Sezonul ambroziei, cosmarul pacientului alergic
In Romania, nu cred ca este vreo persoana care sa nu fi auzit de ambrozie. Din pacate, Ambrozia este o buruiana, frecvent intalnita in orase, pe campuri si mai nou afecteaza si culturile agricole. Polenul de ambrozie este un alergen foarte agresiv, care creste numarul pacientilor alergic tot mai mult, an de an. Perioada in care polenul de ambrozie se face simtit este sfarsit de iulie – inceput de octombrie.
Cum se manifesta alergia la ambrozie?
Simptomele alergiei la ambrozie sunt in principal la nivelul cailor respiratorii:
- nas infundat,
- secretii apoase nazale,
- mancarimi de nas
- ochii se inrosesc, lacrimeaza
- mancarimi de ochi
De asemenea, pacientii pot dezvolta simptome de astm bronsic in acea perioada, acuzand tuse seaca persistenta, respiratie grea si suieratoare, senzatie de sufocare. Alteori, pot prezenta angioedem ocular sau facial, urticarie.
Ce trebuie sa fac daca am alergie la ambrozie?
Prezenta simptomelor de alergie in perioada iulie – octombrie, este inalt sugestiva pentru alergie la polen de ambrozie. Consulta medicul alergolog pentru a efectua testare cutanata alergologica si pentru a primi medicatia adecvata. Nu uita faptul ca, netratarea simptomelor de rinita alergica poate duce la complicatii ca: sinuzita, otita sau astm bronsic. Discuta cu medicul alergolog despre imunoterapia sau vaccinul impotriva alergiei la ambrozie.
Unele persoane alergice la polen de ambrozie, pot prezenta simptome de alergie ca: inrosire periorala, mancarime in gat, edem al limbii sau buzelor dupa consumul de lubenita, pepene galben, dovlecel zuchini, castravete. Daca prezinta astfel de simptome nu ezita sa discuti cu medicul alergolog.
Incepe sezonul polenului de ambrozie. Nu uita sa iti administrezi medicatia indicata de catre medicul alergolog! Consulta medicul alergolog daca prezinti simptome de alergie in perioada iulie-octombrie.