Prevenirea alergiilor

alergie

Afectiuni alergice in crestere progresiva

In ultimii ani incidenta afectiunilor alergice si in special a astmului bronsic a crescut foarte mult. Azi stim ca ~ 50 % din populatia globului sufera de alergii, fie ca sunt respiratorii, alimentare sau la medicamente si se estimeaza o crestere in urmatorii ani. Astmul bronsic afecteaza ~ 20% din populatia globului, iar rinita alergica ~ 30 %.

Copiii sunt cei mai afectati de alergii si astm bronsic; aceste afectiuni debuteaza de regula in copilarie, dar pot sa apara si la adulti, sunt cronice, persistente si afecteaza calitatea vietii.

Ce putem face pentru a reduce acest numar in crestere al alergiilor?

  • Alaptarea: Putem interveni inca de la nastere prin alaptarea exclusiva a copilului cel putin 6 luni. Laptele matern asigura copilului nutrientii necesari unei cresteri armonioase dar si protectie antimicrobiana prin transferal de anticorpi materni. Anticorpi preluati de la mama il va ajuta pe bebelus sa se fereasca de raceli in primul an de viata.
  • Fumul de tigara: Evitarea expunerii copiilor la fumul de tigara, atat intrauterine cat si dupa nastere. Copiii nascuti din mame fumatoare sau expusi la fumul de tigara au risc mai mare de a dezvolta afectiuni respiratorii si in special wheezing recurrent si ulterior astm bronsic.
  • Alimente alergenice: Expunerea precoce, progresiva a copiilor la alergeni alimentari: lapte de vaca, faina, peste, alune, arahide. S-a dovedit faptul ca evitarea alimentelor cu potential mare alergenic sau administrarea cat mai tardiva a acestor alimente nu este deloc eficienta pentru prevenirea alergiei alimentare, ci dimpotriva este implicata in cresterea incidentei alergiilor alimentare. Copiii cu risc mare de alergie trebuie expusi cat mai precoce la cantitati progresiv crescande de alimente considerate alergenice. Evitarea alimentelor alergenice se recomanda doar in cazul pacientilor cu alergii clar dovedite nu ca si preventie. De asemenea mama care alapteaza nu trebuie sa tina regim alimentar cu evitarea alimentelor alergenice pe parioada alaptarii decat daca este alergica la unul dintre alimente.
evitarea alergiei
  • Animale de companie: Expunerea la animale de companie cat mai precoce in viata copilului pare ca are rol protector, reducand riscul de alergie. Acest lucru s-a observat prin comparatia facuta intre copiii din mediul urban si cei din mediu rural care expusi la animale de companie dezvolta mai putine alergii.
  • Poluare: Expunerea la un mediu poluant de asemenea este un factor de risc pentru aparitia alergiilor. Persoanele din mediul urban, poluant sunt mai predispose alergiilor decat cele din mediul rural. Expunerea la substante organice volatile (detergenti de curatat mobilier, pardosele, lacuri, vopseaua si adezivii mobilierelor, etc) contribuie la cresterea numarului alergiilor.

In concluzie, chiar daca bagajul genetic indica o predispozitie catre alergii si astm bronsic putem prin cateva masuri sa reducem riscul de a le dezvolta, prin reducerea factorilor care stimuleaza aceste gene responsabile de alergii.

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.