Cand se incepe tratamentul de desensibilizare?
Alergiile respiratorii sunt in continua crestere. Tratamentul de control al alergiilor este indicat pentru a reduce simptomele si pentru a reda comfortul si starea de bine. Dar ce putem face ca sa nu mai avem simptome de alergii, in contact cu alergenul? Raspunsul este tratamentul de desensibilizare sau imunoterapia alergen specifica.
Ce este tratamentul de desensibilizare?
Tratamentul de desensibilizare este un tratament care modifica statusul imun, in asa fel incat, in contact cu alergenul corpul sa nu mai secrete anticorpi de alergie. In urma acestui tratament pacientul nu va mai prezenta simptome de alergie si va tolera alergenul. Tratamentul de desensibilizare se indica persoanelor alergice in anumite conditii:
- se incepe in afara sezonului in care alergenul se afla in cantitate mare
- pacientul trebuie sa fie in stare de sanatate (fara viroze, alergii, alte afectiuni acute)
- pacientul nu trebuie sa prezinte boli autoimune, afectiuni maligne
- sa nu fie sub medicatie antihipertensiva cu betablocante
- sa aiba varsta peste 5 ani
- sa fie compliant la tratament
Acest tratament se administreaza o perioada de 3 ani. Este specific pentru fiecare alergen in parte.
Cum se administreaza?
Exista doua cai de administrare a tratamentului de desensibilizare:
- Sublingual – sub forma de picaturi sau tablete orodispersabile. Acestea se pot administra zilnic, tot anul, cum este cazul alergiei la acarieni sau sezonier cum este cazul alergie la polenuri.
- Injectabila, subcutanat – administrarea se face de catre medicul alergolog. Se administreaza lunar, timp de 3 ani.
Este eficient acest tratament?
Da. Este eficient. Si acest lucru nu il spun doar eu, ci mai ales pacientii, fie ei adulti sau copii. Eficacitatea lui se vede de cele mai multe ori din primul an de administrare. Pacientii au o reducere semnificativa a simptomelor, reduc foarte mult medicatia de control, uneori, nu o mai folosesc deloc, chiar din primul an de tratament de desensibilizare. In mod cert calitatea vietii este vizibil imbunatatita din primul an de tratament.
Sfatul meu pentru pacientii alergici: solicitati ajutorul medicului alergolog. Nu ascultati zvonuri ca: “esti alergic, nu ai ce sa mai faci, asa ramai!”. Sunt foarte multe tipuri de alergii, iar medicul alergolog stie ce este de facut pentru fiecare alergie in parte. Trebuie doar sa ii soliciti sprijinul.
Tratamentul de desesnibilizare iti poate imbunatati calitatea vietii si te poate scapa de alergii. Discuta cu medicul alergolog!
Cum pot face tratament de desensibilizate sunt f alergica la parfumuri puternice detergenți și țigară sunt cu bronșită cronică grad 5 alergiile îmi fac viața f grea .
Buna ziua, este necesar co nsult alergologic pt a vedea daca bronsita este pe fond alergic si ulterior va sunt comunicate indicatiile terapeutice. Multa sanatate!
Eu am alergie la unele medicamente ex. EXFORGESI SI ACTOVEGIN astea doua cel mai rau. Medicatia care o iau zi de zi estemetroprolul si tertensiv nu mi fac probleme. Care este solutia? Multumesc
Buna ziua, este necesar consult alergologic in vederea stabilirii alergiei si gasirii unei terapii alternative pe care sa o tolerati. Multa sanatate!
Buna ziua ,sunt alergică ka ambrozie de 7 ani , ma simnt foarte rău in perioada ambroziei,tratamentul medicamentos nu mai da rezultate,va rog dacă puteți sa na sfătuiți ce as putea face,va mulțumesc anticipat
Buna ziua, este necesara reevaluarea medicatiei de catre medicul alergolog. Mergeti la un consult alergologic!. Discutati cu medicul dvs despre imunoterapie alergen specifica. Multa sanatate!
Buna ziua !Baiatul meu de 23 de ani este alergic la polen graminee .praf. acarieni mucegai si artemisa vulgaris Poate face desensibilizarea in orice anotimp ? Va multumesc
Buna ziua, desensibilizarea se incepe in sezoane diferite in functie de alergenul pentru care se initiaza. Este necesara evaluare alergologice, analize si ulterior initierea imunoterapiei alergen specifice. Multa sanatate!
Bună seara, am un băiețel de 8 ani care are alergie la graminee. Nu știu ce sa ii mai fac, îl mananca ochii, sunt rosii, ii sunt roșii pleoapele, îl doare, strănutat, tuseste, plânge și noaptea ca îl doare. Avem un tratament cu xyzal, opatanol și optiserum sau ser fiziologic fiole, comprese cu apa rece dar nu știu ce sa ii mai dau sa nu mai fie asa. Nu prea iese din casa de frica ca îi fi mai rău. Merge la scoala cu sapca, cu ochelari la ochi pentru a se proteja mai mult dar fără prea mult succes. Ce mai pot face??????
Buna ziua, nu are tratamentul complet. Este necesar spray nazal antiinflamator pt a ceda simptomele. Consultati medicul alergolog.