Afla de ce se inrautateste si simti mai acut astmul bronsic, toamna

Astmul bronsic toamna - dr Ramona Muresan 1200px

Incepand cu luna Septembrie si continuand cu luna Octombrie, persoanele cu astm bronsic prezinta cele mai multe acutizari ale astmului bronsic. De ce se intampla acest lucru mai ales in luna septembrie? vom afla in randurile care urmeaza, o situatie particulara la noi in tara fiind concentratia ridicata a polenului de ambrozie.

Ce este astmul bronsic?

Astmul bronsic este o afectiune cronica a bronhiilor care se manifesta prin tuse seaca persistenta, respiratie grea si senzatie de sufocare, atat in repaus cat mai ales la efort si wheezing. Apare frecvent in copilarie, fiind cauzat adesea de alergii, dar si de agenti infectiosi, viroze. Fiind o afectiune cronica necesita tratament de lunga durata, dar cel mai important este stabilirea cauzei: alergie sau viroza. Acest lucru va ghida ulterior pasii necesari pentru tratamentul astmului. Acutizarea astmului inseamna criza de astm, inseamna aparitia simptomelor de astm, care produc disconfort datorita lipsei de aer sau tusei chinuitoare.

De ce se acutizeaza astmul mai ales toamna?

Acutizarea astmului se poate produce oricand, mai ales daca tratamentul de control al astmului nu este administrat regulat si corect. Pacientul cu astm are intotdeauna 2 tipuri de medicatie: medicatie de control care se administreaza in fiecare zi si medicatie de urgenta. Atunci cand se apeleaza la medicatia de urgenta spunem ca este vorba despre o acutizare a astmului.

Incepand cu luna septembrie la noi in tara cauzele pentru acutizarea astmului pot fi:

  • intrarea in colectivitate si cresterea numarului de viroze respiratorii
  • schimbarea vremii, racirea si cresterea umiditatii din aer
  • cresterea concentratiei de polen de ambrozie si de alte buruieni in aer
  • cresterea sporilor de mucegai in aer, in special mucegaiul alternaria alternata care duce frecvent la acutizari ale astmului bronsic
  • cresterea poluarii prin cresterea numarului de masini in trafic si inhalare ridicata a noxelor

Ce trebuie retinut?

Pacientul cu astm bronsic necesita monitorizare de lunga durata a bolii, controale periodice si evaluari repetate ale functiei pulmonare. Astmul bronsic trebuie obligatoriu incadrat ca fiind alergic sau nonalergic, pentru a stii ulterior cum se va putea corecta. Acest lucru se stabileste prin prezentarea la medicul alergolog, testare cutanata la alergenii din aer sau analize specifice pentru a confirma sau nu prezenta alergiei. Pacientul trebuie sa administreze corect medicatia conform indicatiilor medicului specialist. Pacientul trebuie sa aibe acasa si la el, medicatia de urgenta pentru a o putea folosi, la nevoie. Sportul nu este contraindicat la pacientul astmatic, ci se poate efectua in limita tolerantei.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.