Ce poti face daca pielea este uscata si te mananca

dermatita maini

Pielea este cel mai mare organ, din organism. Cred ca fiecaruia dintre noi i s-a intamplat ca macar odata sa prezinte ceva pe piele, sa aiba pielea uscata sau sa il manance pielea. Frecvent copiii cu piele alergica si varstnici, au pielea uscata si prezinta mancarime.

Inca de bebelusi, unii copii prezinta piele uscata, eczeme, pielea se inroseste  si devine pruriginoasa. Pe acest fond inflamator, pot patrunde mai usor agenti infectiosi ca stafilococ si mai rar viurusuri.

In functie de varsta, locurile in care pielea este foarte uscata difera. La bebelusi predomina zonele de extensie si obrajii, la copiii mici si adulti zonele de flexie. Varstnici au pielea subtire si in general uscata, datorita hidratarii reduse.

Pielea alergică poate fi foarte dură. Reacționează la factori care în mod normal sunt bine tolerati. La ce reacționează pielea alergică? Pielea alergică poate reacționa la o mare varietate de factori din mediul inconjurator. Unii dintre acesti factori pot fi: frigul în timpul iernii, razele soarelui vara, poluarea aerului cu poluanți, stresul, fumatul sau medicamentele. Dar si noi înșine suntem, de asemenea, responsabili de modificarile de la nivelul pielii prin consumul prea mare de alcool, alimentație necorespunzătoare și somn prea puțin.

dermatita_alergica_copii

O mare parte a factorilor declanșatori sunt ingredientele din produsele cosmetice și de îngrijire ale pielii, dar și produsele de curățat pentru uz casnic. Predispoziția către pielea alergică, cunoscută și sub numele de atopie, este în mare parte moștenită. Dacă există deja alte alergii, cum ar fi rinita alergica sau alergii alimentare, pielea reacționează și alergic și este foarte sensibilă. Dacă pielea se descuameaza, mănâncă, te strânge și se inflamează ușor, funcția de barieră a pielii este de obicei tulburată și biomul pielii este permeabil. Atunci pielea nu mai are un film lipidic suficient pentru a o proteja. Substanțele iritante precum alergenii, dar și bacteriile și virusurile pot pătrunde mai ușor.

Pielea intai de toate are functie de bariera a organismului in fata agresiunilor exterioare. De aceea, atunci cand sufera, pielea trebuie susținută cu îngrijire delicată. Ar trebui folosite produse de îngrijire care întăresc bariera pielii și restabilesc biomul pielii cât mai repede posibil. Aceste produse cosmetice nu trebuie să conțină parfumuri, coloranți și conservanți, parabeni și alergeni naturali, trebuie sa fie cosmetice hipoalergenice

Sfaturi pentru pielea alergică și sensibilă

  • După fiecare duș sau spalare, fie doar a mainilor, aplică o loțiune emolienta pe piele.
  • Evitați dușurile sau baile fierbinți si de lunga durata
  • Evitati produsele de îngrijire cu alcool (de exemplu, toner facial)
  • Consum optim de lichide pentru a oferi pielii suficientă umiditate din interior
  • Evitati detergentii de haine duri, balsamurile, dat extraclatire hainelor
  • Folositi produse de ingrijire si cosmetice hipoalergenice
Daca aceste sfaturi nu au reusit sa imbunatateasca si sa hidrateze pielea sau au ameliorat disconfortul, dar uscaciunea reapare, consultati medicul alergolog pentru a efectua investigatii mai amanuntite si pentru a exclude o alergie.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Bună seara ,dna.doctor !
Mă numesc Daniela și sunt din Alexandria, jud.Teleorman.
Îmi cer scuze pentru deranj și vă cer permisiunea de a vă întreba , dacă se poate despre “alergia ” mea ….mai exact nu știu de la ce o fac …. cred că am 4 ani de când iau BORENAR , cam trei pastiluțe pe săptămână….vă atașez două fotografii aici …
Vă rog din suflet dacă mă puteți îndruma ce analize să fac?Și dacă pot face vaccinul anti-covid 19?

Buna ziua, nu se pot atasa poze aici. Din pacate nu va pot ajuta cu un raspuns deoarece nu stiu despre ce este vorba si este necesara o anamneza pentru a va pute indica analize. Daca doriti, puteti opta pentru consult online si putem discuta mai in detaliu sau sa mergeti la dvs in oras la un consult alergologic si sigur veti primi sfaturi. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.