Stop fumatului!

stop fumatului

Ziua mondiala fara tutun se sarbatoreste in fiecare an in 31 mai. In aceasta zi mai mult decat oricand se militeaza impotriva fumatului. Sunt multe motive pentru care crezi ca trebuie sa fumezi (iti place, te relaxeaza, socializare cu prietenii, cafeaua pare mai buna, etc) dar sunt si mai multe motive pentru care ar trebui sa renunti:

  • fumatul indiferent sub ce forma este nociv
  • fumatul creste riscul de cancer pulmonar si accentueaza bolile cronice de plamani
  • fumatul creste riscul de afectare cardiovasculara
  • fumatul poate afecta fatul, daca se realizeaza in sarcina
  • fumatul afecteaza dintii, accelerand paradontoza,
  • fumatul iti reduce considerabil bugetul lunar, etc.

Toate aceste motive sunt semnalate tot mai agresiv tocmai pentru a atrage atentia ca viata merita traita mai mult fara tigari.

Vreau sa atrag atentia persoanelor cu astm bronsic care fumeaza ca au si ei anumite riscuri specifice astmului:

  • fumatul nu permite ca medicatia inhalatorie sa fie la fel de eficienta ca si la persoanele nefumatoare, intampinand o oarecare rezistenta la tratament
  • simptomele se reduc mult mai lent
  • necesita doze mai mari de medicatie pentru a raspunde la fel de bine ca si cei nefumatori

Mituri sau nu legate de oprirea fumatului: – “Dupa ce am oprit tigarile tusesc mai mult decat cand fumam ” Toti fumatorii care se lasa de fumat se reapuca deoarece cred ca le era mai bine cu tigarile decat fara. Explicatia este urmatoarea: fumatul paralizeaza niste perisori pe care ii prezentam la nivelul arborelui bronsic pentru a ne curata plamanii. Odata ce oprim fumatul, acesti perisori sau cili isi reiau activitatea si incep sa se mobilizeze indepartand toate toxinele acumulate la nivelul plamanilor. Curatarea plamanilor se realizeaza prin tuse productiva, o perioada, dupa care tusea se opreste, iar respiratia este net imbunatatita. In aceasta perioada este necesar consum ridicat de lichide pentru o mai buna fluidizare a secretiilor.

Nu uitati, in orice moment puteti apela la ajutor pentru a opri fumatul, prin intermediul centrelor antifumat din tara.

Renunta la fumat, atat pentru tine, cat mai ales pentru copii, care considera parintii un model!

ziua mondiala fara tutun
Alege sa spui STOP FUMATULUI! Alege sa soliciti ajutor atunci cand ai nevoie! Protejeaza-te pe tine, ca sa poti proteja familia si copiii!

Comentarii (4)

Buna ziua, se poate face alergie de la pasari numite nimfe? Va multumesc

Buna ziua, poate fi alergie la pene. Nu este foarte des intalnita, dar poate fi luata in considerare daca aveti un teren alergic. Multa sanatate!

Buna seara , doamna doctor! Sunt femeie, am 67 de ani și de peste 20 de ani trag de o alergie urticarie pe care am stapanit-o cu antihistaminice , o perioadă buna de timp din categoria 1 cele ce provoacă somn si apoi cu cele noi Am fost fumatoare 17 ani începând de pe la 36 de ani , nu mai fumez de 14 ani si m-am ales cu Bpoc dovedit acum 3 ani , dupa o tuse seaca ce a durat timp de 8 luni neavand acces la consultații din cauza covidului Apoi m-am internat în spitalul de pneumologie Dobrita , eu locuind în Tg jiu , am facut tratamente cu antibiotice , antitusive , inhalatori
și un timp am scapat si de mancarime a pielii Acum a revenit mancarimea , mai agresiva , nu-mi mai trece cu o singura pastila de aierius si iau dimineata si seara ca sa pot dormi linistita Parerea d-voastra mi-ar prinde bine si vi-as fi recunoscatoare daca mi-ati da un răspuns… este Bpoc motivul mancarimi si daca mi-ati putea recomanda ceva , va multumesc!

Buna ziua, BPOC nu este cauza urticariei, este necesara o evaluare alergologica pentru a gasi cauza urticariei. Urticaria poate avea cauze multiple, de la infectii, parazitoze, alergii, boli autoimune etc. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.