Alergia la polen de ierburi vs alergia la fructe si legume
A inceput sezonul polenului de ierburi cu spic, gazon, timoftica, polen de cereale. Persoanele cu alergie la aceste polenuri au inceput sa aiba simptomatologie alergica. Nas infundat, secretii nazale apoase, inrosire a ochilor, mancarime nazala si oculara sunt numai cateva din acuzele persoanelor alergice.
Perioada polenului de ierburi cu spic (graminee) si cereale
Incepand din aprilie, mai pana in iulie polenul de ierburi sau graminee si polenul de cereale (grau, orz, ovaz) afecteaza persoanele alergice. Tot in aceasta perioada polenul de tei si plop poate da alergie. Sezonul acestor polenuri poate fi mai scurt sau mai lung in functie de vreme. Daca iarna si primavara sunt blande, polenizarea plantelor incepe mai devreme. De asemenea, poluarea este un mediu care favorizeaza si ea polenizarea plantelor. De aceea, in marile orase, in zonele urbane, numarul alergicilor este mai mare decat in zonele rurale.
Cum se manifesta alergia la polen de ierburi si cereale?
Simptomele care ii necajesc cel mai tare pe pacientii alergici sunt cele respiratorii: nasul se infunda, nasul curge intr-una apos, mancarimi de nas si de ochi. Ochii se inrosesc, lacrimeaza, uneori se pot umfla. Daca simptomele persista ochii se lipesc dimineata, iar secretiile devine mai consistente. Alergia la polen de ierburi poate debuta si cu angioedem (umflare) la nivelul ochilor, fetei, buzelor. Persoanele cu astm bronsic alergic la polen de ierburi sau cereale pot avea acutizari de astm bronsic. Respiratie grea, suieratoare, wheezing, tuse seaca in special in aer liber.
Daca sunt alergic la polen de ierburi, pot face alergie la fructe si legume?
Da. Anumite persoane alergice la polen de ierburi, graminee si polen de cereale pot dezvolta alergie la anumite fructe si legume crude. Acest lucru se explica prin faptul ca, proteine din polen seamana foarte bine cu proteine din alimente, in special fructe si legume. De regula, fructele si legumele crude dau simptome alergice. Prin gatire proteinele isi pierd proprietatile alergice si pot fi tolerate.
Fructele si legumele care dau alergie persoanelor alergice la polen de graminee sunt: rosii, cartofi, kiwi, portocale, pepene, lubenita, arahide.
Simptomele date de regula de aceste fructe si legume sunt: inrosire in jurul gurii, mancarime de buze, in gat, uneori umflare a buzelor. Alteori, poate aparea urticarie. Se recomanda consumul acestor alimente preparate termic.
Consulta medicul alergolog
Daca stranutati, curge nasul si ochii se inrosesc atunci cand va plimbati in aer liber, prin parc trebuie sa consultati medicul alergolog. De asemenea, consultati-va cu medicul alergolog daca faceti alergie dupa consumul de fructe si legume crude.
Testarea alergologica cutanata prick ajuta la stabilirea alergiei la polen de ierburi. Testarea este rapida, in 15 minute se poate interpreta rezultatul si nu este dureroasa. Pentru a putea face testare cutanata, piele trebuie sa fie fara leziuni, iar medicatia de alergie trebuie intrerupta cu aproximativ 5 zile inainte, la indicatia medicului.
Tratamentul simptomatic ajuta la ameliorarea simptomelor. Tratamentul curativ, imunoterapia, ajuta la schimbarea anticorpilor de alergie in anticorpi protectori. Astfel, pacientul alergic va dezvolta toleranta pentru polenul de ierburi. Imunoterapia este un tratament de lunga durata, intre 3 – 5 ani, dar cu beneficii pe o perioada si mai lunga 15 – 20 ani. Imunoterapia se poate face prin administrarea de picaturi sub limba, tablete orale sau injectabil. Consulta medicul alergolog si stabiliti impreuna care este varianta potrivita pentru dvs.
Tinand cont de sfaturile si medicatia indicata de catre medicul alergolog, puteti avea o viata normala, fara simptome de alergie, un somn linistit si puteti lucra fara a fi deranjat de alergie.