Cum diagnosticam alergia
Prezenta simptomelor de alergie trebuie sa te ghideze catre medicul alergolog. Daca copilul sau cineva drag din familie are o reactie alergica, indiferent ca este respiratorie, cutanata, trebuie sa mearga la medicul alergolog. Diagnosticul de alergie il stabileste medicul alergolog in functie de simptome, de asocierea lor cu alimente, medicamente, alergeni din aer, etc. In functie de severitatea alergiei, de simptomele prezente si de examenul clinic se pot efectua anumite investigatii pentru a stabili daca este o alergie.
In urma consultului alergologic, in functie de simptome, starea clinica, alte investigatii efectuate se pot efectua urmatoarele investigatii:
Testele cutanate prick sunt indicate persoanelor la care se banuieste o alergie la alergeni din aer sau alimentari, cel mai frecvent. Alergenii din aer care dau frecvent alergie si sunt folositi in testarea cutanata sunt: polenuri de pomi de primavara, polen de cereale si graminee, polen de buruieni (ambrozia), acarienii din praful de casa, mucegaiuri, gandac de bucatarie, epitelii de caine si pisica). Alergenii alimentari folositi care dau frecvent alergie sunt: laptele de vaca, oul de gaina, cereale, soia, alune, arahide, peste fructe de mare, etc.
Testarea cutanata prick se face pe antebrate sau pe spate. Zona se curata si se marcheaza locul unde se vor pune picaturile de alergeni. Apoi se inteapa fiecare picatura de alergen cu o lanteta. Testarea alergeologica nu este dureroasa, pacientii prezinta doar un disconfort minim. Rezultatul se citeste in 15 – 20 minute.
Inainte de testarea cutanata, medicatia antialergica se opreste (la indicatia medicului) cu 4 – 5 zile inainte. Pielea trebuie sa fie fara leziuni, fara urticarie sau alte eruptii cutanate.
Testarea patch test se indica in cazurile de eczema sau dermatita la diverse substante. Alergia la cosmetice, la metale, materiale dentare, adezivi, etc se poate confirma sau infirma prin acest test. testarea patch consta in aplicarea substantelor pe niste plasturi speciali, care se lipesc pe brat sau pe spate. Plasturii se mentin 48 de ore, dupa care se dau jos si se citeste rezultatul la 48 de ore, 72, 96 si uneori si la 7 zile.
Testarea la medicamente se realizeaza in conditii de siguranta atat pentru medic, cat mai ales pentru pacient. Este indicata la persoanele la care se suspecteaza alergie medicamentoasa.
Spirometria este investigatia care masoara cat aer intra si cat aer iese din plamani. Este indicata in afectiunile bronsice, pulmonare. Astmul bronsic necesita spirometrie pentru confirmarea lui si pentru urmarirea evolutiei sub medicatie. Pacientul trebui sa sufle intr-un tubulet, dupa un inspir prelungit.
Testul de provocare bronsica se efectueaza cu metacholina. Se indica la pacientii cu suspiciune de astm bronsic dar cu valori normale ale spirometriei. Se fac aerosoli cu metacholina in doze progresiv crescande. Dupa fiecare doza se efectueaza spirometrie si se urmareste starea clinica a pacientului. Daca valorile parametrilor ventilometrici scad, in special FEV1 cu mai mult de 20%, testul este pozitiv. Asta inseamna ca pacientul prezinta hiperreactivitate bronsica, care este intalnita in astmul bronsic.
Este indicat in astmul bronsic, la pacientii cu valori scazute ale parametrilor ventilometrici. Se inhaleaza 200 mcg de salbutamol, iar dupa 15 minute se face din nou spirometrie. Daca valorile FEV1 cresc cu mai mult de 12 %, testul este pozitiv. Aceasta inseamna ca obstructia bronsica initiala este reversibila dupa tratamentul cu salbutamol. Reversibilitatea obstructiei bronsice este specifica astmului bronsic.
- Testul scratch: se indica la pacientii cu dermografism; consta in zgarierea pielii apoi interpretarea rezultatului dupa 5 – 15 minute, aparitia unei zone rosii, umflate si intens pruriginoase reprezinta un rezultat pozitiv.
- Testul cubului de gheata: consta in aplicarea timp de 4 minute a unui cub de gheata la nivelul antebratului si citirea rezultatului in 15 minute. Aparitia locala a unei zone rosii, umflate si pruriginoase este un test pozitiv pentru alergia la frig.
- Testul aquagen: consta in aplicarea antebratului in apa timp de 10 minute si citirea rezultatului in 15 minute. Inrosirea si umflarea zonei reprezinta un rezultat pozitiv pentru alergia aquagenica.
Programeaza un consult alergologie