Alimente alergenice, le introducem sau nu in dieta bebelusilor?

Dam sau nu alimente alergenice bebelusilor?

Aceasta intrebare preocupa majoritatea mamicilor atunci cand incep diversificarea bebelusilor. In anii trecuti, ghidurile internationale de alergologie, recomandau ca alimentele cu risc alergenic sa nu fie introduse inainte de 3 ani. Mamicile care alaptau nu consumau nici ele aceste alimente, de teama ca bebelusii sa nu dezvolte alergie alimentara. De-a lungul timpului, studiile au aratat ca introducerea tardiva a acestor alimente, nu doar ca nu este eficienta, ci chiar poate creste riscul de alergie alimentara. In prezent, medicii alergologi recomanda introducerea precoce (vezi video) a alimentelor alergenice in alimentatia bebelusului.

 

 

Care sunt alimentele alergenice?

Alimentele alergenice la copii sunt: alune, arahide, nuci, migdale, peste, fructe de mare, lapte de vaca, oul, soia si grau. Alergia la unele alimente alergenice precum alune, arahide, peste, fructe de mare, etc. se pastreaza toata viata. Alergia la lapte de vaca/ ou, de regula, se remite in timp, intre 2-4 ani. Putini copii raman alergici la ou si lactate si in perioada de adult.

Sfatul meu ca medic alergolog este:

  • daca observati ca bebelusul/ copilul prezinta simptome de alergie, dupa consumul unui aliment sau are risc de alergie alimentara (ex: unul sau ambii parinti sunt alergici), sa consultati medicul alergolog
  • nu privati copilul de alimente necesare cresterii, decat dupa o discutie cu medicul alergolog si un diagnostic clar de alergie alimentara.
  • alaptati copiii si consumati alimente cat mai diversificate.
  • renuntati la consumul unor alimente, doar daca observati ca nu sunt tolerate de catre copil si doar la indicatia medicului.

 

 

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Eu sunt disperata din cauza alergiilor pe care le prezintă fata mea care un an și 7 luni! Mi e tema sa_i introduc multe alimente fructe care pot sa i dauneze!
Ce sa fac? Cum sa testez înainte daca e alergica? O făcut o reacție anafilactica la un an, apoi a urmat la mazărea boabe cu toate că i am mai dat înainte! Acum la banane! La ultimile doua specific că au fostreactii mai ușoare pt că am acționat rapid! Nu are sens nimic , pt că au fost introduse corect, in familie absolut nimeni nu are alergie! Doar că fata mea e nascuta prematur la 34 săpt! Poate fi un factor? Am nevoie de sfaturi!mulțumesc!

Buna ziua, este necesar un consult alergologic si analize pentru a vedea de care tip de alergii face: imediate sau tardive. Consultati un medic alergolog, este mai complex, sunt necesare mai multe detalii legate de simptome si nu se poate explica intr-un raspuns online. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.