Prevenirea alergiilor
Afectiunile alergice sunt in crestere progresiva
In ultimii ani, incidenta afectiunilor alergice si in special a astmului bronsic a crescut foarte mult. Este foarte important sa consultam medicul alergolog, daca avem simptome de alergie. Odata stabilit diagnosticul de alergie si aflata cauza putem lua masuri de evitare a contactului cu alergenul si putem aplica tratamentul necesar. Prevenirea alergiilor este foarte importanta la persoanele cu risc de a deveni alergice. Persoanele cu risc sunt cele care au deja in familie parinti, frati, surori, cu alergie, astm bronsic. Terenul alergic se poate mosteni. Daca un parinte este alergic, riscul ca si copilul sa devina alergic este de 30 – 40 %. Daca ambii parinti au alergii, riscul ca si copilul sa dezvolte alergie este de > 70 %.
Azi stim ca ~ 50 % din populatia globului sufera de alergii, fie ca sunt respiratorii, alimentare sau la medicamente si se estimeaza o crestere in urmatorii ani. Astmul bronsic afecteaza ~ 20% din populatia globului, iar rinita alergica ~ 30 %. Prevenirea alergiilor este greu de realizat, dar cateva masuri luate in timp util ne pot ajuta.
Copiii sunt cei mai afectati de alergii si astm bronsic. Aceste afectiuni alergice debuteaza de regula in copilarie, dar pot sa apara si la adulti, sunt cronice, persistente si afecteaza calitatea vietii.
Ce putem face pentru prevenirea alergiilor care sunt in crestere?
Alaptarea bebelusului
Prevenirea alergiilor o putem initia inca de la nastere, prin alaptarea exclusiva a copilului cel putin 6 luni. Laptele matern asigura copilului nutrientii necesari unei cresteri armonioase, dar si protectie antimicrobiana prin transferal de anticorpi materni. Anticorpii preluati de la mama il vor ajuta pe bebelus sa se fereasca de raceli in primul an de viata. De asemenea, copilul va veni in contact cu o gama variata de alimente, prin laptele matern. Este foarte important acest lucru, deoarece astfel copilul va avea anticorpi protectori fata de alimente. Introducerea cat mai tardiva a alimentelor in alimentatia copilului cat si dieta restrictiva nejustificata a mamei, cresc riscul alergiilor alimentare.
Expunerea la fumul de tigara si fumatul langa copii
Evitarea expunerii copiilor la fumul de tigara, atat intrauterine cat si dupa nastere est clar benefica. Copiii nascuti din mame fumatoare sau expusi la fumul de tigara, au risc mai mare de a dezvolta afectiuni respiratorii si in special wheezing recurrent si ulterior astm bronsic. Greutatea la nastere a unui copil nascut din mama fumatoare este mai mica.
Alimentele cu potential alergenic, le dam sau nu?
Expunerea precoce, progresiva, a copiilor la alergeni alimentari: lapte de vaca, faina, peste, alune, arahide este indicata de catre medicii alergologi. De ce? S-a dovedit ca, evitarea alimentelor cu potential mare alergenic sau administrarea cat mai tardiva a acestor alimente, nu este deloc eficienta pentru prevenirea alergiei alimentare. Dimpotriva, expunerea tardiva la alimentele alergenice este implicata in cresterea incidentei alergiilor alimentare.
Copiii cu risc mare de alergie trebuie expusi cat mai precoce la cantitati progresiv crescande de alimente considerate alergenice. Evitarea alimentelor alergenice se recomanda doar in cazul pacientilor cu alergii clar dovedite, nu ca si preventie. De asemenea, mama care alapteaza nu trebuie sa tina regim alimentar cu evitarea alimentelor alergenice pe parioada alaptarii, decat daca este alergica la unul dintre alimente.
Contactul copiilor cu animalutele este benefica
Expunerea la animale de companie cat mai precoce in viata copilului pare ca are rol protector, reducand riscul de alergie. Acest lucru s-a observat prin comparatia facuta intre copiii din mediul urban si cei din mediu rural, care expusi la animale de companie dezvolta mai putine alergii.
Poluarea are rol negativ si in privinta alergiilor
Expunerea la un mediu poluant este un factor de risc pentru aparitia alergiilor. Persoanele din mediul urban, poluant sunt mai predispose alergiilor decat cele din mediul rural. Poluarea creste temperatura din zonele respective, favorizand polenizarea plantelor. Expunerea la o concentratie mare de polen, creste numarul alergiilor la polen. Exemplul, este alergia la polen de ambrozie. Expunerea la substante organice volatile (detergenti de curatat mobilier, pardosele, lacuri, vopseaua si adezivii mobilierelor, etc) contribuie la cresterea numarului alergiilor.
In concluzie, chiar daca bagajul genetic indica o predispozitie catre alergii si astm bronsic, putem prin cateva masuri sa reducem riscul de a le dezvolta, prin reducerea factorilor care stimuleaza aceste gene responsabile de alergii.
Programeaza un consult alergologic