Alergia la soare

bubite soare

Alergia la soare este o forma de urticarie fizicala, data de expunerea la razele UV. Se manifesta prin aparitia imediata a unor pete rosii, papule si prurit la nivelul zonelor expuse la soare. Exista mai multe tipuri de alergie la soare:

arsura soare
eczema soare
urticarie dupa expunere la soare
  • Eruptie polimorfa la soare: este cel mai frecvent tip de alergie solara, intalnita la fetite si femeile < 30 ani; simptomele apar de obicei in cateva minute pana la cateva ore de la expunerea la soare. Initial apare prurit apoi papule alb-galbui pe fond eritematos si placi eritematoase. Afecteaza gatul in zona colierului, zona posterioara a bratelor, fata si mainile. Simptomele se remit in cateva zile, cand zonele afectate sunt protejate de soare. Apare frecvent primavara si vara devreme. O forma particulara este eruptia juvenila de primavara ce apare la baieti si barbati tineri.
  • Prurigo actinicapare de obicei la copii si adultii tineri cu localizare la nivelul genunchilor, gatului, urechilor, bratelor si mainilor. De obicei apare in lunile de vara si persista pana toamna tarziu, caracterizandu-se prin pete si papule rosii, pruriginoase care se pot extinde si pe zonele neexpuse la soare. Pot apare si vezicule, iar unele persoane cu expunere prelungita la soare pot dezvolta cheilita actinica – inflamatie cu fisurare si descuamare a buzelor, in special buza inferioara.  Uneori poate lasa cicatrice.
  • Dermatita cronica actinica caracterizata prin placi ingrosate de piele uscata pruriginoasa si inflamata, la nivelul fetei, scalpului, spatelui si gatului, toracelui superior, zonei posterioare a bratelor si mainilor. Uneori se poate localiza la nivelul palmelor si talpilor. Se aseamana cu dermatita de contact.
  • Urticaria solara apare in cateva minute de la expunerea la soare si se caracterizeaza prin papule, prurit si vezicule. Poate afecta atat zonele expuse cat si zonele acoperite de haine subtiri. Afecteaza de obicei adultii, simptomele se remit in cateva ore de la incetarea expunerii la soare. Poate fii confundata cu arsurile solare dar se diferentiaza de acestea prin faptul ca se remite in 24 de ore.

Mecanism de producere: Este neclar inca de ce unele persoane dezvolta alergie la soare si altele nu, dar se pare ca razele UV modifica celulele din piele in asa fel incat acestea nu mai sunt recunoscute de catre sistemul imun ca fiind self si produce anticorpi impotriva lor. Unele persoane pot dezvolta reactii alergice si iarna sau la expunerea la lumina din casa. Unele medicamente (tetraciclina, medicamente cu sulf, AINS – Ketoprofen), chimicale (parfumuri, dezinfectanti, unele creme cu protectie solara) si boli (lupus eritematos, dermatita atopica) pot da fotosensibilitate.

Diagnostic: anamneza si istoricul bolii stabilesc de obicei diagnosticul. Testul cu raze UV – fototestare – determina reactia pielii la diferite tipuri de lungimi de unda ale razelor UV. Fotopatch testare se foloseste atunci cand se suspicioneaza ca o substanta aplicata pe piele, in contact cu soarele a produs reactia. Se aplica 2 plasturi care contin substanta posibil implicata in reactia alergica. Dupa 24 de ore unul dintre plasturi va fi expus la raze UV, iar celalalt nu.

Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice, corticoid topic cu potenta variabila in functie de zona afectata. In formele severe se pot administra cure scurte de corticoid oral sau chiar hidroxiclorochina. Se mai poate face terapie cu raze UV in doze progresiv crescande pentru a obisnui pielea cu razele solare si pentru a reduce simptomele. Masuri de preventie – evitarea expunerii la soare intre orele 11:00 si 16:00, purtarea de haine usoare, palarii, ochelari de soare, aplicare de creme cu protectie solara mare (FPS 50 +).