Vremea rece si virozele respiratorii

bronsiolite copii

Toamna isi intra in drepturi si vremea rece nu intarzie sa apara. Odata cu vremea rece incep si virozele respiratorii. Cei mai afectati sunt copiii, in special cei ce merg in colectivitate (cresa, gradinita, scoala) si varstnicii.

Persoanele cu astm bronsic, copiii cu wheezing indus viral si nu numai, sunt afectati in aceasta perioada. Vremea rece este un factor declansator al crizelor de astm la persoanele astmatice. De aceea, persoanele astmatice trebuie sa consulte medicul specialist pentru a urma corect tratamentul in aceasta perioada.

Dupa cum am spus mai sus, vremea rece aduce cu ea multe viroze. Daca vorbim de viroze respiratorii, asta inseamna ca tratamentul nu poate fi antibiotic. Racelile sau virozele copiilor si adultilor nu necesita antibiotic, decat daca este vorba despre o suprainfectie. De asemenea, copiii care fac bronsiolite frecvent in aceasta perioada rece, nu au nevoie de antibiotic. Tratamentul il va stabili medicul specialist dupa consultul in prealabil al copilului.

Virozele respiratorii pot acutiza afectiuni respiratorii ca:

Bronsiolita

Bronsiolitele sunt frecvente la copii. Copiii pot prezenta initial semne de raceala (secretii nazale, stranut) care mai apoi se insotesc de tuse seaca si respiratie grea si suieratoare (wheezing). Daca episoadele de bronsiolita se repeta doar in sezonul rece, cel mai probabil ca sunt datorate virozelor respiratorii. Dar, daca apar si in alte perioade ale anului, atunci trebuie stabilit de catre medicul alergolog, daca nu este vorba si despre o alergie.

Atentie la medicatia inhalatorie! Nu administrati medicamente inhalatorii fara acordul medicului! Nu administrati adrenalina si dexametazona daca nu este cazul! Medicul specialist este in masura sa indice astfel de tratatmente numai dupa consultul copilului.

Astmul bronsic

Vremea rece aduce mai des la medic pacientul astmatic. Persoanele astmatice prezinta adesea respiratie grea si suieratoare, tuse seaca dupa expunerea la aer rece. Astmul bronsic este o afectiune cronica, care necesita tratament de lunga durata. Copiii care prezinta antecedente familiale de astm bronsic sau alergii si sunt alergici, au risc ridicat de a deveni astmatici. Pacientul cu astm bronsic va avea o tuse seaca, predominant dimineata si seara, accentuata de emotii, efort, aer rece, respiratie grea si suieratoare. Medicatia in astmul bronsic trebuie administrata zilnic conform recomandarilor medicului specialist. Acutizarea astmului bronsic de regula nu necesita antibiotic. Pacientul astmatic este instruit de catre medic sa foloseasca medicatia de urgenta in caz de nevoie. Antibiotic se va indica de catre medicul specialist dupa un consult anterior, in caz de suprainfectie.

Pentru a stimula putin sistemul imun va recomand miere cu catina, care este un preparat bogat in vitamina C, multe fructe si legume crude. Nu recomand administrarea de imunostimulante cu componente microbiene, fara indicatia medicului.

De tinut minte:

  1. Consultul copilului este intotdeauna necesar

  2. Medicatia trebuie administrata intotdeauna la indicatia medicului

  3. Aerosolii cu adrenalina si dexametazona nu se folosesc in mod uzual, ci doar in forme severe, la indicatia si de catre medicul specialist

  4. Antibioticele in virozele respiratorii sunt ineficiente si cresc riscul de a dezvolta rezistenta la antibiotice

Articole asemanatoare

Comentarii (1)

[…] la care am cautat raspuns, avand in vedere si intrebarile cititorilor in aceasta perioada. Sezonul rece a inceput, vremea se schimba de la o zi la alta, iar alternanta frig – cald ne afecteaza si […]

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.