Afectiuni alergice

cand initiem imunoterapia

Afectiuni alergice

Incidenta afectiunilor alergice este in continua crestere. Sunt frecvent afectati de alergii, copiii si adultii tineri. Cele mai frecvente afectiuni alergice sunt:

  • Rinita si rinoconjunctivita alergica
  • Astmul bronsic
  • Dermatita alergica
  • Urticaria alergica
  • Dermatita de contact
  • Alergia medicamentoasa
  • Alergia la soare
  • Alergia la intepaturi de insecte
  • Anafilaxia
polen, praf de casa

Cauzele frecvente de alergie

Alergenii care dau frecvent alergie sunt clasificati in functie de calea de patrundere si de tipul substantei.

Alergenii din aer: sunt alergenii care prin inhalare dau simptome de alergie. Alergia data de alergenii respiratori este frecvent respiratorie, rinita sau rinoconjunctivita alergica, astm bronsic alergic. Acestia sunt reprezentati de acarienii din praful de casa, polenuri, mucegaiuri si epiteliile de animale. Pe langa simptomele respiratorii, de multe ori acarienii din praful de casa dau si simptome cutanate (urticarie, prurit cutanat).

Alergenii din alimente sau alergenii alimentari dau frecvent alergie la varste mici, la copii. Alimentele frecvent asociate cu alergia alimentara sunt: laptele de vaca, oul, alune, arahide, peste, fructe de mare, grau si alte cereale, soia.

Alergenii medicamentosi care dau frecvent alergii sunt antiinflamatoriile nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, metamizol, etc), antibioticele (in special din gama peniciline), substantele de contact, etc.

Alergenii din parfumuri, cosmetice, produse de curatenie, detergenti dau frecvent dermatita de contact alergica.

Daca suferiti de afectiuni alergice, nu ezita sa consulti medicul alergolog. Este important sa aveti un diagnostic cert de alergie pentru a va putea proteja de alergeni. De asemenea, netratarea sau tratarea incorecta a alergiei poate produce complicatii serioase. Aparent banala rinita alergica, daca nu este tratata corespunzator, se poate complica cu sinuzita, otite, astm bronsic.

Este important, ca atunci cand aveti simptome de alergie, sa fiti evaluat de catre un medic alergolog.

Testara cutanata alergologica este o metoda rapida si sigura de depistare a alergiilor. Nu este dureroasa, iar rezultatul se primeste in 15 – 20 minute.

drRamonaMuresan

Programeaza un consult alergologic

Medic specialist alergolog dr Ramona Mureșan

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.