Tratamentul alergiei

Cum tratam alergia

Tratamentul alergiei difera in functie de severitatea alergiei, localizarea ei si in functie de modul de actiune al medicamentului administrat (simptomatic sau curativ).

Tratamentul alergiei usoare, de regula, se trateaza cu medicatie antialergica, numai dupa un consult alergologic in prealabil. Daca este vorba despre o reactie alergica respiratorie usoara, manifestata cu nas infundat, se pot administra medicamente local (antialergic, decongestionant, etc).

Tratamentul alergiei severe necesita intotdeauna consultul medicului alergolog sau adresarea catre un serviciu de urgenta. Tratamentul difera in functie de reactia alergica. Se pot administra injectii intramusculare cu adrenalina in reactiile alergice foarte severe cu anafilaxie si risc de soc anafilactic, corticoterapie sistemica si medicatie antialergica.

Tratamentul alergiei difera si in functie de localizarea reactiei alergice.

Alergia cutanata (pe piele) se poate trata cu medicamente antialergice, asociate cu topice locale sau chiar corticoterapie daca reactia alergica este severa.

Reactiile alergice respiratorii necesita antialergice, locale sau sistemice, decongestionante nazale/oculare, corticoterapie locala sau sistemica.

Bronsitele, bronsiolitele sau astmul bronsic pot necesita si asocierea unui inhalator cu bronhodilatator, cu durata scurta de actiune in caz de urgenta. Inhalatorul care contine o asociere medicamentoasa (corticoterapie + bronhodilatator cu durata lunga de actiune) este indicat atat in formele usoare, administrat la nevoie, cat si in formele moderat severe administrat zilnic.

inhalatorare pentru astm

Tratamentul alergiei poate fi simptomatic si curativ

Tratamentul simptomatic se adreseaza in principal simptomelor alergice (prurit, stranut, congestie nazala/oculara, eruptie cutanata, etc), remite simptomele, dar nu influenteaza cauza alergiei.

Tratamentul curativ al alergiilor, imunoterapia sau vaccinul antialergic

Tratamentul curativ, imunoterapia sau desenzibilizare alergica cunoscut de catre pacienti ca si vaccinul antialergic. Acest tip de tratament trateaza cauza alergiei. Imunoterapia se indica pacientilor cu alergie respiratorie cauzata de  alergeni respiratori ca si acarienii din praful de casa, polenuri, mucegaiuri, epitelii de animale. De asemenea, imunoterapia este indicata si pacientilor alergici la veninul de viespi si albine. Imunoterapia este indicata pacientilor cu varsta peste 5 ani, numai dupa un consult alergologic anterior.

Imunoterapia se poate administra atat pe cale orala (picaturi, tablete) si injectabil.

Imunoterapia sublinguala (SLIT)

Imunoterapie sublinguala consta in administrarea unor picaturi sub limba, dimineata inainte de masa. Pacientii care sunt alergici la polenuri tratamentul este sezonier (4 luni inainte de sezonul polenic si 2 luni in sezon). Tratamentul se repeta sezonier timp de 3 ani la rand.

Pacientii alergici la acarienii din praful de casa necesita administrare zilnica timp de 3 ani.  Scopul imunoterapiei este de a trata alergia, de a invata organismul sa nu mai produca anticorpi de alergie, ci sa produca in schimb anticorpi protectori.

Imunoterapia subcutanata (SCIT)

Imunoterapia subcutanata consta in administrarea unor injectii subcutanat, lunar pe o perioada de minim 3 ani.

Imunoterapia orala

Administrarea de tablete sub limba este indicata in alergia la polenuri de graminee (ierburi).

Medicatia antialergica va fi discutata mai in detaliu in cadrul fiecarei afectiuni alergice. Foarte important de retinut, este faptul ca, medicatia trebuie sa fie administratata doar la indicatia medicului alergolog.

drRamonaMuresan

Programeaza un consult alergologic

Medic specialist alergolog dr Ramona Mureșan

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.