Testarea cutanata in diagnosticul alergiilor

despre alergii

Despre alergii se cunosc multe lucruri, sunt frecvent intalnite si afecteaza calitatea vietii atat a copiilor cat si a adultilor. Pe langa semenele si simptomele clinice care necajesc pacientii alergici, medicul alergolog are nevoie si de o confirmare paraclinica pentru a stabili diagnosticul de alergie. Testarea cutanata a alergiilor este cel mai frecvent folosita pentru a confirma o alergie la alaergenii din aer sau la alimente.

Testarea cutanata a alergiilor

Ce este testarea cutanata? Cum se realizeaza? Si cum sa ne pregatim pentru testare, vom afla din randurile de mai jos.

Testarea cutanata a alergiilor, testare prick sau pricktest este cea mai folosita metoda de diagnostic a alergiilor, atat respiratorii, alimentare, dar si medicamentoase. Testarea cutanata prick consta in aplicarea unor picaturi cu alergeni standardizati in locurile marcate anterior, la nivelul antebratului. Aceste picaturi sunt apoi discret intepate cu o lanteta, care are un ac mic si foarte fin. Testarea nu este dureroasa, este usor de realizat, iar reultatul se citeste dupa 15 minute.

Alergenii aplicati pentru testarea cutanata sunt alesi de catre medicul alergolog, in functie de simptomele alergice, perioada in care apar simptomele, dupa o anamneza detaliata. Acestia pot fi din categoria de alergeni respiratori, alergeni alimentari sau medicamente.

Pentru copii, uneori este o provocare testarea cutanata la alergii. De ce? Deoarece, copiii, de multe ori, nu au rabdarea necesara pentru a sta cu manutele astfel incat sa aplici picaturile si apoi sa le intepi. Partea cu intepatul, care repet, nu este dureroasa ci doar un disconfort usor, ii streseaza cel mai tare. Dar, cu rabdare si prin joaca, am reusit intotdeauna sa fac teste cutanate, chiar si la cei mai nastrusnici copii.

Sfatul meu pentru parinti este: sa ii pregatiti pe copilasi si sa le explicati de acasa ce se va intampla la medic. Astfel vor accepta mai usor consultul si testarea cutanata. Spun asta din propria experienta cu copiii mei, dar si din experienta cu ceilalti copii.

Cum ne pregatim de testarea cutanata ?

Inainte de consultul alergologic si de testarea cutanata este bine de stiut cateva lucruri:

  • medicatia antialergica nu permite pozitivarea testarii, de aceea, la indicatia medicului si doar daca se poate, se intrerupe medicatia antialergica cu 4-5 zile inainte de consultul alergologic
  • testarea cutanata a alergiilor se poate realiza daca pielea este curata fara bubite sau alte leziuni
  • prezenta unei alergii, in special la nivelul pielii sau unei alergii severe, nu permite testarea cutanata
  • nu se poate face testare cutanata imediat dupa o alergie severa sau anafilaxie, decat dupa o perioada de 4 saptamani de la episodul alergic

Ce trebuie sa retinem este ca:

  1. testarea cutanata alergologica este cea mai folosita metoda de a diagnostica alergia
  2. testarea cutanata prick este o metoda rapida si nedureroasa,
  3. testarea cutanata prick se poate face atat la adulti cat si la copii
  4. medicatia antalergica trebuie intrerupta inainte de testare, doar dupa o discutie si la indicatia medicului
  5. testarea cutanata prick stabileste alergia la alergenii din aer, alimente sau medicamente

Va doresc multa sanatate si nu uitati, daca aveti o alergie, consultati medicul alergolog, pentru a afla cauza. Este important sa stim de ce trebuie sa ne ferim.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Bună ziua! Am facut testul prick în urma cu 4 ani . Medicul mi-a notat cu +++ la D. Pteronyssinus, D. Carinae, Hy și cu un ± la Polen buruieni. Nu stiu cum sa le interpretez. Am fost diagnosticată cu Rinita cronică alergică. Deși am respectat recomandările nu a avut efect. Am 16 ani și sunt dependentă de un spray nazal. Va rog sa ma ajutați! Multumesc!

Buna ziua, sunteti alergica la acarienii din praful de casa. Mergeti la alergolog pentru a primi medicatia corecta. Va pot ajuta cu sfaturi pentru a reduce concentratie de acarieni din casa, am scris multe article despre alergica la acarieni. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.