Plantele care pot da alergie pe piele

eczema frunze

Vara petrecem mult timp afara si ne ocupam mult de gradinarit. Aceasta activitate se pare ca este una dintre cele mai relaxante. Ce trebuie sa stim, este ca anumite plante atat din gradina cat si din interiorul locuintei, ne pot da alergie pe piele.

Fitofotodermatita – alergia pe piele dupa contactul cu anumite plan

Atingerea acestor plante, urmata apoi de expunerea la soare declanseaza de regula aparitia semnelor cutanate. Plantele ale caror frunze pot da alergie pe piele sunt: pastarnac, telina, patrunjel, citrice, smochin, dud, ficus, uneori marar, fenicul etc.

Care sunt semnele de alergie pe piele?

Semnele de alergie la nivelul pielii apar tardiv, dupa 24 de ore de la contactul cu plantele respective. La locul de contact cu frunzele, se produce inflamatie. Pielea se inroseste, apare senzatie de arsura si pot aparea vezicule cu lichid. Aceste plante dau aceste reactii alergice la nivelul pielii deoarece contin in seva lor niste substante oarecum toxice. Furocumarine, asa se numesc substantele secretate de plante. Aceste substante le ajuta sa se apere de daunatori, ca fungi. Simptomele de alergie pe piele sunt accentuate de expunerea la soare, caldura, transpiratie.

Unele persoane pot fi alergice si la fructele acestor plante. Smochinele si mai ales telina sunt recunoscute ca fiind alergenice. In general, aceste alimente pot fi tolerate daca sunt consumate preparate termic, dar inainte de a le consuma dicutati cu medicul alergolog.

Daca ati prezentat reactii alergice pe piele la locul de contact cu plante ca pastarnac, smochin, etc. consultati medicul alergolog sau dermatolog pentru tratament.

Profilaxia este foarte importanta: trebuie sa va protejati, daca veti mai lucra cu aceste plante, purtand haine cu maneca lunga si pantaloni, precum si manusi de protectie pentru a evita contactul cu pielea.

2

Leave a comment

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.