Alergia la ambrozie poate da astm bronsic

ambrozia si astmul bronsic

In ultimele zile numarul pacientilor cu alergie la polen de ambrozie a crescut substantial. Majoritatea pacientilor cu diagnostic confirmat de alergie la ambrozie si cativa nou diagnosticati. Ce am constatat insa, este faptul ca, atat pacientii vechi cat si cei nou diagnosticati, s-au prezentat la alergolog cu simptome ca: tuse seaca, respiratie grea si suieratoare. Aceste simptome i-au alarmat si au decis sa consulte medicul alergolog. Cativa dintre pacienti au fost plecati din tara sau au fost la munte (zone fara ambrozie), iar la intoarcere in zonele cu ambrozie au observat imediat aparitia simptomelor de alergie.

Ambrozia este o buruiana alcarei polen este extrem de alergenic, producand tot mai multe alergii de-a lungul anilor. Perioada de polenizare este august-septembrie, atunci cand planta elibereaza in aer cantitati enorme de polen si zeci de mii de seminte.  Polenizarea Ambroziei se realizeaza cu ajutorul curentilor de aer, de aceea cand bate vantul simptomele de alergie sunt mai accentuate.

Rinoconjunctivita alergica – polen de ambrozie

Rinoconjunctivita alergica produsa de alergia la polenul de ambrozie este cunoscuta de foarte multe persoane. Acest fapt se datoreaza numarului mare de persoane care prezinta aceasta afectiune datorata ambroziei cat si social media. Simptomele de rinoconjunctivita alergica sunt nas infundat, secretii nazale apoase, inrosirea ochilor, mancarimi oculare, nazale, stranut repetat.

Astmul bronsic

Astmul bronsic alergic, datorat alergiei la ambrozie se manifesta cu tuse seaca persistenta, respiratie suieratoare (wheezing), respiratie grea, constrictie toracica (senzatie de greutate in piept). Formele de astm bronsic la persoanele alergice la ambrozie sunt zgomotoase, brusc instalate. Partea buna este ca, majoritatea sunt intermitente si odata cu trecerea sezonului de ambrozie simptomele se remit. Persoanele cu astfel de simptome trebuie sa consulte medicul alergolog pentru a primi medicatia necesara pentru controlul simptomelor de astm si pentru a evita astfel instalarea unei crize de astm.

Ce trebuie facut, daca am simptome de astm bronsic?

Simptomele de astm bronsic trebuie sa reprezinte un semnal de alarma si trebuie consultat medicul alergolog. Dupa o examinare si confirmarea alergiei la ambrozie prin testare cutanata se efectueaza o spirometrie. Spirometria este un examen care masoara parametrii respiratori: volumul de aer inspirat si volumul de aer expirat. In functie de simptomele descrise si rezultatul la spirometrie medicul alergolog va stabili diagnosticul de astm.

Tratamentul alergiei la polen de ambrozie

Tratamentul poate fi simptomatic sau curativ, in functie de perioada in care va prezentati la medic. Tratamentul curativ cu imunoterapie sau “vaccin” antialergic se incepe cu 4 luni inainte de inceperea sezonului de ambrozie. Exista doua modalitati de administrare a imunoterapiei, sublingual si subcutanat. Impreuna cu medicul alergolog veti decide care este forma care vi se potriveste.

Nu ezitati sa consultati medicul alergolog pentru diagnosticul si tratamentul alergiei la ambrozie, chiar daca farmacistul sau prietenii, colegii v-au consiliat sa luati anumite medicamente. Fiecare pacient este unic, la fel si raspunsul la medicatie.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.