Dermatita alergica a copiilor

simptomele alergiei

Dermatita alergica sau (a-t-o-p-i-c-a). Ce este? Probabil multa lume a auzit de ea sau chiar a intalnit-o la propriul copil. Este o afectiune intalnita frecvent la bebelusi, copiii mici si uneori poate persista pana in viata de adult. In ultimul timp, am vazut foarte multi copii cu dermatita alergica. Cauzele pot fi sau nu, de natura alergica.

Ce stim despre dermatita alergica?

Este faptul ca, se datoreaza unei defectiuni la nivelul pielii, care nu pastreaza pielea hidratata. Acest defect face pielea sa se usuce, sa se deshidrateze intr-un ritm rapid. Pielea uscata in general este iritata, si da senzatie de mancarime. Zonele frecvent afectate difera in functie de varsta copilului.

Bebelusii si copiii mici au in general pielea uscata, predominand la nivelul obrajilor si zonelor de extensie a membrelor. Obrajii se inrosesc, devin aspri sau prezinta mici vezicule. La fel se intampla si la nivelul zonelor de extesnie. Ulterior se pot forma rani, iar daca nu se trateaza, leziunea se poate suprainfecta.

Copiii mai mari prezinta piele uscata, in special la nivelul zonelor de flexie ale membrelor. Toracele si zona abdomenului pot fi si ele uscate. Pielea uscata devina iritata, se inroseste si produce mancarime. Scarpinatul intretine si accentueaza dermatita alergica.

Ce pot face daca, copilul are dermatita alergica?

Dermatita alergica la copii este o afectiune trecatoare, de regula. Odata cu inaintarea in varsta, majoritatea copiilor scapa de aceasta problema. Exista totusi un procent mic de copii care raman cu ea pana la varsta de adult.

Ca sa raspund la intrebare, in primul rand este necesar consultul alergologic, daca, copilul prezinta semnele descrise mai sus. Medicul alergolog va efectua testare cutanata pentru a depista daca este implicata si o cauza alergica in declansarea dermatitei alergice. Va spuneam ca in ultimul timp a crescut numarul copiilor care s-au prezentat cu simptome de dermatita alergica la cabinet. Majoritatea copiilor pe care i-am vazut erau alergici la acarienii din praful de casa. De aceea, este importanta testarea cutanata sau efectuarea de analize de laborator care sa excluda sau sa confirme o eventuala alergie. De precizat, este faptul ca, acesti copii cu dermatita alergica si alergie la acarienii din praful de casa, nu aveau simptome de alergie respiratorie. Nu aveau nas infundat, nu aveau rinoree apoasa, nu aveau ochi rosii. Alergia la acarieni se manifesta strict la nivelul pielii.

Cum tratam dermatita alergica?

  • Evitarea factorilor iritanti si a alergenilor.

Factorii iritanti pot fi cosmeticele care contin parfumuri, conservanti, coloranti, detergentii duri si balsamul de haine, hainele de lana sau sintetice, etc. Alergenii pot fi acarienii din praful de casa cel mai frecvent, dar si polenurile si epiteliile de animale sau alimentele pot fi cauzatoare de dermatita alergica. Acarienii din praful de casa pot fi evitati prin folosirea huselor de pat antialergice, care reduc contactul pielii cu acarienii. Evitarea jucariilor de plus, in special daca sunt depozitate in dormitorul copilului sau daca copilul doarme cu ele. Jucaria preferata se va spala la peste 60 grade C.

  • Hidratarea pielii

Crema emolienta trebuie sa nu lipseasca din schema de tratament a copilului cu dermatita alergica. Este prima linie de tratare a dermatiteti alergice. Cremele emoliente hipoalergenice special concepute pentru pielea alergica, restabilesc echilibrul pielii si nu permit uscarea pielii. Se aplica dimineata si seara cand pielea este foarte uscata, apoi doar seara si neaparat dupa baie.

  • Tratamentul simptomatic al dermatitei alergica

Leziunile din dermatita alergica necesita medicatie antihistaminica pentru reducerea mancarimii pielii, uneori medicatie antiinflamatorie pe baza de cortizon (aplicata local, fara efecte adverse sistemice). In cazurile in care exista infectie a leziunilor se administreaza antibiotic fie topic, fie sistemic. Tratamentul este unul de scurta durata, folosit pentru restabilirea integritatii pielii. Odata ce pielea revine la normal, se va mentine doar hidratarea pielii cu crema emolienta.

Sfatul meu este sa consultati medicul alergolog daca observati ca, copilul preinta pielea uscata, aspra. Daca pielea are pete rosii sau roz cu descuamare, daca incheieturile sunt aspre sau au bubite, vezicule si copilul se scarpina intens. Dermatita alergica este cea care poate deschide calea catre alergii atat alimentare cat si respiratorii si este bine de evaluat cat mai repede statusul alergic al copilului.

Va doresc multa sanatate!

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.