Alergia la intepatura de albina / viespe

alergie la albina viespe

Alergia la intepatura de albina sau viespe este intalnita frecvent pe perioada verii cand drumetiile si iesirile in natura sunt mai frecvente. Atata copiii cat si adulti pot face reactii alergice la intepatura de albina sau viespe. Majoritatea reactiilor sunt locale si nu pun sunt amenintatoare de viata. O mica parte insa dezvolta reactii alergice severe, anafilactice, reactii care necesita masuri de urgenta pentru salvarea vietii. La noi in tara viespile si albinele cauzeaza majoritatea reactiilor alergice prin intepatura.

Alergiile locale la intepatura de albina sau viespe

La locul de intepatura zona se inroseste si se umfla putin, producand mancarime. Reactia poate ceda de la sine fara nici un fel de tratament. Daca discondortul este prea mare, puteti aplica compresa cu apa rece / gheata pe zona afectata. Administrarea unui antialergic poate ameliora mancarimea.

Reactiile locale pot fi si mai extinse decat locul intepaturii, iar in aceste cazuri este necesara evaluare alergologica si tratament in functie de severitatea reactiei. Aceste reactii persista chiar si 7 – 10 zile.

Reactie anafilactica dupa intepatura de albina / viespe

Reactia anafilactica este o reactie alergica sistemica severa, care apare in maxim 1 ora de la intepatura. Simptomele de alarma sunt de regula, eruptie urticariana generalizata sau angioedem, respiratie grea, suieratoare, scaderea tensiunii arteriale, cu sau fara pierderea cunostiintei. Consultul alergologic este obligatoriu! Persoanele cu anafilaxie la intepaturi de insecte (frecvent viespe si albina) necesita testare cutanata si ulterior imunoterapie. De asemenea, se recomanda purtarea unor seringi preumplute cu adrenalina, pentru a actiona imediat in cazul unor intepaturi ulterioare.

Imunoterapia cu venin de albina sau viespe se poate initia de catre medicul alergolog in centre specializate. Necesita administrare pe o perioada de 3 – 5 ani, posibil chiar si mai mult. Are rolul de a desensibiliza corpul si de a-l face sa produca anticorpi de protectie pentru veninul de albina sau viespe.

Ce facem in cazul unei reactii anafilactice?

In cazul in care va aflati in situatia in care, observati o reactie de anafilaxie la intepaturi de insecte, trebuie sa urmati urmatorii pasi:

 • intindeti persoana intepata pe spate, daca respiratia permite acest lucru sau in sezut daca respira greu
 • daca persoana se stie alergica si are medicatia de urgenta, Epipen cu adrenalina, atunci se administreaza imediat adrenalina (se poate repeta la 5 – 10 minute, daca nu se obtine raspuns bun din partea pacientului) si se suna la 112
 • daca nu se stie alergica, se contacteaza imediat serviciul de urgenta 112
 • intre timp se mentin functiile vitale (masaj cardiac si ventilatie respiratorie, daca este cazul)

Masuri pentru a preveni intepaturile de albina/viespe:

 • evitarea parfumurilor inainte de a merge la iarba verde, in gradina, prin parcuri, campuri cu flori, etc
 • evitarea consumului de alimente si bauturi in aer liber
 • evitarea hainelor colorate
 • evitarea activitatilor in natura mai ales in zilele calduroase, cu umiditate crescuta cand albinele/viespile sunt foarte active si pot fi agresive
 • apicultorii se vor proteja cu costumul de apicultor
 • depozitati resturile menajere cat mai departe de casa sau de zona unde locuiti
 • culesul fructelor, florilor precum ingrijirea si depozitarea lor va fi facuta cu precautie
 • calatoriti cu casca de protectie si cu geamurile inchise 

Consultati intotdeauna medicul alergolog daca dupa intepatura de albina/ viespe ati dezvoltat reactii alergice locale extinse sau severe, anafilactice.

Alergia severa la intepatura de albine sau viespi necesita intotdeauna evaluare alergologica. Exista tratament care poate desensibiliza corpul la veninul de albina sau viespe. Discuta cu medicul alergolog!

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.