Praful de casa, un alergen de temut
Acarienii din praful de casa
Acarienii din praful de casa reprezinta cea mai comuna cauza de alergie, estimandu-se ca ~ 90 milioane din populatia Europei sufera de alergie la praful de casa.
Alergia la “praful de casa” este un termen popular, de fapt alergia este cauzata de acarienii din praful de casa, care sunt ca niste paianjeni mici, microscopici, care se hranesc cu scuame ale pielii, gasindu-se frecvent in saltele, perne cu pene, carti vechi, covoare si jucarii de plus, etc.
Acarienii din praful de casa sunt alergeni care se gasesc in aer tot timpul anului, sunt pereni. De regula, produc simptome pe perioada rece cand incaperile sunt mai putin ventilate si astfel concentratia de acarieni din interiorul locuintei este mai mare.
Pacientii alergici la acarienii din praful de casa pot prezenta simptome respiratorii, cel mai adesea, dar si simptome cutanate. Respirator pacientii acuza rinoree apoasa, nas infundat, mancarimi de nas/ochi, tuse seaca si chiar wheezing si respiratie grea. Simptomele cutanate sunt prurit cutanat, eczema sau chiar urticarie, dermatita alergica.
De regula, alergia la acarienii din praful de casa este frecvent intalnita la copii. Initial copiii pot manifesta simptome de dermatita alergica (piele uscata si iritata, care mananca, cu aparitia de eczema), apoi pot prezenta simptome de rinita sau rinoconjunctivita alergica (secretii nazale apoase, nas infundat, prurit nazal/ocular, etc). Daca rinita alergica nu este tratata corespunzator de multe ori se complica cu astm bronsic, cu aparitia tusei, predominant tuse seaca, wheezing si respiratie grea.
Factori ereditari
Parintii care sunt alergici, trebuie sa urmareasca copiii, pentru a depista cat mai precoce simptome de alergie, deoarece daca 1 parinte este alergic, riscul ca si copilul sa dezvolte alergii este de 30-40%, iar daca ambii parinti sunt alergici, riscul creste deja la 70 – 80%.
Cum putem afla daca suntem alergici?
Prezenta simptomelor de alergie mentionate mai sus, precum si antecedentele familiale de alergie trebuie sa indrume pacientul catre medical alergolog. Testarea cutanata cu aflarea rezultatului in 15 minute este metoda de elective pentru a stabili diagnosticul de alergie. Acest test se poate efectua la: copii > 1 an, fara eruptii cutanate si pacientul nu trebuie sa fie sub medicatie antialergica cu 4 zile inainte de testarea cutanata.
Cum putem trata alergia la acrienii din praful de casa?
In primul rand trebuie sa reducem cat putem de mult contactul cu alergenul:
- evitarea pernelor cu pene
- evitarea bibliotecii cu carti in dormitor
- evitarea jucariilor de plus in dormitor (in special depozitarea lor); daca copilul prefer o jucarie de plus, atunci aceasta va fi congelata pentru 24 ore si apoi spalata la >60 grade Celsius
- lenjeria de pat se va spala la >60 grade Celsius, saptamanal
- salteaua trebuie aspirata saptamanal; trebuie evitate saltele vechi
- evitarea frecventarii caselor/hoteluri/ case de vacanta vechi, neaerisite
- se recomanda folosirea huselor de perne/pilote/saltele antialergice
Medicatia simptomatica trebuie administrata conform schemei prescrise de catre medicul alergolog, pe perioada in care sunt prezente simptomele. Medicatia curativa consta in imunoterapie fie sublinguala, fie subcutanata si se incepe la recomandarea medicului alergolog, in afara perioadei de simptome alergice. Acest tratament curative are rolul de a vindeca alergia si dureaza minim 3 ani. Inca din primul an de tratament pacientii incep sa prezinta ameliorari ale simptomelor alergice.
Consulta medicul alergolog pentru a afla daca esti alergic, ce tratament poti urma pentru a trata alergia si daca poti opta pentru tratamentul curativ, imunoterapie.