Dermatita alergica
Este cea mai comuna afectiune a pielii, intalnita in copilarie, sub varsta de 5 ani. Dermatita alergica la copii este asociata frecvent cu boli alergice ca rinita alergica, alergia alimentara sau astmul bronsic. Uneori boala poate persista pana la adultul tanar. Pe parcursul bolii sunt perioade in care simptomele sunt evidente, suparatoare, afectand calitatea vietii, cat si perioade in care simptomele se reduc sau dispar.
Dermatita alergica este o boala inflamatorie cronica a pielii, cu predispozitie familiala. Se caracterizeaza prin mancarime exagerata a pielii, piele uscata si eczema. Copii cu dermatita alergica fac frecvent infectii cutanate, rezultate in urma scarpinatului intens. Dermatita alergica la copii este data de anumite disfunctii genice care se manifesta clinic prin uscaciune a pielii si sensibilitate cutanata. Practic pielea nu poate retine apa si se usca foarte repede.
Alti factori care contribuie la aparitia bolii sunt alergenii inhalatori (polenuri, praful de casa, par si extremitati de animale), alergenii alimentari (ou, lapte, alune, peste soia), iritantii (hainele de lana, fibre sintetice, sapunuri dure, detergenti, parfumuri, cosmetice, fumul de tigara). Factorii emotionali si stresul pot exacerba simptomele.
Care sunt simptomele in dermatita alergica la copii?
Cel mai suparator simptom este mancarimea de la nivelul pielii. Pielea nu poate mentine stratul lipidic protector si astfel este uscata. Uscaciunea pielii determina mancarime, apare o inflamatie cu pete rosii, cu sau fara vezicule localizate diferit in functie de varsta.
La copiii mici zonele frecvent afectate sunt obrajii si zonele de extensie. La copiii mai mari si adulti predomina la nivelul zonelor de flexie: pliuri cutanate ale coatelor, mainilor, genunchilor, regiunilor inghinale. Scarpinatul este greu de controlat, frecvent inconstient si fiind mai intens noaptea, duce la oboseala cronica datorita lipsei de somn.
Cum diagnosticam dermatita alergica la copii?
Daca sunt prezente simptomele descrise anterior, alaturi de un istoric personal sau familial de alergii este indicat sa consultati un medic alergolog. Testarea alergologica la alergenii alimentari si inhalatori sau determinarea IgE total si specifice, ajuta la stabilirea diagnosticului. 75% din persoanele cu dermatita alergica prezinta asociat si rinita alergica sau astm bronsic precum si un IgE total crescut. Nu este obligatoriu ca un copil cu dermatita alergica sa fie si alergic.
Tratamentul dermatitei alergica
Tratamentul consta in evitarea factorilor care produc leziuni la nivelul pielii si hidratarea pielii.
- Foarte importanta este hidratarea pielii folosind ulei sau crema emolienta, hipoalergenice imediat dupa baie si zilnic de cel putin 2 ori/zi; in formele accentuate se recomanda si de 4-6 ori/zi
- Baile sau dusurile trebuie sa fie scurte (nu mai mult de 10 – 15 minute), cu apa calda nu fierbinte, iar sapunurile si gelurile de dus folosite trebuie sa fie hipoalergenice, pentru piele sensibila
- se pot folosi si emulsii care se pot pune in apa pentru baie cu rolul de a hidrata pielea si in timpul baitei
- Este indicat ca gelul de dus/sapunul si crema emolienta sa fie din aceeasi gama de cosmetice
- Unghiile se vor mentine scurte, pentru a minimaliza posibilitatea de scarpinare
- Se vor evita hainele stramte si din materiale iritante (ex: lana)
- Vremea rece contribuie la accentuarea uscaciunii si mancarimii
- Este important consumul optim de lichide
Medicatia este reprezentata de un antialergic pentru reducerea mancarimii pielii. Creme pe baza de corticoizi pe zonele inflamate, iar in cazurile severe, care nu raspund la medicatia de prima intentie se administreaza medicamente imunosupresoare topice.
In cazurile in care dermatita alergica este accentuata de alergia la acarienii din praful de casa, este necesara protectia pielii folosind huse de pat antialergice si antiacarieni. Acestea au o tesatura speciala care nu permite trecerea acarienilor prin ea. Acarienii au proprietatea de a patrunde si prin piele, accentuand eczema alergica. Husele nu permit trecerea avcarienilor si protejeaza pielea atoipica a acopilului.
De ajutor par sa fie probioticele, in special la copiii care prezinta asociat alergii alimentare sau tulburari digestive. In caz de suprainfectie bacteriana a leziunilor se administreaza antibiotic topic sau sistemic in functie de severitate. In general o ameliorare a simptomelor se observa in aproximativ 3 saptamani de tratament, iar afectiunea se remite la majoritatea copiilor dupa 5 ani.
Programeaza un consult alergologic