Imunoterapia in alergia la acarienii din praful de casa

imunoterapie

Alergia la acarienii din praful de casa este frecvent intalnita, atat la copii cat si la adulti. Incepand din aprilie pana in august se poate initia imunoterapia la acarienii din praful de casa, tratament curativ al alergiei. Imunoterapia este un tratament care da posibilitatea pacientului alergic sa se desensibilizeze si sa nu mai fie alergic.

Ce sunt acarienii si cum ne afecteaza alergia la acarieni?

Acarienii din praful de casa sunt alergeni pereni, care se gasesc in aer tot timpul anului. Simptomele de alergie la acarienii din praful de casa se manifesta predominant in perioada rece, de toamna pana primavara. In aceasta perioada ventilatia in locuinta este mai scazuta, temperatura este mai crescuta si acestia sunt factori favorizanti pentru inmultirea acarienilor.

Simptomele alergiei la acarienii din praful de casa variaza de la simptome respiratorii care primeaza: nas infundat, rinoree apoasa, mancarimi de nas, ochi si urechi, tuse seaca sau wheezing la simptome cutanate: piele uscata si cu mancarime (dermatita atopica), eruptie urticariana.

Cum ne putem feri de acarienii din praful de casa?

Exista cateva masuri de evitare a contactului cu acarienii, dar doar ele nu sunt suficiente, necesita completare medicamentoasa.

  • evitarea pernelor/ pilotelor cu pene
  • folosirea huselor de protectie antialergice si antiacarieni, atat pentru perne, cat si pentru saltea si pilota
  • evitarea depozitarii jucariilor de plus in camera copiilor
  • aerisiti frecvent camera
  • aspirati saptamanal salteaua / patul

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

900_Huse_antialergice_certificate

Imunoterapia tratamentul care poate desensibiliza pacientul alergic

Imunoterapia sau desensibilizarea la acarienii din praful de casa si nu numai este foarte importanta. Rolul imunoterapiei este de a face sistemul imun sa nu mai produca anticorpi de tip IgE (anticorpi de alergie) ci sa produca anticorpi de protectie. Pentru ca alergia nu a aparut de pe o zi pe alta, ci in timp, la fel este necesara o perioada de timp pentru a invata sistemul imun sa reactioneze protector. Imunoiterapia se poate realiza cu picaturi sublinguale sau prin injectare subcutanata.

Imunoterapia sublinguala

Imunoterapia se realizeaza cu picaturi administrate sub limba, cu 4 luni inainte de inceperea sezonului de acarieni si se va continua zilnic timp de 3 ani. Picaturile se aplica sub limba, dimineata, inainte de a manca.

Imunoterapia prin injectii subcutanate

Initierea acestei terapii se realizeaza la fel, cu 4 luni inainte de sezon si se continua lunar timp de 3 ani. Primele luni de tratament se vor efectua injectari subcutanate saptamanal si apoi la doua saptamani, urmand sa se mentina injectarea lunar ulterior.

Acest tip de tratament, imunoterapia, este foarte eficienta si safe, in ceea ce priveste alergia la acarienii din praful de casa. Pacientul alergic care poate efectua acest tip de tratament este cel cu varsta peste 5 ani, fara afectiuni autoimune sau maligne. De asemenea, administrarii de medicamente betablocante sau iECA este o contraindicatie referitoarea la initierea tratamentului.

Discutati cu medicul alergolog despre acest tip de tratament, daca sunteti alergici la acarienii din praful de casa.

Imunoterapia, un tratament eficient, care da posibilitatea pacientului alergic sa se desensibilizeze si sa nu mai fie alergic.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.