Cum ne protejam de insecte?
Vara petrecem mai mult timp in aer liber, motiv pentru care suntem expusi mai mult la intepaturi de insecte. Insectele care dau frecvent reactii alergice sunt albina, viespea, tantarul, furnica,etc.
Pe scurt in acest articol
Tipuri de reactii alergice dupa intepaturi de insecte
Reactii locale
De regula, dupa intepaturi de insecte, apar reactii minime locale. Alergia locala se manifesta prin inrosire si umflare la nivelul zonei intepate. Aceste reactii usoare, locale, de cele mai multe ori nu necesita medicatie. Daca este nevoie, se pot aplica comprese cu apa rece, un antialergic local/lotiune mentolata pentru a reduce disconfortul creat de mancarime.
Reactii locale extinse
Sunt persoane care dezvolta o reactie alergica locala pe o zona mai extinsa, la 24 – 48 de ore de la intepaturi de insecte. Zona se inroseste se umfla, apare mancarimea si eventual vezicule. Aceste persoane necesita neaparat consult alergologic. Leziunile mari pot prezenta complicatii, ca infectia si de aceea este important sa fie evaluate de catre medic. Medicatia care trebuie administrata consta in antialergice, pentru a reduce mancarimea si antiinflamatorii. Uneori la indicatia medicului se administreaza cortizon, antibiotice. Acest tip de reactie alergica se remite de regula in 7 – 10 zile.
Reactie anafilactica dupa intepaturi de insecte
Reactia anafilactica este o reactie alergica sistemica severa, care apare in maxim 1 ora de la intepatura. Simptomele de alarma sunt de regula, eruptie urticariana generalizata sau angioedem, respiratie grea, suieratoare, scaderea tensiunii arteriale, cu sau fara pierderea cunostiintei. Consultul alergologic este obligatoriu! Persoanele cu anafilaxie la intepaturi de insecte (frecvent viespe si albina) necesita testare cutanata si ulterior imunoterapie. De asemenea, se recomanda purtarea unor seringi preumplute cu adrenalina, pentru a actiona imediat in cazul unor intepaturi ulterioare.
Ce facem in cazul unei reactii anafilactice?
In cazul in care va aflati in situatia in care, observati o reactie de anafilaxie la intepaturi de insecte, trebuie sa urmati urmatorii pasi:
- intindeti persoana intepata pe spate, daca respiratia permite acest lucru sau in sezut daca respira greu
- daca persoana se stie alergica si are medicatia de urgenta atunci se administreaza imediat adrenalina (se poate repeta la 5 minute, daca nu se obtine raspuns bun din partea pacientului) si se suna la 112
- daca nu se stie alergica, se contacteaza imediat serviciul de urgenta 112
- intre timp se mentin functiile vitale (masaj cardiac si ventilatie respiratorie, daca este cazul)
Masuri pentru a preveni intepaturile de insecte:
- evitarea parfumurilor inainte de a merge la iarba verde, in gradina, prin parcuri, campuri cu flori, etc
- evitarea consumului de alimente si bauturi in aer liber
- evitarea hainelor colorate
- evitarea activitatilor in natura mai ales in zilele calduroase, cu umiditate crescuta cand albinele/viespile sunt foarte active si pot fi agresive
- apicultorii se vor proteja cu costumul de apicultor
- depozitati resturile menajere cat mai departe de casa sau de zona unde locuiti
- culesul fructelor, florilor precum ingrijirea si depozitarea lor va fi facuta cu precautie
- calatoriti cu casca de protectie si cu geamurile inchise
Consultati intotdeauna medicul alergolog daca intepaturile de insecte dau reactii alergice extinse sau severe.