Rinita alergica la copii

rinita_alergica_copii

Rinita alergica la copii

Rinita alergica la copii este o afectiune frecvent intalnita. Se caracterizeaza printr-o inflamatie a mucoasei nazale. O dezvolta de regula, copiii alergici la alergenii respiratori sau din aer: polen, acarienii din praful de casa, mucegaiuri, scuame de animale. Copiii se prezinta cu nas infundat, secretii nazale apoase, mancarime de nas, stranut in salve. Frecvent rinita alergica se asociaza cu conjunctivita alergica. Aceasta se manifesta mancarime la nivelul ochilor, inrosire a ochilor, lacrimare.

Aproximativ 50% din populatia globului sufera de alergii, din care 30 – 40 % sufera de rinita sau rinoconjunctivita alergica. In ultimii ani a crescut numarul copiilor cu rinita alergica, respectiv astm bronsic.

alergie copii

Rinita alergica la copii este cauzata de alergenii din aer si mai rar de alergenii alimentari. Alergenii din aer care dau rinita alergica la copii sunt:

  • Polenuri: de iarbă, pomi timpurii de primavara, buruieni (Artemisia, Ambrozia), alte plante;
  • Acarieni din praful de casă;
  • Epitelii de animale: câine, pisica, etc;
  • Mucegaiuri;

Diagnosticul de rinita alergica la copii necesita:

  • Consult alergologic
  • Testare cutanata alergologica la alergenii din aer – consta in aplicarea de picaturi de alergeni la nivelul antebratelor, care vor fi intepate discret cu o lanteta, pentru a patrunde in stratul superficial al pielii. Testarea nu este dureroasa, iar rezultatul se primeste in 15 minute. Conditia este ca pielea sa fie integra, iar copilul sa fie cooperant si sa nu fie sub medicatie antialergica cu ~ 5 zile inainte.
  • determinarea IgE specifice din sange

Tratamentul rinitei alergice:

  1. Evitarea contactului cu alergenii – difera pentru fiecare alergen in parte; medicul alergolog te va sfatui cum sa reduci contactul cu alergenii care iti dau alergie.
  2. Tratamentul medicamentos: reduce simptomele de rinita alergica, de regula se incepe la primele semne de alergie (cu 2 saptamani inainte de inceperea sezonului alergic). Medicatia consta in administrare de antialergice +/- corticoterapie locala intranazala, +/- decongestionante nazale sau oculare, in functie de severitatea alergiei.
  3. Imunoterapia subcutanata / sublinguala/ orala: este deocamdata singurul tratament curativ al alergiilor respiratorii. Imunoterapia implica administrarea repetata, in doze progresiv crescande a unui extract de alergen pe o perioada de minim 3 ani. Varsta minima de la care se recomanda initierea acestui tratament este de 5 ani.

In concluzie, alergia afecteaza tot mai multe persoane, estimarile fiind ca pana in 2025 tot a doua persoana va fi alergica. De asemenea, copiii sunt afectati de la varste tot mai mici, chiar si sub 2 ani. Consulta medicul alergolog la primele semne de alergie, pentru a initia corect un tratament si pentru a reduce complicatiile (sinuzita, otita, astm bronsic) unei alergii, aparent banale.

drRamonaMuresan

Programeaza un consult alergologic

Medic specialist alergolog dr Ramona Mureșan

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.