Alergia la metale. Atentie la protezele metalice si implanturile dentare!
Alergiile de contact sunt tot mai des intalnite. Alergia la metale este cea mai intalnita forma de alergie de contact. Atunci cand stim ca suntem alergici la metale si este necesara o interventie dentara sau protezare de orice fel, care contine material metalic, este necesar sa discutam cu un medic alergolog. Unele materiale continute in implanturile dentare, proteze de membre sau altfel de proteze pot cauza alergie de contact.
Pe scurt in acest articol
Metalele care dau frecvent alergie de contact
Nichel
acest metal este cel mai frecvent cauzator de dermatita de contact. Fie ca vorbim despre o reactie la nivelul abdomenului cauzata de cureaua metalica, fie ca cerceii ne irnosesc urechile sau lantisorul ne irita zona gatului, de cele mai multe ori nichelul este alergenul cauzator. Aceste reactii alergice sunt des intalnite. Persoanele care au lucrari dentare cu continut metalic pot dezolta la nivelul gingiei inflamatie, edeme si inrosire a gingiei, senzatie de arsura locala. Atingerea pielii de catre metale care contin nichel produce inrosire, vezicule, mancarime si edem usor al zonei. Nichelul se gaseste in: nasturi / butoni metalici, fermoare metalice, bijuterii, monede, cosmetice si produse de ingrijire, proteze metalice, implanturile dentare, etc.
Cobalt
este un metal care de multe ori se gaseste in asociere cu nichelul in obiecte metalice. La fel ca si nichelul se gaseste in obiecte metalice ca nasturi, fermoare, bijuterii, proteze ortopedice si nu numai, materiale si implanturi dentare, cosmeice, materiale de constructii pe baza de ciment, etc. La fel ca si nichelul produce reactii in zona de contact cu pielea, cavitatea orala sau zonele in care se gaseste proteza metalica.
Crom
este asociat de regula cu cobaltul. Se gaseste in materiale de constructii pe baza de ciment, mortar, articole din piele tăbăcită cu crom, inclusiv pantofi, mănuși și alte articole și accesorii care pot fi purtate, cosmetice galbene sau verzi, agenți de dezinfecție și albire, capete de chibrit de siguranță neaprinse și carbonizate, tesătură de pâslă verde folosită pentru a acoperi mesele de snooker și cărți, grund antirugina si in vopsea galbena sau verde, cerneală galben-verde pentru tatuaje, lichide de răcire pentru radiatoare, implanturi dentare sau ortopedice.
Protejeaza-te impotriva acarienilor de praf cu husele ProtecSom – Alergoshop.ro
Huse antiacarinei pentru saltea si perna, din bumbac sau evolon, de maxima eficienta impotriva acarienilor de praf
Ce simptome apar daca sunt alergic (a) la metale ?
Metalele pot da alergie la contactul cu pielea. Aceasta reactie nu apare imediat, ci dupa expuneri repetate, la un moment dat pielea devine sensibila si reactioneaza. La locul de contact al metalului cu pielea zona se inroseste, apare senzatie de mancarime sau arsura, pot aparea vezicule mici care prin scarpinare se sparg si ulterior se pot forma cruste. Uneori se poate produce suprainfectarea zonei prin scarpinare excesiva.
Daca metalul vine in contact cu cavitatea bucala (ex: implant dentar), gingia devine rosie, se inflameaza, doare, apare senzatie de arsura sau mancarimi locale. Gingiile pot sangera.
Protezarea metalica poate da reactie locala imediata daca pacientul se stia alergic la metale sau in timp, prin sensibilizare de-a lungul timpului la metalul respectiv. Daca la locul interventiei de protezare apare senzatie de mancarime, inrosire, eczema este necesar consult alergologic.
Aplicarea pe piele a cosmeticelor care contin metale poate da inrosire a pielii, senzatie de strangere a fetei sau piele unde se aplica, mancarime a pielii. Este necesara indepartarea cosmeticului prin spalare si folosirea cosmeticelor hipoalergenice.
Atentie la protezele metalice, daca sunteti alergici la metale!
Alergia la metale este intalnita destul de des, atat la femei cat si la barbati. Nu exista un tratament care sa vindece aceasta alergie, ci doar sa o controleze. Este necesara evitarea contactului cu metalul la care faceti alergie. Este necesara evitarea cosmeticelor si a produselor de ingrijire care contin metalul alergenic si folosirea de cosmetice hipoalergenice.
Atentie insa, daca este necesar sa faceti un implant dentar sau o lucrare dentara care necesita aplicarea unei piese metalice. Discutati cu medicul dentist si solicitati fisa tehnica a materialului continut de piesa metalica. Discutati apoi cu medicul alergolog. La fel se procedeaza si in cazurile in care este necesara o protezare ortopedica, o interventie ortopedica pentru o fractura si este necesara fixarea cu piese metalice. Este important sa nu uitati acest aspect, daca stiti ca faceti alergie la vreun metal. Mai bine preveniti, decat apoi, sa fie necesara o reinterventie pentru a inlocui proteza metalica.
Huse antiacarieni certificate, de maxima eficienta impotriva acarienilor.
Huse antialergice de saltea, perne sau pilota, incepand de la 90,64 Lei
Huse antiacarieni certificate, de maxima eficienta impotriva acarienilor.
Huse antialergice de saltea, perne sau pilota, incepand de la 90,64 Lei
Alergia la metale este intalnita destul de des, atat la femei cat si la barbati. Nu exista un tratament care sa vindece aceasta alergie, ci doar sa o controleze.
Bună seara, pentru reabilitare orală am lucrări dentare provizorii din PMMA de patru luni. După o lună a început să mă doară gingia dinților frontali superiori, să mă usture, senzație de arsură și să crească în volum. Mă doare gingia, cerul gurii și când ating cu limba. Sunt la al treilea rând de lucrări dentare. Trei rânduri de lucrări provizorii făcute la trei medici. Deci, port lucrări din PMMA de aproape doi ani. Menționez, că la celelalte două lucrări avute nu am avut aceste simptome. Ce mă sfătuiți să fac?
Buna ziua, consultati un medic alergolog pemntru testare cutanata patch la metrialele dentare folosite. Metacrilatii din acel PMMA pot da alergie. Discutati inainte si cu medicul dentist sa va scrie pe lista toate materialele folosite la lucrarile dentare. Multa sanatate!