Noutati privind tratamentul in astmul bronsic
Ce este astmul bronsic si care sunt cauzele lui?
Astmul bronsic este o afectiune respiratorie cronica, caracterizata printr-o hiperreactivitate bronsica. Astmul bronsic afecteaza calitatea vietii pacientilor, daca nu este tratat corespunzator. Simptomele caracteristice astmului bronsic sunt tuse seaca predominant nocturna, respiratie greoaie si suieratoare,senzatie de sufocare si constrictive toracica. Simptomele pot fi accentuate de aer rece, emotii, efort, fumul de tigara, poluare, etc. De asemenea, alergenii sunt o cauza frecventa de astm bronsic si de accentuare a simptomelor. Alergia la acarienii din praful de casa, mucegaiuri (ex: alternaria alt.), epitelii de animale si polenuri poate accentua astmul bronsic. Medicamente ca antiinflamatoriile nesteroidiene (aspirina, algocalmin, etc.), betablocantele pot accentua simptomele de astm bronsic. Simptomele respiratorii afecteaza activitatea zilnica, afecteaza somnul si pot da crize de astm, care din pacate, uneori pot fi fatale.
Din fericire astmul bronsic poate fi bine controlat cu medicatia corespunzatoare, iar pacientii pot avea o calitate optima a vietii, fara crize astmatice si fara limitarea activitatii zilnice. Astmul bronsic afecteaza persoane indiferent de varsta, de la copii la varstnici, gravide, mari sportivi, care sub medicatia corecta duc o viata absolut normala.
Ce noutati aduce ghidul GINA in 2019?
GINA (global initiative for asthma) este un program infiintat de catre institului de boli respiratorii, cardiace si de catre rganizatia mondiala a sanatatii in 1993. Acest program a aparut din dorinta de a clarifica pentru toti medicii care sunt pasii care trebuiesc urmati pentru stabilirea diagnosticului de astm, care sunt factorii de risc si mai ales care este tratamentul in functie de severitatea bolii. De asemenea, pacientii bneficiaza si ei de o medicatie corecta bazata pe studii, menita sa le controleze boala cu doze minime de medicament.
In 2019 ghidul GINA a adus niste informatii foarte importante legate de tratament. Daca pana in 2019 medicatia pentru formele usoare consta in administrare de bronhodilatator cu durata scurta de actiune la nevoie (cunscutul Ventolin), in 2019 GINA recomanda administrarea de combinatii de medicamente – corticoid + bronshodilatator – (ex: budesonid+formoterol) la nevoie.O alta variant este administrarea de corticoid de cate ori este folosit Ventolin. De ce s-a luat aceasta decizie? In primul rand pacientii folosesc exagerat de mult medicatia de urgenta (bronhodilatatorul – Ventolin), neglijand medicatia care le controleaza astmul. Intradevar medicatia de urgenta reduce imediat simptomele si disconfortul, dar nu scade inflamatia care persista si care in decurs de 1-2 ore va declansa din nou simptomele de astm. Riscul de deces prin afectare cardiovasculara dat de consumul exagerat de Ventolin este ridicat. In al doilea rand nu trebuie sa uitam ca astmul bronsic se caracterizeaza printr-o inflamatie cronica. De aceea, este important sa se administreze medicatie antiinflamatorie(inhalator cu corticoid) chiar din fazele incipiente de astm.
Aceste noutati au rolul de a controla mai bine chiar si simptomele incipiente, de a reduce exacerbarile si crizele de astm, de a reduce complicatiile medicamntoase date de administrarea exagerata de bronhodilatator si nu in ultimul rand de a reduce numarul deceselor datrate astmului bronsic.
Sfatul meu ca si medic alergolog este sa urmati instructiunile date de medical curant. Sa urmati tratamentul pentru astm asa cum a fost indicat, chiar si cand nu aveti simptome. Sa colaborati cu medicul pentru a alege impreuna varianta medicamentoasa potrivita. Puneti intrebari si plecati lamuriti din cabinetul medicului, astfel veti stii care sunt riscurile si beneficiile neadministrarii sau administrarii medicatiei.
Va doresc multa sanatate in noul an!
doamna doctor , in cazul situatiei de astm bronsic, tratamentul cu sprayul FOSTER, poate fi luat pe perioada lunga de timp? sau cum mai trebuie schimbat? Folosesc si eu Ventolin, deoarece am senzatii de sufocare si Ventolin ma ajuta, FOSter ma ajuta mai mult, si este cel mai bun. Cu ce as mai putea tine sub control astmul bronsic?
Buna ziua, da, va puteti vaccina. Astmul bronsic trebuie controlat cu Foster, iar ventolin folosit doar in situatie de urgenta. Fostereste medicatia de control, care trebuie luata zilnic, dar poate fi luat si la nevoie. In astmul bronsic este indicat sa mergeti periodic la control, pentru a va evalua astmul, iar daca sunteti bine medicatia se poate scadea. Daca sunteti si alergic atunci poate va puteti desensibiliza, pentru a trata alergia. Discutati mai multe cu medicul alergolog care va evalueaza. Multa sanatate!