Anafilaxia, ce este si cum se trateaza?
In saptamana dedicata pacientilor alergici, din acest an anafilaxia a fost intens dezbatuta. Majoritatea dintre noi stim ca, anafilaxia sau socul anafilactic (asa cum il stiu majoritatea persoanelor) este cea mai severa reactie alergica, care ne poate ameninta viata. Tocmai de aceea, s-a discutat foarte mult despre ce este anafilaxia, cine poate da anafilaxie si cel mai important, cum o tratam pentru a salva vieti. Sloganul saptamanii pacientului alergic a fost: Be aware. Be prepared. Save lives.
Ce este Anafilaxia?
Dupa cum am spus si mai sus, anafilaxia este cea mai severa reactie alergica, care ne poate ameninta viata, daca nu intervenim cu medicatie la timp. Anafilaxia se poate manifesta prin:
- eruptie urticariana generalizata, angioedem si respiratie grea
- senzatie de sufocare, wheezing, edem glotic, eruptie urticariana
- eruptie urticariana asociata cu varsaturi, crampe abdominale
- scaderea tensiunii arteriale si pierderea cunostiintei
Aceste simptome apar de regula in cateva minute (15 min) pana la 2 ore de la contactul cu alergenul.
Care sunt cele mai frecvente cauze de anafilaxie?
La copii, alimentele sunt cauza principala de anafilaxie. Alimentele care pot da alergie severa sunt: alune arahide, peste, fructe de mare, lapte de vaca, ou.
La adulti, pe langa alergiile alimentare, medicamentele ca antiinflamatorii nesteroidiene, antibiotice, substanta de contrast folosita in investigatiile imagistice, intepaturile de insecte si latexul sunt cauze frecvente de anafilaxie.
Sunt si forme de anafilaxie de cauza necunoscuta, precum si anafilaxie asociata cu efortul fizic.
Cum putem preveni si trata anafilaxia?
Odata stabilit riscul de anafilaxie si cunoscuta cauza, medicul alergolog iti va explica tot ce trebuie sa stii si sa faci pentru a preveni si trata episodul anafilactic.
- Poarta o bratara care sa indice faptul ca esti alergic si alergenul (daca se cunoaste), pentru ca cei din jurul tau sa stie si sa evite expunerea
- Poarta tot timpul cu tine trusa de urgenta, indicata de catre medicul alergolog. Verifica frecvent valabilitatea medicatiei. Seringa preumpluta cu adrenalina (Epipen) este medicatia de prima intentie in anafilaxie. Se administreaza intramuscular in partea anterolaterala a coapsei, chiar si prin haine in caz de urgenta.
- Anunta medicul de familie si alti medici care te consulta despre riscul tau alergic si despre alergiile medicamentoase
- Protejeaza-te de intepaturile de insecte (viespi/ albine) – poarta haine care nu sunt colorate, evita parfumurile, evita consumul de alimente in aer liber. Indeparteaza-te incet de insecte, fara sa te agiti prea tare in jurul lor.
- Citeste intotdeauna eticheta alimentului consumat, daca te stii alergic la alimente si discuta cu personalul restaurantului despre alergia ta
Nu uita, daca ai prezentat un episod anafilactic, intotdeauna este necesar consultul alergologic pentru a gasi cauza, pentru a fii instruit cum sa eviti si sa tratezi un episod ulterior.
Anafilaxia, reactia alergica amenintatoare de viata, trebuie recunoscuta si tratata la timp pentru a salva viata. Consulta medicul alergolog pentru a invata sa gestionezi corect anafilaxia!