Ce este astmul bronsic?
Astmul bronsic este o afectiune cunoscuta sau despre care multa lume a auzit. Dar, ce este de fapt astmul bronsic? Astmul bronsic este o afectiune cronica, caracterizata printr-o inflamatie a mucoasei respiratorii, a bronhiilor. In astm bronhiile prezinta o sensibilitate exagerata fata de alergeni, virusuri, alti agenti ca factori poluanti. Astmul bronsic alergic este frecvent intalnit la copii si adultii tineri.
In urma inflamatiei data de diversi factori, bronhiile se ingusteaza producand dispnee (respiratie grea) – mai ales paroxistica – wheezing (respiratie suieratoare), tuse seaca matinala sau nocturna. Ingustarea bronhiilor este in general reversibila spontan sau dupa administrarea unui bronhodilatator de scurta durata. Evolutia cronica a bolii, mai ales fara tratament corect, poate determina, in timp, ingustarea ireversibila a cailor respiratorii.
Care sunt cauzele in astmul bronsic?
Cauzele de astm bronsic sunt multiple si se impart in doua categorii: factori ce tin de gazda si factori de mediu.
Factorii ce tin de gazda:
- Factorii genetici: sunt implicate anumite gene, atat in inflamatia cronica a bronhiilor cat si in raspunsul la tratament cu glucocorticoizi.
- Obezitatea: persoanele cu obezitate prezinta o reducere a functiei pulmonare si un nivel ridicat de mediatori pro-inflamatori secretati de adipocite (celulele grase).
- Sex: Pana la 14 ani astmul bronsic este mai frecvent intalnit la barbati, iar dupa aceasta varsta sunt mai afectate femeile.
Factorii de mediu:
- Alergenii: – in special la copii, alergenii din aer inhalati pot da simptome si induce un astm bronsic. Alergenii respiratori implicati in aparitia astmului bronsic sunt: acarienii din praful de casa, scuamele de animale, polenurile si mucegaiurile. Copiii mai pot prezenta simptome de astm si dupa consumul unor alimente ca: lapte, ou, alune, etc in special daca consumul lor este urmat de efort fizic.
- Fumul de tigara
- Noxele din interiorul si exteriorul locuintei: dioxidul de carbon, aerul rece si umed, ceata, iritanti ca mirosurile puternice de parfumuri, dizolvanti chimici, detergenti, etc.
- Infectiile: virozele respiratorii
- Emotiile: Rasul, plansul cresc ventilatia pulmonara, producand respiratie grea
- Dieta bogata in alimente sarace in acizi grasi omega 3 (peste) si bogata in sulfiti si conservanti. Alaptarea pana la 6 luni preferata alimentatiei cu lapte de vaca.
- Factori profesionali: vopsele, agricultura si ferme, prefabricarea cauciucului, etc.
- Medicamente ca aspirina, aintiinflamatoare nesteroidiene, pot produce simptome de astm bronsic care nu apare aproape niciodata izolat, ci numai in combinatie cu formele alergice. Crizele de astm se pot declansa si in urma administrarii de medicamente antihipertensive ca betablocantele.
- Exercitiile fizice, efortul pot fii asociate cu simptome de astm.
Ce simptome apar in astmul bronsic?
Simptomele din astmul bronsic se datoreaza inflamatiei din bronhii care determina producerea exagerata de secretie bronsica foarte vascoasa. Secretiile bronsice si inflamatia mucoasei provoaca ingustarea lumenului cailor respiratorii. Cele mai specifice simptome de astm sunt tusea seaca de obicei dimineata si seara, tuse de efort, wheezing, respiratie grea, senzatie de constrictie toracica. Simptomele dispar complet intre episoade si se pot accentua la efort, aer rece si umed, fum de tigara, etc.
Criza de astm bronsic
Criza de astm este declansata de ingustarea brusca, exagerata a cailor aeriene, care duce la respiratie grea brusc instalata, wheezing si senzatie de apasare in piept. Atacul dureaza de la cateva secunde, pana la ore sau chiar zile cand este cunoscut in limbajul medical sub denumirea de „starea de rau astmatic”. Simptome ca tusea sau dispneea pot sa apara si intre crize. Formele de astm bronsic cu evolutie grava pot afecta dezvoltarea generala a copilului, atat somatica (greutate, inaltime) cat si mintala (rezultale scolare slabe). De aceea este foarte important diagnosticul la timp si tratamentul corect administrat.
Ce trebuie sa fac pentru a afla daca am astm bronsic?
Diagnosticul de astm bronsic se stabileste pe baza anamnezei, istoricului bolii, examenului clinic si investigatiilor. Simptomele specifice dispneea sau tusea seaca in special dimineata si seara, wheezing, constrictie toracica sunt elocvente. Daca prezentati astfel de simptome trebuie sa va adresati medicului alergolog. In urma consultului, medicul alergolog va va efectua o spirometrie.
Spirometria
Spirometrie este o investigatie care identifica tipul si gradul de limitare a functiei respiratorii. Mai bine spus, spirometria masoara volumul de aer care intra si care iese din plamani.
Pentru stabilirea diagnosticului unui astm de efort, se recomanda testarea functiei pulmonare in conditii de solicitare fizica. Daca in ciuda simptomelor astmatice, spirometria este normala, reactivitatea cailor respiratorii poate fi apreciata cu ajutorul unui test de provocare – inhalarea de methacolina – sub supravegherea medicului alergolog.
Determinarea astmului alergic se face prin testarea cutanata la principalii alergeni din aer.
Testarea cutanata alergologica prick la alergenii din aer
Pricktest cutanat sau testarea cutanata la alergenii din aer ne orienteaza in 15 minute daca astmul bronsic este de natura alergica sau nu. Se realizeaza de catre medicul alergolog. Se aplica pe ambele antebrate picaturi de alergeni care sunt discret intepate cu o lanteta. Rezultatul se citeste in 15 minute. Testarea nu este dureroasa, este rapida si foarte concludenta pentru diagnosticul in astmul bronsic alergic.
Tratamentul in astmul bronsic
Primul pas terapeutic in astmul bronsic este evitarea contactului cu factorii trigger care declanseaza criza. Acarienii din praful de casa sunt o cauza importanta de astm bronsic la noi in tara. Evitarea lor este posibila cu ajutorul huselor de pat antialergice si antiacarieni. Pernele cu pene trebuie inlocuite cu perne fara pene si huse de perna antialergice si antiacarieni. In acest fel se va reduce contactul cu acarienii care se gasesc predominant in saltea. Atentie la jucariile de plus, pot fi un loc important de depozitare a acarienilor.
Tratamentul medicamentos consta in tratamentul de control al astmului si tratamentul crizei de astm. Tratamentul medicamentos are ca scop reducere inflamatiei bronsice si prevenirea remodelarii cailor respiratorii, scaderea exacerbarilor si scaderea morbiditatii si mortalitatii.
Tratamentul de control consta adesea in administrarea unei medicatii antiinflamatorii (corticoterapia inhalatorie) si medicatii bronhodilatatoare, in functie de severitatea astmului. In astmul bronsic alergic se mai asociaza si medicatia antialergica.
Tratamentul de urgenta consta in administrarea unui bronhodilatator cu durata scurta de actiune (salbutamol), dar in functie de severitatea crizei sa mai pot administra si alte medicamente, strict indicate de catre medicul curant.
Programeaza un consult alergologic