Urticaria la copii
Urticarie la copii? Da,este o afectiune frecvent intalnita. Urticaria la copii este putin diferita fata de cea a adultului in ceea ce priveste etiologia. Urticaria se caracterizeaza prin aceleasi semne clinice ca si la adult: inrosire a tegumentului, aparitia unor papule sau “blande”, insotite de mancarime accentuata. Uneori se asociaza cu angioedem (umflare) frecvent la nivelul buzelor, fetei, pleoapelor, extremitatilor. Urticaria are caracter tranzitor, rezolvandu-se spontan, in cateva ore sau zile, uneori cu repetarea episodului peste cateva luni sau ani.
Care sunt cauzele de urticarie la copii?
Cele mai frecvente cauze de urticarie la copii sunt:
· Alimentele: la copii sub 1 an – proteinele din laptele de vaca, albus de ou sunt cauze frecvente de alergie. Aceasta alergie de regula se manifesta prin urticarie. La copiii mai mari, intre 2 – 5 ani frecvent incriminate sunt: alunele, arahidele, oul, fructele de mare, rosiile. De asemenea, asocierea efortului fizic cu consumul de cereale, in special grau poate da urticarie.
Infectiile sunt asociate frecvent cu urticarie la copii. Infectiile virale: in special de cai respiratorii superioare (adenovirus, rhinovirus, virus sincitial respirator), hepatita A si B, enterovirusuri, virusul E. Barr si herpes simplex. Infectiile bacteriene: infectia faringiana cu streptococ cauzeaza urticarie la 17% din copii. Sinuzita, infectiile fungice si infectia cu Helicobacter Pylori pot da urticarie.
Parazitii intestinali reprezinta a doua cauza de urticarie la copii. Aglomeratia si cohabitarea inevitabila cu animalele domestice, caine si pisica in mod deosebit, creste riscul de infectare cu paraziti intestinali. Colectivitatea, parcurile si locurile de joaca pentru copii sunt locuri unde copiii se pot infecta frecvent. Zonele cu nisip, in mod special, sunt zone cu risc ridicat de infectare parazitara. Giardia lamblia, oxiurii si toxocara canis, anisakis sunt parazitii frecvent intalniti la copii.
Agentii fizici: haine stramte sau din material dure, precum lana sau hainele sintetice, din catifea, frigul, caldura, pot da urticarie la copii.
Medicamentele care pot da urticarie la copii sunt frecvent antiinflamatoriile nesteroidiene (ex: nurofen), antibioticele (ex: peniciline), etc
Intepaturile de insecte: paianjeni, viespi, albine si tantari
Cum putem afla care este cauza de urticarie?
Medicul alergolog te va trimite la investigatii dupa un consult amanuntit. Investigatiile necesare pot diferi in functie de anamneza:
- testare cutanata alergologica
- determinarea anticorpilor specific de alergie IgE
- IgE total
- analize care sa determine alergia la insecte sau medicamente
- hemoleucograma
- 3 examene de scaun repetate o data la 5 -7 zile
- examen de urina
- exudat nazal si faringian
- daca simptomele justifica, se pot face si alte investigatii ca: IgA anti transglutaminaza tisulara si IgA anti endomisiali (pentru boala celiaca)
- antigen fecal pt Helicobacter pylori,
- anticorpi anti-Toxocara canis, etc
Urticaria poate fi usoara, cand se rezolva spontan sau cu medicatie minima antialergica. Formele severe, din cadrul unei reactii anafilactice, necesita adresarea unui serviciu de urgenta pentru evaluare si tratament de specialitate.
Cum se trateaza urticaria?
Tratamentul urticariei difera in functie de severitatea urticariei si nu in ultimul rand de cauza urticariei. Este necesar intotdeauna consultul alergologic, pediatric sau la medicul de familie.
In functie de cauza urticariei pe langa medicatia antialergica pentru stoparea simptomelor se administreaza si medicatia pentru a trata cauza, care poate fi: antibiotic, antifungic, antiparazitar, etc.
Programeaza un consult alergologic