Care sunt alergenii din casa si 5 lucruri de care trebuie sa ne ferim
Care sunt alergenii din casa de care trebuie sa ne ferim? Este o intrebare al carei raspuns poate fi uneori uimitor. In locuinta, in casa, indoor, oricat de multa curatenie am face, suntem inconjurati de o multitudine de lucruri. Pornind de la substantele volatile pe care le elibereaza parfumurile, detergentii, produsele de ingrijire, etc., gazele emanate de aragaz, pana la alergenii indoor ca: acarienii din praful de casa, mucegaiuri (daca este cazul), epitelii ale animalelor de companie, uneori plante alergenice si alimente sau aerosolii alimentari (in cazul persoanelor cu alergii alimentare).
Pe scurt in acest articol
5 sunt alergenii din casa care ne pot da simptome de alergie
1. Acarienii din praful de casa
Alergia la praful de casa, asa cum este stiuta de toata lumea este o alergie la alergenii indoor, din locuinta.Unul dintre alergenii din casa, acarienii din praful de casa traiesc cu noi in locuinta, in special in pat. Se hranesc cu scuamele de piele, le place un mediu cald, asa cum este patul. Este necesar sa evitam pernele cu pene, care reprezinta sursa de hrana pentru acarieni si sa folosim huse de pat antiacarieni. Acestea nu permit inhalarea acarienilor si contactul cu pielea persoanelor alergice la acarienii din praful de casa. Evitati dormitul cu jucarii de plus si depozitarea acestora in dormitor. Aspirati saptamanal patul.
2. Mucegaiuri
Printre alergenii din casa este si prezenta mucegaiurilor in locuinta poate fi vizivila, atunci cand exista igrasie pe pereti, mobilier, la baie sau bucatarie. De asemenea, mucegaiul poate fi invizibil, dar simtindu-se un miros de mucegai, atunci cand acesta este depus sub parchet, sub lambriuri, tapet, etc. Atentie la pamantul plantelor din ghiveci si pe acesta se poate vedea depunere de mucegai. Folositi solutii antimucegai pentru a reduce sau stopa aparitia lor pe pereti, mobila, etc. Daca umezeala in locuinta este ridicata, peste 60%, folositi dezumidificatoare. Curatati periodic pamantul plantelor din locuinta.
3. Epiteliile de animale (pisica, caine, etc.)
Se numara printre alergenii din casa si animalele de companie. Prezenta unui animalut de companie in locuinta este in general un motiv de bucurie, dar uneori pot aparea situatii in care un membru al familiei este alergic la animale. In aceasta situatie, se iau masuri de preventie cat se poate, si anume: se evita lasarea animalului de companie in dormitor si spalarea acestuia cu solutii antialergii. Dar, de multe ori aceste masuri nu ajuta si este necesara indepartarea animalutului din locuinta. Aceste situatii apar deseori la persoanele cu alergie la epitelii de pisica, atunci cand acestea dezolta insuficienta respiratie si crize de astm din cauza pisicii. De real ajutor in aceste cazuri este tratamentul de desensibilizare la epitelii de pisica sau imunoterapie alergen specifica. Discuta cu medicul alergolog despre acest tratament.
4. Alimentele sau aerosolii alimentari
Atunci cand un membru al familie dezvolta alergie la un aliment, este foarte greu si pentru ceilalti membrii ai familiei sa mai consume acel aliment. Deoarece exista riscul de contaminare alimentara, iar persoana alergica sa dezvolta simptome de alergie. De aceea enumeram printre alergenii din casa si aerosolii alimentari. Uneori, sunt situatii in care doar atingerea alimentului sau a unei persoane care a consumat alimentul alergenic poate declansa o alergie persoanei alergice. Atitudinea cea mai des intalnita in aceste situatii este evitarea consumului alimentului alergenic de catre toti membrii familiei.
Sunt persoane care pot dezolta simptome respratorii, ca tuse sau respiratie grea atunci cand inhaleaza aerosoli alimentari. In aceste situatii persoana in cauza va evita sa gateasca sau sa se expuna aerosolilor alimentari, pentru a evita simptomele de alergie.
5. Gandacii de bucatarie
Alergia la gandacii de bucatarie se poiate manifesta prin respiratie grea, tuse sau eruptii pe piele. Deratizarea intregii locuinte sau a intregului bloc este solutia pentru indepartarea gandacilor de bucatarie.
Acestia au fost pe scurt alergenii din casa care pot da simptome de alergie, atat respiratorie – nas infundat, secretii nazale apoase, stranut repetat, tuse, respiratie grea si suieratoare – cat si alimentara – eruptii pe piele, angioedem, anafilaxie, diaree, varsaturi.
Consultati medicul alergolog daca aveti simptome de alergie si efectuati testarea cutanata pentru a gasi alergenul cauzator.