Alergie la soare?
Da, exista si acest tip de alergie, care este frecvent intalnit, in special la femei. Alergia la soare este o forma de urticarie fizicala, data de expunerea la razele UV. Se manifesta prin aparitia imediata a unor pete rosii, papule si prurit la nivelul zonelor expuse la soare.
Tipuri de alergie la soare
1.Eruptie polimorfa la soare
Este cel mai frecvent tip de alergie la soare, intalnita la fetite si femeile < 30 ani. Simptomele apar de obicei in cateva minute pana la cateva ore de la expunerea la soare. Initial apare pruritul cutanat apoi papule alb-galbui pe fond eritematos (de inrosire) si placi eritematoase.
Afecteaza gatul in zona colierului, zona posterioara a bratelor, fata si mainile. Simptomele se remit in cateva zile, daca zonele afectate sunt protejate de soare. Apare frecvent primavara si vara devreme. O forma particulara este eruptia juvenila de primavara ce apare la baieti si barbati tineri.
2.Prurigo actinic
Apare de obicei la copii si adultii tineri. Zonele afectate sunt genunchii, gatul, urechi, bratele si mainile. De obicei apare in lunile de vara si persista pana toamna tarziu, caracterizandu-se prin pete si papule rosii, pruriginoase care se pot extinde si pe zonele neexpuse la soare. Pot apare si vezicule, iar unele persoane cu expunere prelungita la soare pot dezvolta cheilita actinica. Cheilita actinica este o inflamatie cu fisurare si descuamare a buzelor, in special buza inferioara. Uneori poate lasa cicatrice.
3.Dermatita cronica actinica
Este caracterizata prin placi ingrosate de piele uscata pruriginoasa si inflamata, la nivelul fetei, scalpului, spatelui si gatului, toracelui superior, zonei posterioare a bratelor si mainilor. Uneori se poate localiza la nivelul palmelor si talpilor. Se aseamana cu dermatita de contact.
4.Urticaria solara
Apare in cateva minute de la expunerea la soare si se caracterizeaza prin papule, prurit si vezicule. Poate afecta atat zonele expuse cat si zonele acoperite de haine subtiri. Afecteaza de obicei adultii, simptomele se remit in cateva ore de la incetarea expunerii la soare. Poate fi confundata cu arsurile solare, dar se diferentiaza de acestea prin faptul ca se remite in 24 de ore.
Cum apare alergia la soare?
Este neclar inca, de ce unele persoane dezvolta alergie la soare si altele nu, dar se pare ca razele UV modifica celulele din piele in asa fel incat acestea nu mai sunt recunoscute de catre sistemul imun ca fiind self si produce anticorpi impotriva lor. Unele persoane pot dezvolta reactii alergice si iarna sau la expunerea la lumina din casa. Unele medicamente (tetraciclina, medicamente cu sulf, AINS – Ketoprofen), chimicale (parfumuri, dezinfectanti, unele creme cu protectie solara) si boli (lupus eritematos, dermatita alergica) pot da fotosensibilitate.
Cum stiu daca am alergie la soare?
Pe baza anamnezei si a istoricului bolii, medicul alergolog stabileste de obicei diagnosticul de alergie la soare. Testul cu raze UV – fototestare – determina reactia pielii la diferite tipuri de lungimi de unda ale razelor UV. Fotopatch testare se foloseste atunci cand se suspicioneaza ca o substanta aplicata pe piele, in contact cu soarele a produs reactia. Se aplica 2 plasturi care contin substanta posibil implicata in reactia alergica. Dupa 24 de ore unul dintre plasturi va fi expus la raze UV, iar celalalt nu.
Tratamentul in alergia la soare
Masuri de preventie – evitarea expunerii la soare intre orele 11:00 si 16:00, purtarea de haine usoare, palarii, ochelari de soare, aplicare de creme cu protectie solara mare (FPS 50 +). Protectia buzelor care se pot arde si usca sau crapa prin folosirea de balsam de buze cu protectie UVA/UVB si SPF.
Medicatia necesara este adaptata in functie de severitatea alergiei. Medicul dermatolog sau alergolog va decide ce medicatie este necesara, in urma consultului. Se mai poate face terapie cu raze UV in doze progresiv crescande pentru a obisnui pielea cu razele solare si pentru a reduce simptomele.
Programeaza un consult alergologic