Wheezing repetat la copii
Wheezingul este definit ca fiind o respiratie grea, suieratoare. Poate fi asociat cu tuse seaca persistenta, care pare ca nu mai trece. Apare frecvent la copii cu varsta cuprinsa intre 2 – 5 ani. Majoritatea copiilor scapa de wheezing dupa aceasta varsta. Copiii care prezinta alergii, au risc mare de a dezvolta in timp astm bronsic.
Care sunt cauzele de wheezing la copii?
Frecvent wheezingul apare in urma infectiilor respiratorii virale (virus sincitial respirator) sau datorat unei alergii. Alergenii implicati frecvent sunt alergenii din aer, in special acarienii din praful de casa.
De ce copilul meu face wheezing?
Copiii predispusi sa dezvolte wheezing sunt:
- cei care nu au fost alaptati, cel putin in primele 6 luni
- copiii prematuri
- cei expusi la medii aglomerate atat acasa cat si la cresa sau gradinita
- copiii nascuti din mame fumatoare si expusi la fumul de tigara, etc.
Clasificarea internationala a wheezingului (PRACTALL) :
- Wheezing tranzitor – frecvent la copii cu varsta de 2 – 3 ani, dupa care se remite. Ca si factori implicati in aparitia sa sunt prematuritatea copilului, lipsa alaptarii, mediu cu fumatori.
- Wheezing non-alergic cu trigger viral – asociat cu infectii respiratorii virale
- Wheezing alergic / Astm persistent – acesti copii prezinta antecedente de alergie/ astm in familie, au IgE si/sau eozinofile mari, prezinta alergie
- Wheezing sever intermitent – episoade severe care alterneaza cu raceli banale la copii alergici
Care este tratamentul la copilul cu wheezing?
Tratamentul medicamentos al wheezingului este controversat. Se poate opta fie pentru tratarea episodului si apoi medicatia se intrerupe, fie se ia medicatie de lunga durata.
De regula, wheezingul asociat cu viroze necesita medicatie pe perioada rece, cu viroze, in functie de severitatea sa.
Forma alergica necesita tratament mai indelungat, in functie de alergenul care induce reactia alergica. De regula, acarienii din praful de casa sunt cauzatori de wheezing la copii. In acest caz este foarte importanta reducerea contactului cu acarienii, mai ales ca sursa majora la copii de multe ori sunt jucariile de plus. Salteau si perna sunt foarte importante, deoarece acolo se gaseste o concentratie mare de acarieni. Prevenirea inhalarii acarienilor prin folosirea huselor de pat sau de perne antialergice si antiacarieni este indicata de catre medicul alergolog.
Consultul la medicul alergolog este necesar. Medicul alergolog va incadra afectiunea intruna din cele 4 categorii si va decide tratamentul. De asemenea copilul cu respiratie suieratoare si simptome de alergie va necesita testare alergologica, pentru a stabili ulterior riscul de a dezvolta astm bronsic.
Programeaza un consult alergologic