Teama de alergie la anestezicele dentare, reala sau nu?

alergie anestezice dentare

Zilnic, cel putin un pacient suna sa intrebe, daca fac testare la anestezice dentare. Astfel, m-am decis sa ofer cateva informatii despre anestezicele dentare, pentru a mai reduce, macar putin din aceasta teama.

De cele mai multe ori, persoanele care suna sunt parinti, care solicita testare la anestezic dentar pentru copii – “Medicul dentist nu vrea sa faca anestezie copilului, fara testare” sau “copilul este alergic la praful de casa, iar medicul dentist, doreste sa stie daca nu cumva este alergic si la anestezic dentar”. Si mai frecvent, intalnesc cazuri care sunt directionate catre alergolog, neavand antecedente de alergie si care nu au facut niciodata anestezie dentara.

Dau anestezicele dentare alergie?

Raspunsul este da, pot sa dea alergie, dar sunt foarte rare aceste cazuri. Incidenta reactiilor alergice la anestezicele dentare este sub 1%. Majoritatea anestezicelor dentare contin adrenalina, medicament administrat pentru a combate cele mai severe reactii alergice.

Alte reactii adverse la anestezicele dentare

Cel mai adesea, anestezicele dentare dau reactii adverse care nu sunt legate de alergie. Reactiile confundate adesea cu reactii alergice la anestezice dentare, sunt de fapt reactii toxice, fie la anestezic, fie la agentul vasoconstrictor sau reactii anxiolitice.

Reactiile toxice

Acest tip de reactii, se datoreaza administrarii unei doze prea mari de anestezic dentar sau injectarii accidentale intravascular. Reactiile toxice se manifestata prin agitatie, dezorientare, vedere neclara, tremor muscular si/sau convulsii.

Reactiile de vasoconstrictie

Reactiile de vasoconstrictie sunt datorate continutului de adrenalina al anestezicului dentar. Sunt predominant cardiovasculare si pot fi observate ca si palpitatii, tahicardie sau hipertensiune.

Reactiile anxiolitice

Scaderea tensiunii arteriale, scaderea pulsului sau efecte psihomotorii ca hiperventilatie,  sincopa vasovagala pot aparea ca urmare a anxietatii.

Cand este indicata testarea la anestezic dentar?

Testare cutanata la anestezic dentar este indicata pacientului care prezinta alergii multiple medicamentoase, mai ales daca a prezentat anterior anestezie dentara si a avut reactii alergice imediate.

Testarile cutanate la anestezice dentare nu se fac de rutina, la pacienti fara antecedente de alergie la anestezice si fara anestezie dentara anterioara.

Testarea la anestezic dentar

Indicata pacientului cu istoric de alergie la anestezic dentar.

Nu se realizeaza cu anestezic care contine si adrenalina. Produsul de testat trebuie sa contina doar anestezicul ex: mepivacaina.

Testarea cutanata consta in administrare de doze crescande de anestezic dentar, initial diluat apoi nediluat, intradermic si apoi subcutanat, dupa o testare prick anterioara, negativa.

Daca pacientul este alergic, confirmat la un anestezic dentar, nu inseamna ca este alergic si la celelalte anestezice; nu sunt confirmate reactii alergice incrucisate intre anestezicele dentare.

Cum se manifesta o reactia alergica?

Aparitia imediata 15 minute – 1-2 ore, fie a unei urticarii, angioedem sau respiratie grea suieratoare sau chiar reactie anafilactica.  Reactiile alergice descrise, cel mai frecvent sunt intalnite la excipienti ca methyl-p-hydroxybenzoate, antioxidanti (ex bisulfat), antiseptice (ex, chlorhexidine), latex.

Ca sa raspund la intrebarea din titlu, teama de alergie la anestezice nu se justifica, avand in vedere raritatea acestei reactii adverse. Intotdeauna cereti sfatul medicului alergolog, daca aveti o nelamurire vis-a-vis de acest subiect.

Articole asemanatoare

Comentarii (18)

Bună ziua,
Ma interesează dacă este recomandata anastezia dentara în cazul în care analizele de sânge pentru ficat, mai exact bilirubina sunt cu valori anormale. Exista o suspiciune de sindrom Gilbert. Este vorba de un băiat de 15 ani care nu a făcut niciodată anestezie. Medicul dentist a recomandat o testare la Ubistesin
(articaina cu adrenalina). Înțeleg ca nu se face test cutanat, ci IgE dacă are și adrenalina.
Mulțumesc!

Buna ziua, sa discutati cu medicul curant pt sdr gilbert. Nu cred ca este vreo contraidincatie. Analize si teste in vederea alergiei la anestezic sunt recomandate doar daca a avut reactoie alergica anterioara. Puteti face test de degranulare bazofilica la anestezic. Multa sanatate!

Buna ziua!
In urma cu câțiva ani am mers la stomatolog pentru o extracție de măsea. Fiind pentru prima data când mi se administra anestezic doctora mi-a injectat in brat putina substanța pentru testare și in 5 minute mi-a apărut o mică pata rosie.
Mi-a spus ca sunt alergică la anestezie cu adrenalina.
Am mers la Alergologie pentru testare xilină și a fost ok.
Întrebarea mea este, pot fi alergică la adrenalina?
Daca da, cum pot testa/certifica acest fapt?
Mulțumesc!

Buna ziua, nu se poate sa fiti alergica la adrenalina, poate la sulfatul pe care il contine fiola cu adrenalina, dar, sfatul meu este sa testati si alte anestezice la alergolog, precum sa faceti test de degranulare bazofilica pentru fiola de anestezic cu adrenalina la laborator de analize. Multa sanatate1

Buna seara , cum recomandați sa se dacă testul ? Cutanat sau preluare de sânge ? Mulțumesc

Buna ziua,
daca este necesar se pot face ambele, atat cutanat cat si analiza de sange. Multa sanatate!

Buna ziua ! mie mi s a modificat fatza la 180* din cauza unui anestezic dentar …m am chinuit mai mult de 24h sa imi revin ..motiv pt care imi e teama de orice anestezic acum..

Buna ziua, raportat la cate persoane tolereaza si nu au reactii alergice la anestezice dentare,doar un mic procent pot dezvolta reactii alergice. Discutati cu medicul alergolog inainte de anestezie dentara si efectuati investigatii pentru a gasi cauza reactiei. multa sanatate!

Bună ziua și analiza asta unde se poate face?

Bună seara am și eu o întrebare…eu sunt alergica la xilina am depistat de 6 ani am încercat sa ma duc la stomatologie dar toată lume lucrează cu anestezic ubistesin și aces anestezic nu poate fi testat conține adrenalina asa mi. Sa spun când am sunat la alergologie și nu știu ce e de făcut

Buna ziua, intradevar ubistezin are adrenalina si nu se poate testa, dar puteti efectua analiza IgE specific la articaina pentru a determina titrul de anticorpi. Multa sanatate!

Bună ziua!Am un băiețel de 10 ani cu foarte mulți Alergeni. Doresc să fac IGE specific Ubistesin!Această analiză se lucrează la noi în România? MULȚUMESC FRUMOS!!!

Buna ziua, da, se poate face la laborator de analize. Multa sanatate!

Bună ziua, ma numesc Horja Ioana și as dori sa mă lămuriți cu ceva. Am dus fiola de la cabinetul stomatologic la laborator dar nu desfăcut-o a căutat numai substanța și i-a luat la Manuela singe din venă, fiola ne-a dat-o înapoi și a spus ca rezultatul îl trimite pe mail în 3,4 zile. Așa se face acum testul?Vă mulțumesc, multă sănătate.

Buna ziua, depinde la ce test va referiti. Exista 2 tipuri de analize: IgE specific la anestezic, pentru care nu este necesara fiola de anestezic si test de degranulare la anestezicul dentar pentru care este necesara fiola. Testarea cutanata efectuata de catre medicul alergolog si testul de degranulare, efectuat la laboprator necesita fiola de anestezic. Multa sanatate!

Bună dimineața ! Daca sunt polialergic la alimente , polenuri și biseptol, există șansa să fiu alergic și la anestezic( lidocaina , xilină ) ??
Va mulțumesc anticipat !

Buna ziua, de regula nu se asociaza celelalte alergii, cu alergia la anestezice. Este clar ca aveti un teren alergic. Puteti face testare la anestezic dentar, inainte de interventia dentara (indicata in special la persoanele care au dezvoltat reactie alergica in trecut la vreun anestezic dentar). Multa sanatate!

Lasa un comentariu

Siteul nostru utilizează cookie-uri in vederea îmbunătățirii experienței dvs. de navigare.