De ce cresc anticorpii IgE?

cand initiem imunoterapia

De ce cresc anticorpii IgE ? este o intrebare pe care multi parinti si nu numai, o adreseaza medicului alergolog. Inainte de a da raspuns la aceasta intrebare, mai intai sa aflam ce sunt IgE ?

Ce sunt IgE?

Anticorpii IgE sunt anticorpi care joaca un rol important in apararea impotriva parazitilor intestinali ca helminti (ascaris lumbricoides, enterobius vermicularis, etc) si protozoare (giardia lamblia, blastocystis hominis, etc). De asemenea, anticorpii IgE  sunt frecvent implicati si in patologia reactiilor alergice.

Anticorpii IgE sunt produsi de catre limfocitele B in urma unor semnale specifice. Sinteza IgE are loc la nivelul tesuturilor limfoide ale mucoaselor, amigdalelor si ganglionilor limfatici. Un procent semnificativ de pacienti prezinta producere de IgE doar local, la nivelul mucoaselor, in special mucoasa nazala si bronsica. De aceea, de multe ori, pacientii prezinta simptome alergice, iar testele sunt negative (atat testarea cutanata, cat si IgE specifice).

Valoarea normala a IgE este de 100 IU/ml pentru adulti, la copii valorile se modifica in functie de varsta. Valorile IgE seric cresc de la nastere, atingand un varf la adolescenti. Anticorpii IgE nu traverseaza placenta. Este bine de stiut pentru mamicile care sunt insarcinate. Un procent mic insa din IgE, poate trece in laptele matern. S-a observat o valoare mare a IgE seric la copiii alaptati de catre mamici cu IgE mare.

bronsiolita_copii

De ce este mare IgE?

Cresterea anticorpilor IgE, poate apare intr-o multitudine de afectiuni. Cele mai frecvente cauze sunt afectiunile alergice si parazitozele intestinale. De aceea, atunci cand observam cresterea IgE seric total, trebuie sa verificam cele doua cauze majore alergia si parazitoza.

Dintre afectiunile alergice care se pot asocia cu IgE crescut sunt dermatita atopica, rinita si astmul bronsic alergic, alergiile alimentare sau medicamentoase.

Parazitii intestinali care se pot da IgE crescut sunt Toxocara, Ascaris, Echinococus, Trichuris, etc.

Cresterea IgE seric se poate intalni si in alte afectiuni cum sunt afectiuni hematologice, Sindroame HiperIgE, afectiuni maligne.

Ce facem cand IgE seric este mare?

Daca valorile IgE seric sunt mari, excludem cele doua cauze majore: alergia si parazitozele intestinale.

Consultam medicul alergolog, care va evalua simptomele si semnele de alergie. In prezenta simptomelor alergice se vor efectua testare cutanata alergologica si alte investigatii necesare stabilirii diagnosticului.

Copiii mici pot avea IgE crescut in contextul unei dermatite atopice. Dermatita atopica se poate manifesta cu uscaciune a pielii si mancarime. De asemenea, alergiile alimentare se pot asocia cu nivel ridica IgE. Urmariti copiii pe perioada de diversificare si respectati regula de 1 aliment la 3 zile pentru a putea observa prezenta simptomelor alergice.

Rinita alergica manifestata cu nas infundat persistent, secretii nazale apoase, mancarimi de nas si ochi, poate fi asociata cu un nivel ridicat al IgE seric total.

Astmul bronsic alergic manifestat cu tuse seaca, wheezing, respiratie grea sau senzatie de sufocare poate da o crestere a nivelului IgE.

Pentru a verifica prezenta parazitilor intestinali se efectueaza examene coproparazitologice repetate, in numar de 3 la interval de 4-7 zile. Pentru parazitii care nu se pot determina prin examenul de scaun, se vor efectua analize de laborator din sange. In general, copiii care prezinta paraziti intestinali au dureri de burtica, scaune modificate, scarpina nasul si zona anala sau prezinta eruptii urticariene.

Ce trebuie sa retinem din acest articol este ca alergiile sunt frecvent intalnite de la varste tot mai mici, iar prezenta unui nivel IgE marit trebuie sa ne duca cu gandul la alergie. De asemenea, copiii care merg in colectivitati au risc mare de parazitoze intestinale. Nu lasati neinvestigat un IgE seric marit, consultati medicul alergolog.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.