Noutati despre alergiile de la nivelul pielii
Conferinta europeana despre alergiile pielii (SAM) petrecuta in urma cu 2 saptamani a adus cateva noutati legat de alergiile pielii. S-a discutat despre dermatita alergica, dermatitele sau eczemele de contact si nu in ultimul rand despre alergiile alimentare cu simptome cutanate si mastocitoza. Punctul forte au fost tratamentele inovatoare care fie sunt aplicate cu succes la pacientii cu forme severe, fie vor fi initiate cat de curand.
Dermatita alergica
Cunoscuta ca si eczema alergica, este o afectiune care apare frecvent in copilarie, chiar din primele luni de viata si care poate persista uneori chiar si la adult. Se manifesta prin mancarime intensa a pielii si uscaciune, ulterior post scarpinare zona se inroseste si apar vezicule, care sunt localizate diferit in functie de varsta. La bebelusi in zonele de extensie si obraji, la copiii mai mari in zonele de flexie (plica cotului, spatele genunchilor). Leziunile vechi, cronice se pot intari, ca si pielea de elefant.
Pielea cu dermatita alergica poate fi mai sensibila la substante ca: parabeni, parfumuri, coloranti, etc intalnite in detergenti, cosmetice, materiale textile. De asemenea, copilul cu dermatita alergica poate sa se sensibilizeze la alimente prin atingerea lor. Alergenii alimentari patrund in corp prin leziunile de dermatita. Noutatea din cadrul intalnirii SAM a fost aparitia unei creme emoliente care sa reduca aceasta sensibilizare alimentara prin piele. Crema emolienta cu ceramide si lipide, in urma studiilor efectuate s-a dovedit ca scade rata sensibilizarii alimentare epicutanate.
S-a discutat de asemenea, mult, despre eficienta medicatiei biologice si progresele facute in tratarea formelor severe de dermatita alergica. Medicatia biologica controleaza eficient pacientii cu forme severe de dermatita alergica, cu efecte adverse minime. Acest tip de medicatie intervine la nivel molecular si inhiba mecanismul principal de producere al dermatitei alergica.
Dermatita sau Eczema de contact
Alergiile de contact sunt destul de prezente, atat la copii cu piele alergica care se sensibilizeaza usor, cat si la adulti. Substantele care dau frecvent alergie de contact sunt: parabeni, prafurmuri, coloranti, metale (nichel, cobalt, crom), lanolina.
Frecvent eczema de contact se manifesta la nivelul mainilor si picioarelor prin inrosire a zonei, mici vezicule, care produc mancarime. Prin scarpinare pielea se raneste si se crapa. Este important de stiut componentul alergenic si evitarea lui. In acest sens se fac testari patch – aplicare de plasturi cu substantele banuite ca ar produce alergia.
In aceste cazuri este bine de folosit cosmetice si produse de ingrijire fara alergeni, fara parabeni, fara parfumuri, produse hipoalergenice. Este bine de folosit produse de incredere certificate ca fiind hipoalergenice.
Alergiile la medicamente trebuie diagnosticate de catre medicul alergolog si necesita o anamneza foarte detaliata. Este important ca atunci cand se produce o reactie alergica la un medicament, sa solicitam consult alergologic. Sunt reactii care pot mima reactie alergica si acestea trebuie excluse. Alergiile la antibiotice si antiinflamatorii nesteroidiene raman cele mai frecvente.
Mastocitoza este o afectiune cutanata sau sistemica, rara, in care organismul produce mai multe mastocite, care se pot acumula in piele sau in diverse organe. Mastocitele in relatie cu diversi stimuli (antiinflamatorii nesteroidiene, intepaturi de insecte, etc) pot degranula si elibereaza in circulatie diverse substante inflamatorii. Simptomatic, pacientii prezinta simptome ca de alergie sau simptome diverse in functie de organele afectate. Tratamentul pentru aceasta afectiune, forma sistemica, este greu de procurat la noi in tara, desi in Europa se fac pasi importanti in gasirea de tratamente biologice care sa tina sub control aceasta afectiune.
In concluzie, cercetarea in alergologie face pasi rapizi. Se pune accentul pe tratamente biologice, care sa intervina si sa opreasca la nivel molecular mecanismul de producere al bolilor.
Noutati ale alergiilor cutanate si medicatie biologica inovatoare in dermatita alergica.