Capusele si alergia la carnea de porc
Pentru ca este vara si pentru ca intepaturile de capuse sunt mai frecvente in sezonul cald, vreau sa atrag atentia asupra unor aspecte legate de intepaturile de capuse. Pe perioada verii plimbarile in natura sunt frecvente, iar expunerea la capuse este mai mare, de unde si numarul intepaturilor de capuse este mai mare. Pe langa faptul ca unele capuse pot transmite boli, precum boala lyme, aceste se pot asocia si cu unele alergii, in special alergii la carnea de porc.
Capusele si galactozaharidul alfa Gal
Uneori intepaturile de capuse se pot asocia cu alergie la carnea de porc, vita si oaie, precum si la derivate si organe. Intepatura de capusa induce un raspuns imun mediat prin anticorpi IgE impotriva unui zahar galactoza alfa 1,3 galactoza sau alfa gal. Acest alfa gal se gaseste in carnea rosie de mamifere: porc, vita, oaie si organele lor. Unele persoane care au fost intepate de capusa pot dezvolta alergie dupa consumul acestor produse de carne.
Alergia la alfa gal
Alergia la alfa gal se manifesta prin eruptie urticariana, angioedem, simptome digestive, chiar si anafilaxie. Simptomele apar tardiv la 3 – 4 ore de la consumul de carne de porc, vita sau oaie, precum si organe, soric, gelatina. Diagnosticul de alergie se stabileste de catre medicul alergolog in urma anamnezei si a investigatiilor. Persoanele cu alergia la alfa gal necesita evitarea consumului de carne de porc, vita sau oaie, aceste putand fi inlocuite cu carne de pui, curcan sau peste.
Mare atentie unele produse pot contine alfa gal: gelatina alimentara, produse medicamentoase ca vaccinuri, perfuzii si medicamentul Cetuximab.
Protejeaza-te de intepaturile la capuse si consulta medicul alergolog daca observi simptome de alergie dupa consumul de carne.
Nu ezitati sa discutati cu medicul dvs despre aceasta afectiune sa puneti toate intrebarile la care aveti nevoie de raspuns si nu in ultimul rand sa intelegeti cum sa luati corect medicatia antiastmatica.
Protejeaza-te de intepaturile la capuse si consulta medicul alergolog daca observi simptome de alergie dupa consumul de carne de porc.
Buna ziua , de ceva timp am observat ca daca amestec carne macinata cu mana, fac edem si am prurit accentuat . degetele mi se umfla rapid.Am luat Tamalis si am spalat bine mana cu apa si sapun dupa care am tamponat cu un dezinfectant. Reactia dispare intr-o perioasa de cca 30 minute. Asta s-a intamplat de cateva ori .Tot in acea perioada de la intepatura de tantar mi s-a umflat pielea pe o raza de 4 cm , cu roseata , am facut tratament comprese cu solutie cu AG si mi-a trecut dar a durat ceva timp. Asta a fost in urma cu 1 an si un episod cu carnea in urma cu 3 luni.In ultmul timp insa am mancarimi la nivelul oielii capului, brate si gamba ci furnicaturi ! Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac ! Multumesc
Buna ziua, faceti testare cutanata pentru carne sau din analize determinati IgE specifice pt carne. De asemenea, efectuati si IgE specific Alpha gal. Consultati un medic alergolog inainte si discutati mai in detaliu. Multa sanatate!
Bunaziua! Sergiu este numele meu, am probleme mari in momentul in care sunt muscat de capuse, se inroseste zona cc10cm in jur , mancarimi , simptomele persists si cate o luna! Exista un tratament,vaccin ? Aceiasi reactie o am si la muscatura de furnica.
Buna ziua, pentru muscatura de capusa este necesar consult de boli infectioase. Reactiile locale date de insecte in general nu necesita vaccin. Vaccin exista pt intepaturile si reactiile moderat severe ale viespilor si albinelor. Aplkicati local, gheata, antialergic sau unguent cu cortizon local. Multa sanatate!
Porcul crescut în curte( obor ) poate sa ia căpușe? Ce trebuie făcut dacă da , pentru a preveni situația?
Buna ziua, adresati va rog intrebarea dvs medicului veterinar. In articol este vorba despre muscatura de capuse la om. Multa sanatate!