Astmul bronsic declansat de furtuna
Astmul bronsic poate fi declansat de furtuna, o realitate observata si in randul pacientilor, nu doar in teorie. Persoanele cu alergie la polenuri si mucegaiuri, precum si persoanele astmatice, prezinta simptome de astm atunci cand se schimba vremea, cand ploua sau sunt furtuni.
De ce se accentueaza astmul in timpul furtunilor?
In timpul furtunilor curentii de aer acumuleaza intr-un loc cantitati mari de polen si mucegaiuri, particule de noxe, praf, etc. Particulele de polen adunate in conatitate mare intr-un loc, din cauza umiditatii din aer se hidrateaza, se umfla si se sparg imprastiind in aer perticule mult mai mici de polen. Aceste particule fiind de dimensiuni mici, patrund mult mai usor la nivel pulmonar, in bronhii, declansand simptomele de astm. Pe langa particulele de polen, mucegaiurile, curentul de aer rece, noxele sunt si ele factori declansatori ai astmului bronsic.
Care sunt simptomele de astm bronsic?
Tusea seaca peristenta, care poate duce la epuizare, respiratia grea si suieratoare, asa-zisul wheezing, senzatie de sufocare sau de strangere ca un corset a pieptului sunt simptome de astm. Uneori facientii pot avea crize de astm in care simptomele acestea debuteaza brusc si lasa pacientul fara aer. In aceste situatii este necesara administrarea tratamentul de urgenta si consultarea medicului.
De retinut!
Perosnele alergice si cele astmatice trebuie sa fie bine instruite despre ce anume este necesar de facut atunci cand apar simtpome de astm. Medicatia de control trebuie luata asa cum a indicat medicul alergolog sau pneumolog. Medicatia de urgenta trebuie avuta si administrata doar in situatiile de criza.