Conjunctivita alergica

alergie ochi

Ce este conjunctivita

Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei oculare. Conjunctivita poate fi cauzata de agenti infectiosi (bacterieni, virali), alergeni etc. Conjunctivita alergica cel mai frecvent se datoreaza alergenilor din aer: polen, acarienii din praful de casa, mucegai, scuame de animale.

Care sunt simptomele in conjunctivita alergica?

Cel mai adesea pacientii prezinta prurit ocular (mancarime de ochi), ochi rosii, lacrimare si edem al ochilor. Simptomele afecteaza de obicei ambii ochi si se asociaza frecvent cu rinita alergica: nas infundat, secretii nazale apoase, mancarime de nas, stranut in salve.

Cum stim daca avem conjunctivita alergica?

Pacientii care prezinta simptome ca cele de mai sus, trebuie sa se prezinte la medicul alergolog pentru a afla la ce anume sunt alergici.

Pentru a afla daca conjunctivita este de natura alergica, se efectueaza testarea alergica cutanata (prick test) sau IgE specific pentru alergenii din aer (in special la persoanele la care nu se pot efectua teste cutanate).

Testele alergice cutanate sunt cele mai sugestive pentru diagnosticul bolii, sunt usor de realizat, iar in 15 – 20 minute pacientul afla daca este alergic si mai ales la ce este alergic. Conditia obligatorie este ca pacientul sa nu fie sub tratament cu antihistaminice cu cel putin 3 – 5 zile inainte de testare, pielea sa fie curata, fara eruptii cutanate si fara dermografism. Prezenta eozinofilelor in secretiile oculare este o caracteristica a conjunctivitei alergice.

Conjunctivita alergica trebuie diferentiata de conjunctivita infectioasa (virala, bacteriana) care de regula se manifesta prin secretii oculare lipicioase,senzatie de corp strain in ochi. Initial conjuctivita infectioasa poate debuta la un singur ochi pentru ca mai apoi sa se extinda si la celalat ochi.

Dermatoconjunctivita de contact se caracterizeaza prin edem si eritem pruriginos debutat frecvent dupa contactul cu anumite substante (cosmetice, fard de pleoape, rimel, etc). In aceste cazuri este necesara evitarea cosmeticelor cauzatoare de alergie si inlocuirea lor cu cosmetice hipoalergenice certificate si recomandate de alergolog.

Conjunctivita sicca se manifesta prin uscaciune intensa la nivelul ochilor. Consultul oftalmologic diferentiaza conjunctivita de prezenta unui corp strain intraocular.

teste cutanate alergologice

Tratamentul pentru conjunctivita alergica

Tratamentul consta in evitarea contactului cu alergenii cauzatori si tratament medicamentos simptomatic. Asocierea conjunctivitei si cu rinita alergica poate beneficia de tratament curativ – imunoterapia (vaccinul antialergic). Evitarea pe cat posibil a contactului cu alergenul este prima masura care trebuie luata, desi uneori este dificil de realizat.

Tratamentul medicamentos consta in decongestionante si antialergice oculare. De asemenea, se pot asocia si picaturi care contin corticoizi pentru a reduce inflamatia oculara. Succesul terapeutic consta in administrarea medicatiei la primele semne oculare, inainte de a se instala reactia alergica intensa.

Consultati medicul alergolog daca ochii se inrosesc, va mananca si lacrimeaza si mai ales daca simptomele persista si se repeta sezonier.

Consulta medicul alergolog la primele semne oculare care persista mai mult de 10 – 14 zile.

drRamonaMuresan

Programeaza un consult alergologic

Medic specialist alergolog dr Ramona Mureșan

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.