Noutati in alergologie

noutati alergolgoie

Tocmai ce am participat la conferinta europeana de alergologie EAACI 2022, care a adus cateva lucruri de actualitate in alergologie. Afectiunile alergice au mecanisme complexe in care sunt implicati foarte multi mediatori, iar cheia succesului in tratarea alergiilor este sa tintesti mediatorul/ receptorul care reduce cat mai mult din procesul alergic.

Alergoshop.ro

S-a discutat mult despre alergiile alimentare si impactul lor asupra vietii copiilor, deoarece sunt mult intalnite la copii, dar si adultilor. Diagnosticul corect este foarte important, iar acesta uneori poate fi capricios. Uneori, analizele uzuale (testare cutanata, panel alergeni) nu sunt consludente, desi pacientul confirma aparitia alergiei dupa consumul unui aliment. In astfel de cazuri, provocarea si testarea cutanata dn acel aliment, precum si investigatii mai amanuntite precum diagnosticul molecular trebuie abordate.

Ne aflam in era terapiilor biologice, care au intrat destul de rapid si in domeniul alergologiei. Aceste medicamente reusesc sa redea calitatea vietii si speranta in mai bine, pacientului cu astm bronsic sever, celui cu urticarie cronica precum si celui cu dermatita alergica severa. In general, acest tip de tratament este destinat celor care prezinta afectiuni severe, care nu cedeaza la medicatia standard din ghiduri.

Inca o data se mentioneaza cat este de importanta imunoterapia alergen specifica in modelarea alergiilor si astmului bronsic alergic. Ne bucuram si noi romanii sa spunem ca punem in practica de multi ani acest tip de tratament, cu succes. Pacientii alergici trebuie sa stie ca prin acest tratament cunoscut popular ca vaccin al alergiilor sau desensibilizare, se incearca obtinerea tolerantei fata de alergenul cauzator. Studii multe arata ca acest tip de tratament de desensibilizare este eficient si in cazul alergiilor alimentare, dar cu mai multe reactii adverse alergice, in momentul de fata, pana la atingerea pragului de mentinere.

salveaza planeta

In centrul atentiei a fost si faptul ca incalzirea globala are efecte majore asupra cresterii numarului de alergii respiratorii, prin stimularea cresterii polenizarii plantelor. Poluarea de asemenea sustine o polenizare mai mare a plantelor si drept urmare o crestere a numarului alergicilor. Folosirea mai putina a parfumurilor in locuinte, masini, locul de munca, reducerea utilizarii chimicalelor si petrecerea cat mai mult timp in natura modeleaza sistemul imun, facandu-l tolerant fata de alergeni si stimuland imunitatea fata de microbi. Copiii trebuie sa vina in contact cu cat mai mult cu natura, cu animalele, sa se joace cat mai mult in mediul exterior pentru a-si intari imunitatea si a-si diversifica microbiomul cutanat, digestiv. Cu alte cuvinte, copiii trebuie lasati sa se murdareasca, sa se joace cu cat mai multe animalute, sa petreaca cat mai mult timp in natura, in contact cu alti copii.

Lumea se schimba si la fel un trend ascendent cunoaste si cercetarea in medicina. Cu ajutorul inteligentei artificiale si al medicilor, diagnosticele si prognosticele bolilor severe pot fi mai clare, reducand semnificativ mortalitatea. Traim vremuri intr-o schimbare rapida si trebuie sa tinem pasul cu ele, mai ales daca vin in ajutorul nostru.

Conferintele medicale sunt ca o gura de aer mare, atat pentru pacienti care ulterior vor beneficia de profesionalism, dar mai ales pentru medici. Noutatile medicale au la baza studii pe mii si mii de pacienti, in urma lor aparand ghidurile care ne ajuta sa stabilim o conduita medicala adecvata. Lumea este intr-o continua schimbare, iar noi trebuie sa tinem pasul cu ea.

Articole asemanatoare

Comentarii (1)

Bună ziua,am un băiețel de 3 ani si 9 lui care are o dermatită alergica de la vârsta de aproximativ 1an.Analiza ige este 511,26.Va multumesc anticipat!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.