Alergia la ou, cauza frecventa de alergie alimentara la copii
Alergiile alimentare sunt frecvent intalnite la copii si uneori la adulti. Alimentele care dau frecvent alergie sunt oul, laptele de vaca, soia, graul, pestele, alune, arahide, fructe de mare, etc. Oul de gaina este un aliment foarte consumat si necesar cresterii sanatoase si armonioase a copiilor. Primul contact cu proteinele din ou, apare inca din primele zile de viata in cazul copiilor alaptati si mai tarziu, odata cu diversificarea, in cazul copiilor alimentati cu formule de lapte praf. Exista doua forme de alergie alimentara: imediata si tardiva.
De cele mai multe ori, aceste alergii alimentare se remit, copiii tolerand ulterior alimentele alergenice. Exista si o mica proportie de copii care raman alergici toata viata.
Albusul de ou este mai alergenic decat galbenusul si determina adesea alergia la ou. Alergia alimentara la oul de gaina se poate manifestata prin moduri diferite:
Alergia imediata la ou
Simptomele alergice apar imediat dupa consumul de ou, direct de catre copil sau indirect prin laptele matern. Copilul manifesta imediat dupa consumul de ou sau preparate cu ou (paste, biscuiti, prajituri etc) simptome ca: urticarie (apar bubite, blande pe corp), angioedem (se umfla la fata, ochi, buze sau alte parti ale corpului), varsaturi, dureri abdominale, diaree si uneori singura manifestare poate fi respiratia grea suieratoare sau wheezing, tuse seaca. Uneori dupa consumul de ou se poate accentua eczema sau dermatita alergica.
Alergia tardiva la ou
In urma consumului de ou, in general la 48 – 72 de ore, parintii observa modificari ale scaunului copilului. Scaunul este moale, diareic cu mucus sau chiar firisoare de sange. Acesta este adesea momentul care atrage atentia parintelui si copilul ajunge la un consult alergologic. Copiii cu alergie tardiva la ou pot prezenta reflux gastroesofagian, balonare, dureri abdominale.
Cum pot afla daca copilul este alergic la ou?
Copilul sau adultul cu simptome alergice, asociate de fiecare data, cu consumul de ou sau preparate cu ou, necesita evaluare alergologica. Medicul alergolog va efectua testare cutanata prick pentru a confirma alergia imediata la ou (albus si galbenus de ou) si / sau testare cutanata patch pentru a confirma alergia tardiva.
Ce este de facut atunci cand copilul este alergic la ou?
Odata confirmata alergia la oul de gaina, va trebui evitat consumul de ou, atat de catre copil, cat si de mama care alapteaza. In cazurile severe este necesara evitarea totala, chiar si a urmelor de ou din alte produse alimentare. Scopul evitarii consumului de ou este aducerea la zero a simptomelor, a titrului de anticorpi si a reactiilor cutanate aparute in urma testarii. Indiferent daca reactia alergica este imediata sau tardiva, este necesara evitarea consumului de ou.
Copiii care sunt alergici la ou de gaina, au risc crescut sa fie alergici si la ou de prepelita, gasca sau rata, datorita similitudinii proteinelor. Exista cazuri descrise in literatura, care toelereaza alte tipuri de ou, dar acest lucru trebuie stabilit impreuna cu medicul alergolog. Sunt copii care tolereaza oul sub forma coapta, foarte bine gatit, la temperaturi mari, sub forma de biscuiti, prajituri. Acesti copii sunt incurajati sa il consume, daca nu prezinta simptom de alergie.
O reactie severa, anafilaxie, dupa consumul de ou, necesita prescriere de catre medicul alergolog a unui tratament de urgenta (EpiPen cu adrenalina), administrat la nevoie. In general, la copiii cu alergie severa la ou se recomanda evaluarea riscului inainte de vaccinarea cu vaccinuri care pot contine proteine din ou: vaccinul ROR, anti gripal, cel pentru febra galbena. Nu exista contraindicatie absoluta pentru vaccinarea copiilor cu forme usoare de alergie.
Reevaluarea alergologica se va face la 6 luni, urmarind retestarea copilului si evaluarea statusului alergic. Daca reactia cutanata si analizele de laborator arata o scadere importanta, se poate incepe reintroducerea oului in alimentatie, conform indicatiilor medicului alergolog.
Atunci cand observam simptome de alergie la copii sau adulti, de fiecare data dupa ce se consuma ou (albus, galbenus de ou) este necesara evaluare alergologica. Evitarea consumului de ou in astfel de cazuri, previne reactiile severe alergice.
Bună ziua! Am o fetita în vârstă de 1 an și 2 luni. Inca de la nastere ne-am confruntat cu scaun cu mucus. I-am făcut analizele la 5 luni jumatate și a ieșit valoarea ige la albuș 2.59, iar la gălbenuș 0.92. La 1 an am repetat analizele și valoarea la ou (albuș și galbenus) era 2.07 (<0.35). Voiam sa va cer un sfat, având în vedere valoarea care i-a ieșit la analize, vaccinarea cu ROR ar fi un pericol? Precizez ca atunci când a consumat ou, chiar și în cantități mici (3 sferturi de galbenus) a avut scaune cu mucus, diareice cam o săptămână jumatate. Mulțumesc anticipat!
Buna ziua, ghidurile recomanda vaccinarea copiilor cu alergii sub supraveghere medicala. Eu cred ca ar trebui sa faceti si testul cutanat pe piele si ulterior discutat cu medicul alergolog despre posibilitatea vaccinarii. Este necesar de dozat si ovalbumina si ovomucoid. Multa sanatate!
Bună ziua! Am o fetita de 6 ani. Acum o luna a făcut o reacție alergica (nu știu de la ce) s a umflat în zona ochilor foarte tare. La analize ia ieșit Ige 112 . La recomandarea medicului de familie ii dau ketotifen și aerius. Starea fetei e cam molesita, ii dau de 2 zile. Întrebarea mea e dacă ar putea fi vorba și de o parazitoza? Deoarece are și tulburări digestive. Mulțumesc
Buna ziua, cauzele pot fi multiple, una dintre ele poate fi si parazitoza, dar cel mai corect ar fi sa mergeti la o evaluare alergologica pentru a exclude alergia, in special alergiile alimentare. Multa sanatate!