Alergia la acarienii: Simptome, prevenție și tratament

Alergia la acarienii: Simptome, prevenție și tratament

Alergia la acarienii din praful de casa este frecvent intalnita, atat la adult cat mai ales la copii. Cele mai frecvente simptome date de alergia la acarieni sunt de natura respiratorie, dar pot aparea si modificari la nivelul pielii. In general simptomele sunt mai frecvente iarna, cand concentratia lor in casa este mult mai mare. Lasata netratata alergia la acarienii din praful de casa se poate complica cu astm bronsic alergic.

Ce sunt acarienii din praful de casa ?

Acarienii din praful de casa sunt niste microorganisme, care nu se pot vedea cu ochiul liber. Acestia se gasesc in special in saltele, perne, mochete, covoare, tapiterii, etc. Pernele cu pene sunt un mediu favorizant inmultiirii si reprezinta sursa de hrana pentru acarieni. Acarienilor le place caldura, umiditatea si se hranesc cu scuamele de pe piele, de aceea cea mai mare cantitate se gaseste in saltele. Asa se justifica importanta utilizarii huselor de pat antiacarieni, veti vedea mai tarziu in articol.

Ce simptome apar daca sunt alergic la acarienii din praful de casa?

Cel mai adesea, acarienii din praful de casa produc simptome la nivelul cailor respiratorii. Nasul infundat, secretiile nazale apoase, stranuturile repetate, mancarimile de nas sau ochi, secretiile din spatele nasului, tusea seaca sau respiratia grea suieratoare sunt simptome care sunt frecvent intalnite. Acarienii pot afecta si pielea. Aparitia dermatitei alergice datorita acarienilor este frecvent intalnita, mai ales la copii. Pielea prezinta zone de uscaciune, insotite de mancarime, inrosire si aparitia eczemei.

Cum pot afla daca sunt alergic la acarieni?

Prezenta simptomelor respiratorii si / sau cutanate trebuie sa va ghideze catre o alergie. Consultati medicul alergolog care va efectua teste cutanate sau analize, in vederea confirmarii alergiei. Inaintea testarii cutanate este important sa nu administrati medicatie antialergica cu 5 zile inainte.

Masuri de evitare si  tratamentul necesar in alergia la acarieni

Reducerea contactului cu acarienii din praful de casa este prima masura care trebuie luata pentru a avea o eficienta mult mai mare a medicatiei.

  • inlocuirea pernelor cu pene cu perne sintetice
  • aspirarea saptamanala a saltelei
  • invelirea saltelei, perne si pilotei in huse antiacarieni 
  • evitarea depozitarii jucariilor de plus in dormitorul copilului
  • spalarea saptamanala a jucariei de plus si a lenjeriei de pat la peste 60 grade C
  • evitarea depozitarii cartilor in dormitor
  • evitarea locuintelor vechi, neaerisite

Tratamentul este necesar pentru a reduce inflamatia de la nivelul cailor respiratorii in functie de simptomele prezente. Tratamentul de desensibilizare, care are rolul de a face corpul sa tolereze acarienii, este indicat dupa varsta de 5 ani. Se poate initia in afara sezonului cu concentratie mare de acarieni, adica vara. Se poate opta pentru varianta de picaturi sublinguale, tablete sublinguale sau injectii subcutanate. Discutati cu medicul alergolog ce este necesar de facut inainte si daca se poate initia acest tratament.

De ce este necesar tratamentul si evitarea alergenilor? Ca sa evitam aparitia complicatiilor alergiei la acarienii din praful de casa, si anume: sinuzita alergica, otite repetate, astm bronsic alergic.

Alergoshop.ro - Produse hipoalergenice certificate

Huse antiacarieni certificate, de maxima eficienta impotriva acarienilor.

Huse antialergice de saltea, perne sau pilota, incepand de la 90,64 Lei

husa antiacarieni
Alergoshop.ro - Produse hipoalergenice certificate

Huse antiacarieni certificate, de maxima eficienta impotriva acarienilor.

Huse antialergice de saltea, perne sau pilota, incepand de la 90,64 Lei

husa antiacarieni
Alergia la acarienii din praful de casa este des intalnita. Discuta cu medicul alergolog, urmeaza tratamentul si masurile de evitare a contactului cu acarienii si daca se poate si nu exista contraindicatii, urmeaza tratamentul de desensibilizare.

Articole asemanatoare

Comentarii (2)

Bună ziua. Sunt alergic la praf, perne cu pene, aer închis, îmbâcsit, încăpere veche sau neaerisita cu mucegai, igrasie etc. De aceea mi-am construit casă eco din lemn, in suburbie, aer curat. Însă când mi-am luat pat nou, tapițat, am început să dorm prost și să am crize alergice însoțite de respirație îngreunată cu sueraturi, aproape de astm. Ce mă sfătuiți să fac?

Buna ziua, consultati un medic alergolog si reevaluati astmul bronsic. Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Consult online alergologie, prin aplicatia Zoom, din confortul casei tale
Consult online prin aplicatia Zoom