Cum ne protejam de soare?
A venit vara, vremea este calduroasa si ne invita la plaja, la piscina, la mare. Expunerea la soare este mult mai mare si de multe ori, mai ales in vacante, ne expunem si in afara orelor de expunere corecta si sanatoasa. Din ce in ce mai multe persoane se plang de iritatii, alergii si arsuri solare dupa o expunere prelungita la soare. De aceea, este bine sa respectam, cat putem, cateva reguli, pentru a preveni alergiile sau iritatiile solare.
Masuri de protectie solara
Daca stiti ca urmeaza sa mergeti in vacanta si o sa stati mai mult la soare este bine de stiut:
- nu va expuneti la soare intre orele 11:00 – 16:00, deoarece razele soarelui sunt agresive si pot cauza arsuri, alergii sau iritatii solare
- aplicati crema de protectie solara cu FPS cat mai mare (30 – 50) daca pielea este sensibila si tenul deschis la culoare.
- crema de protectie solara se aplica dupa fiecare iesire din apa
- daca stiti ca faceti alergie la soare inainte cu o ora de a va expune la soare puteti sa luati un antialergic recomandat de catre medicul alergolog
- purtati haine cu protectie UVA, UVB, palarie, daca pielea este sensibila si se irita de la razele soarelui
- consumati fructe si legume multe bigate in vitamina C
- hidratati-va cat puteti de mult
In general daca sunt respectate aceste masuri, pielea nu ar trebui sa sufere dupa expunerea la soare. Alegerea cremei de protectie cu FPS ar trebui sa tina cont de culoarea pielii si de sensibilitatea pielii. Cea cu FPS 30 este indicata cel mai adesea deoarece permite o usoara patrundere prin piele a razelor soarelui pentru producerea vitaminei D. Dar, daca pielea este foarte sensibila atunci este necesara crema cu FPS 50, mai ales cand soarele este mai arzator.
Alergia la soare
Alergia la soare se manifesta prin inrosire a pielii, aparitia unor bubite mici, care produc mancarime cauzand disconfort. Uneori, pot aparea vezicule cu lichid, care de asemenea, sunt pruriginoase. Daca ati dezvoltat o alergie solara, puteti sa aplicati crema reparatorie sau daca alergia este mai intensa, crema pe baza de cortizon, pentru a reduce disconfortul. Evitati expunerea la soare pana cand pielea revine la normal. Compresele cu apa rece sunt de asemenea de ajutor, reducand inflamatia si inrosirea.
Nu ezitati sa consultati medicul alergolog sau dermatolog daca ati dezvoltat alergie solara.
Expunerea prelungita la soare poate da arsuri, iritatii sau alergii solare. Afla cum poti sa te protejezi ca sa previi alergiile solare. Nu ezita sa intrebi medicul daca ai dezvoltat alergie la soare.