Simptome ca de astm bronsic, ce este de facut?

programari online

In sezonul rece, datorita virozelor respiratorii, multe persoane tusesc mult. Tusea poate fi chinuitoare si trebuie sa poate duce cu gandul la astm bronsic, mai ales daca este persistenta.

Virozele pot altera epiteliul bronsic si pot produce o hipersensibilitate bronsica. De asemenea, persoanele alergice pot dezvolta astm bronsic alergic.

Astm bronsic sau tuse reziduala unei viroze?

De multe ori virozele se manifesta cu tuse care initial poate fi productiva, iar ulterior devine seaca si persistenta. Tuse seaca ramasa in urma unei viroze, poate persista si 4-6 saptamani. Aceasta situatie este frecvent intalnita la copii. Daca tusea nu cedeaza sau daca apar si alte simptome asociate ca respiratie grea, suieratoare, senzatie de sufocare, trebuie consultat medicul specialist.

Astmul bronsic este o afectiune cronica caracterizata printr-o inflamatie a epiteliului bronsic. Simptomele caracteristice sunt: tuse seaca, predominant dimineata si seara, respiratire grea, suieratoare (wheezing), senzatie de apasare in piept, senzatie de sufocare, etc.

La copii diagnosticul de astm bronsic se stabileste dupa varsta de 5 ani. Antecedentele familiale de astm sau alergii, antecedente personale de dermatita alergica, rinita alergica, alergii alimentare cresc riscul de astm bronsic.

Ce investigatii trebuie sa fac ?

Simptomele sugestive pentru astmul bronsic sau tusea persistenta trebuie sa fie investigate. Este necesar un consult la medicul alergolog sau pneumolog pentru o examinare clinica si anamneza. Dupa examinare, se recomanda investigatii ca spirometria, teste cutanate alergologice +/- radiografie de torace.

  • Spirometria este o investigatie care masoara  parametrii respiratori (volumul de aer inspirat si volumul de aer expirat). In astmul bronsic de obicei este prezenta obstructie bronsica, parametrul FEV1 <80%.

 

  • Testul de bronhodilatatie stabileste daca exista reversibilitate a obstructiei bronsice, dupa administrarea de salbutamol (bronhodilatator).

 

  • Testul de provocare cu metacholina se indica persoanelor care au simptome de astm bronsic, dar cu spirometrie in limite normale. Consta in administrarea de inhalatii cu doze progresiv crescande de metacholina, efectuandu-se dupa fiecare doza spirometria. Reducerea parametrilor respiratori dupa inhalarea metacholinei, indica prezenta unei hiperreactivitati bronsice.

 

  • Testarea cutanata alergologica la alergenii din aer, confirma sau nu prezenta unei alergii. Inflamatia alergica se poate manifesta cu tuse seaca si poate accentua astmul bronsic. In acest sezon rece, alergia la acarienii din praful de casa poate da simptome de astm bronsic si rinita alergica.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Buna seara am si eu baiat cu hipersensibiliate bronsica este pe tratament as dori sa stiu cat timp il tine cat este de grav

Buna ziua, hiperreactivitatea bronsica poate fi cauzata de infectii respiratorii (viroze) sau alergie. Este necesar sa consultati un medic alergolog pentru a vedea cauza. In functie de asta depinde durata tratamentului. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.