Ambrozia, buruiana care trebuie eradicata

ambrozia buruiana

Ambrozia este o buruiana, care de zeci de ani este cunoscuta de catre tot mai multa lume, datorita numarului mare de alergii pe care le produce.

Ambrozia artemisiifolia este denumirea in latina, iar in popor i se mai zice si iarba parloagelor. America de Nord este tara de provenienta a acestei buruieni. Perioada de polenizare este august-septembrie. Atunci planta elibereaza in aer cantitati enorme de polen si zeci de mii de seminte.  Polenizarea Ambroziei se realizeaza cu ajutorul curentilor de aer. De aceea, cand bate vantul, simptomele de alergie sunt mai accentuate.

Este o planta extrem de alergenica, producand simptome de alergie la ~ 200 km distanta. In aceasta perioada, mii de persoane sufera de alergie la polenul de ambrozie. Buruiana Ambrozia creste pe campurile necultivate, de-a lungul cailor ferate si drumurilor, zone neintretinute. Agricultorii o vad si ei ca pe o problema, deoarece creste tot mai mult si pe campurile cultivate, in special cu floarea soarelui si cereale.

Alergoshop.ro

Cum se manifesta alergia la polen de ambrozie?

Persoanele alergice la ambrozie prezinta inrosire a ochilor, mancarimi oculare, nazale in gat, nas infundat si secretii nazale apoase. Alteori pot aparea edeme la nivelul ochilor, buzelor, urticarie, respiratie grea, tuse si respiratie suieratoare. Unele persoane nu pot consuma anumite fructe si legume proaspete: pepene galben, lubenita, banane, zuchini, dovlecel, castravete, etc. Dupa consumul acestor alimente pot sa apara bubite in jurul gurii, edeme ale buzelor, mancarimi in gat, dureri de burta, etc. Alergia la polenul de ambrozie reprezinta o adevarata problema de sanatate, in ultimii ani afectand si copiii mici sub 1 an.

Ce este de facut pentru a scapa de alergie?

Simptomele de alergie prezente in perioada august-septembrie in fiecare an, sunt sugestive pentru alergia la polenul de ambrozie. Sfatul meu ca specialist alergolog este sa consultati medicul alergolog pentru a confirma diagnosticul. Tratamentul poate fi simptomatic sau curativ, in functie de perioada in care va prezentati la medic. Tratamentul curativ cu “vaccin” antialergic se initiaza cu 4 luni inainte de inceperea sezonului de ambrozie. Medicul alergolog va va oferi si sfaturi, despre ce trebuie sa faceti pentru a reduce de asemenea contactul cu polenul de ambrozie.

Cum putem scapa de buruiana ambrozie?

De multi ani se incearca distrugerea acestei buruieni, dar din pacate nu ajunge daca doar pe alocuri se realizeaza acest lucru. Toata populatia trebuie sa constientizeze pericolul dat de ambrozie si masurile de starpire trebuie luate de toata lumea. Exista si o lege nr 62/2018 care obliga persoanele care detin terenuri sa le curete si sa le intretina. Primariile trebuie sa intretina spatiile publice si sa aplice amenzi, celor care nu respecta legea. Intretinerea spatiilor private sau publice trebuie efectuata pana la data de  ~30 iunie, cand incepe polenizarea plantei.

Persoanele afectate de alergia la polen de ambrozie se pot adresa unor institutii ale statului pentru a reclama existenta unor terenuri neintretinute, cu multe burieni: ministerul mediului, ministerul sanatatii, etc

Pentru a eradica aceasta buruiana Ambrozia este nevoie de spirit civic, responsabilitate si respectarea legii. Sper sa se poata si la noi in tara, precum s-a putut la tarile vecine.

 

 

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.