la factori fizici poate fi declansata de diversi factori fizici ca : aerul rece sau cald, apa, presiune aplicata la nivelul pielii, zgarierea pielii (dermografism) etc.

Urticaria sau alergia la frig

Alergia la frig este o forma de urticarie declansata de factori fizici ca frigul sau expunerea la aer rece. Urticaria la frig se manifesta prin pete rosii, papule (blande sau urticarie) si prurit la nivelul zonelor expuse la frig: fata cel mai frecvent, maini, dar si la nivelul picioarelor (genunchi, degete), fese.

De obicei simptomele apar imediat dupa expunere, dar si in timpul expunerii prelungite la frig, vant, la contact cu obiecte reci sau cu apa rece (innot). Initial apare pruritul, apoi zona se inroseste si se umfla. In formele severe, cand o mare parte a corpului vine in contact cu obiecte reci (ex: innotul in apa rece) poate apare hipotensiune, colaps vascular si deces. De asemenea, consumul de alimente reci poate cauza umflare a buzelor si mai rar a limbii, faringelui, laringelui si dureri abdominale.

Urticaria la frig sau rece nu prefera o anumita grupa de varsta, ci poate apare la orice varsta si indiferent de sex. Diagnosticul se confirma printr-un test simplu – testul cubului de gheata.

Urticaria la frig se poate asocia cu afectiuni ca crioglobulinemia, boala aglutininelor reci, criofibrinogenemia si hemoglobinuria paroxistica la rece (anticorpi Donath-Landsteiner asociati cu sifilis secundar). Investigatii: crioglobuline, aglutinine la rece, VDRL, etc. Prognosticul si severitatea urticariei la frig variaza considerabil. Ocazional, simptomele se remit spontan in cateva luni, dar la unele persoane pot persista multi ani.

alergie la frig

Urticaria sau alergia la cald

Urticaria la factori fizici se asociaza de regula cu o urticarie cronica sau alte alergii. Urticaria la cald cunoscuta ca si urticaria colinergica, se manifesta de regula dupa emotii, efort fizic, consumul unor alimente calde sau condimentate, dus/ bai cu apa calda. Se manifesta prin inrosire, eruptii mici pe piele, care produc mancarime, la nivelul zonelor expuse la caldura, frecvent zona gatului. Testul care confirma aceasta alergie consta in expunerea pielii la cald sau efectuarea unui efort fizic si apoi urmarirea zonei.

Urticaria aquagena (dupa contactul cu apa)

Este mai rar intalnita si apare la contactul cu apa. Innotul poate declansa o alergie severa, anafilaxie caracterizata prin scadere tensionala, eruptive generalizata si uneori deces. De asemenea, consumul de lichide poate cauza umflare a zonelor expuse in urma consumului (buze, gat, faringe, esofag, etc). Testarea consta in punerea pielii in contact cu apa si apoi verificarea zonei expuse.

Dermografismul

Este o forma de urticarie declansata de simpla zgariere a pielii, chiar si la contactul cu firele de par si haine. In urma zgarierii pielii apare inrosire, o papula (blanda) si prurit cutanat. Testarea alergiei se face prin zgarierea pielii, in urma careia pielea se irita devine rosie si umflata. O incidenta crescuta a fost observata in sarcina (in special in al doilea trimestru), la debutul menopauzei si la copii alergici.

De asemenea dermografismul poate sa apara in urma administrarii unui medicament (antibiotic), se poate asocia frecvent cu alte forme de urticarie, parazitoza intestinala sau boala tiroidiana.

Urticaria la presiune

Se manifesta la nivelul zonelor asupra carora se exercita presiune (fese, talpi, umeri). Aceste zone prezinta eritem si edem precum si senzatie de arsura sau durere.

Diagnosticul in urticaria la factori fizici

Diagnosticul de urticarie fizicala se stabileste de catre medicul alergolog sau dermatolog. Anamneza, asocierea urticariei cu factorii fizici, precum si testarea cutanata ajuta la stabilirea diagnosticului.

Daca observati aparitia urticariei dupa expunerea la aer rece, dupa dusuri calde sau dupa zgarierea pielii, consultati medicul alergolog.

Tratamentul in urticaria la factori fizici

  • Evitarea pe cat posibil a contactului cu factorii fizici declansatori este prima masura care trebuie luata.
  • Tratamentul medicamentos consta in administrarea de doze mari de medicatie antialergica. Asocierea unui antihistaminic H2 poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
drRamonaMuresan

Programeaza un consult alergologic

Medic specialist alergolog dr Ramona Mureșan

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.