Alimente alergenice, le introducem sau nu in dieta bebelusilor?

Dam sau nu alimente alergenice bebelusilor?

Aceasta intrebare preocupa majoritatea mamicilor atunci cand incep diversificarea bebelusilor. In anii trecuti, ghidurile internationale de alergologie, recomandau ca alimentele cu risc alergenic sa nu fie introduse inainte de 3 ani. Mamicile care alaptau nu consumau nici ele aceste alimente, de teama ca bebelusii sa nu dezvolte alergie alimentara. De-a lungul timpului, studiile au aratat ca introducerea tardiva a acestor alimente, nu doar ca nu este eficienta, ci chiar poate creste riscul de alergie alimentara. In prezent, medicii alergologi recomanda introducerea precoce (vezi video) a alimentelor alergenice in alimentatia bebelusului.

 

 

Care sunt alimentele alergenice?

Alimentele alergenice la copii sunt: alune, arahide, nuci, migdale, peste, fructe de mare, lapte de vaca, oul, soia si grau. Alergia la unele alimente alergenice precum alune, arahide, peste, fructe de mare, etc. se pastreaza toata viata. Alergia la lapte de vaca/ ou, de regula, se remite in timp, intre 2-4 ani. Putini copii raman alergici la ou si lactate si in perioada de adult.

Sfatul meu ca medic alergolog este:

  • daca observati ca bebelusul/ copilul prezinta simptome de alergie, dupa consumul unui aliment sau are risc de alergie alimentara (ex: unul sau ambii parinti sunt alergici), sa consultati medicul alergolog
  • nu privati copilul de alimente necesare cresterii, decat dupa o discutie cu medicul alergolog si un diagnostic clar de alergie alimentara.
  • alaptati copiii si consumati alimente cat mai diversificate.
  • renuntati la consumul unor alimente, doar daca observati ca nu sunt tolerate de catre copil si doar la indicatia medicului.

 

 

5

Related Posts

Leave a comment

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.