Urticaria la factori fizici

alergie la cald

Factorii fizici care pot declansa urticarie sau alergie pot fi: aerul rece/ cald, apa, presiunea la nivelul pielii, zgarierea pielii, etc.

Urticaria sau alergia la frig este o forma de urticarie declansata de factorul fizic – frig/ aer rece. Urticaria la frig se manifesta prin pete rosii, papule (blande sau urticarie) si prurit la nivelul zonelor expuse la frig: fata cel mai frecvent, maini, dar si la nivelul picioarelor (genunchi, degete), fese.

De obicei simptomele apar imediat dupa expunere, dar si in timpul expunerii prelungite la frig, vant, la contact cu obiecte reci sau cu apa rece (innot). Initial apare pruritul, apoi zona se inroseste si se umfla, iar in formele severe, in special cand o mare parte a corpului vine in contact cu obiecte reci – innotul – poate apare hipotensiune, colaps vascular si deces. De asemenea, consumul de alimente reci poate cauza umflare a buzelor si mai rar a limbii, faringelui, laringelui si dureri abdominale.

Urticaria la frig sau rece nu prefera o anumita grupa de varsta, ci poate apare la orice varsta si indiferent de sex. Diagnosticul se confirma printr-un test simplu – testul cubului de gheata.

Urticaria la frig se poate asocia cu afectiuni ca crioglobulinemia, boala aglutininelor reci, criofibrinogenemia si hemoglobinuria paroxistica la rece (anticorpi Donath-Landsteiner asociati cu sifilis secundar). Investigatii: crioglobuline, aglutinine la rece, VDRL, etc. Prognosticul si severitatea urticariei la frig variaza considerabil. Ocazional, simptomele se remit spontan in cateva luni, dar la unele persoane pot persista multi ani.

alergie la frig
alergie piele
alergie dupa presarea pielii

Urticaria la cald sau urticaria colinergica se manifesta de regula dupa emotii, efort fizic, consumul unor alimente calde sau condimentate, dus/ bai cu apa calda. Se manifesta prin eritem, eruptii micropapuluare pruriginoase la nivelul zonelor expuse la caldura, frecvent zona gatului. testul care confirma aceasta alergie consta in expunerea pielii la cald/ efectuarea unui effort fizic si apoi urmarirea zonei.

Urticaria aquagena este mai rar intalnita si apare la contactul cu apa. Innotul poate declansa o alergie severa, anafilaxie caracterizata prin scadere tensionala, eruptive generalizata si uneori deces. De asemenea, consumul de lichide poate cauza umflare a zonelor expuse in urma consumului (buze, gat, faringe, esofag, etc). Testarea consta in punerea pielii in contact cu apa si apoi verificarea zonei expuse.

Dermografismul este o forma de urticarie declansata de simpla zgariere a pielii, chiar si la contactul cu firele de par si haine, care produce eritem, prurit cutanat si eruptii urticariene. Testarea alergiei se face prin zgarierea pielii, in urma careia pielea se irita devine rosie si umflata. O incidenta crescuta a fost observata in sarcina (in special in al doilea trimestru), la debutul menopauzei si la copii atopici.

De asemenea dermografismul poate sa apara in urma administrarii unui medicament (antibiotic), se poate asocia frecvent cu alte forme de urticarie, parazitoza intestinala sau boala tiroidiana.

Urticaria la presiune se manifesta la nivelul zonelor asupra carora se exercita presiune (fese, talpi, umeri). Aceste zone prezinta eritem si edem precum si senzatie de arsura/ durere.

Tratament:

  • Evitarea pe cat posibil a contactului cu factorii fizici declansatori este prima masura care trebuie luata.
  • Tratamentul medicamentos consta in administrarea de doze mari de medicatie antialergica. Asocierea unui antihistaminic H2 poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Privacy Preferences
Când vizitați site-ul nostru, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la servicii specifice, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea unor tipuri de cookie-uri poate afecta experiența dvs. pe site-ul nostru web și serviciile pe care le oferim.