Teama de alergie la anestezicele dentare, reala sau nu?

alergie anestezice dentare

Zilnic, cel putin un pacient suna sa intrebe, daca fac testare la anestezice dentare. Astfel, m-am decis sa ofer cateva informatii despre anestezicele dentare, pentru a mai reduce, macar putin din aceasta teama.

De cele mai multe ori, persoanele care suna sunt parinti, care solicita testare la anestezic dentar pentru copii – “Medicul dentist nu vrea sa faca anestezie copilului, fara testare” sau “copilul este alergic la praful de casa, iar medicul dentist, doreste sa stie daca nu cumva este alergic si la anestezic dentar”. Si mai frecvent, intalnesc cazuri care sunt directionate catre alergolog, neavand antecedente de alergie si care nu au facut niciodata anestezie dentara.

Dau anestezicele dentare alergie?

Raspunsul este da, pot sa dea alergie, dar sunt foarte rare aceste cazuri. Incidenta reactiilor alergice la anestezicele dentare este sub 1%. Majoritatea anestezicelor dentare contin adrenalina, medicament administrat pentru a combate cele mai severe reactii alergice.

Alte reactii adverse la anestezicele dentare

Cel mai adesea, anestezicele dentare dau reactii adverse care nu sunt legate de alergie. Reactiile confundate adesea cu reactii alergice la anestezice dentare, sunt de fapt reactii toxice, fie la anestezic, fie la agentul vasoconstrictor sau reactii anxiolitice.

Reactiile toxice

Acest tip de reactii, se datoreaza administrarii unei doze prea mari de anestezic dentar sau injectarii accidentale intravascular. Reactiile toxice se manifestata prin agitatie, dezorientare, vedere neclara, tremor muscular si/sau convulsii.

Reactiile de vasoconstrictie

Reactiile de vasoconstrictie sunt datorate continutului de adrenalina al anestezicului dentar. Sunt predominant cardiovasculare si pot fi observate ca si palpitatii, tahicardie sau hipertensiune.

Reactiile anxiolitice

Scaderea tensiunii arteriale, scaderea pulsului sau efecte psihomotorii ca hiperventilatie,  sincopa vasovagala pot aparea ca urmare a anxietatii.

Cand este indicata testarea la anestezic dentar?

Testare cutanata la anestezic dentar este indicata pacientului care prezinta alergii multiple medicamentoase, mai ales daca a prezentat anterior anestezie dentara si a avut reactii alergice imediate.

Testarile cutanate la anestezice dentare nu se fac de rutina, la pacienti fara antecedente de alergie la anestezice si fara anestezie dentara anterioara.

Testarea la anestezic dentar

Indicata pacientului cu istoric de alergie la anestezic dentar.

Nu se realizeaza cu anestezic care contine si adrenalina. Produsul de testat trebuie sa contina doar anestezicul ex: mepivacaina.

Testarea cutanata consta in administrare de doze crescande de anestezic dentar, initial diluat apoi nediluat, intradermic si apoi subcutanat, dupa o testare prick anterioara, negativa.

Daca pacientul este alergic, confirmat la un anestezic dentar, nu inseamna ca este alergic si la celelalte anestezice; nu sunt confirmate reactii alergice incrucisate intre anestezicele dentare.

Cum se manifesta o reactia alergica?

Aparitia imediata 15 minute – 1-2 ore, fie a unei urticarii, angioedem sau respiratie grea suieratoare sau chiar reactie anafilactica.  Reactiile alergice descrise, cel mai frecvent sunt intalnite la excipienti ca methyl-p-hydroxybenzoate, antioxidanti (ex bisulfat), antiseptice (ex, chlorhexidine), latex.

Ca sa raspund la intrebarea din titlu, teama de alergie la anestezice nu se justifica, avand in vedere raritatea acestei reactii adverse. Intotdeauna cereti sfatul medicului alergolog, daca aveti o nelamurire vis-a-vis de acest subiect.

2

Related Posts

Leave a comment

Site-ul nostru poate stoca informații prin intermediul browserului tau, sub formă de cookie-uri.