Alergia alimentara intarziata, la copii
Zilnic in cabinetul de alergologie se prezinta parinti cu copii mici, bebelusi care prezinta simptome de alergie alimentara intarziata. Fie ca vorbim despre tulburari digestive, fie ca vorbim despre alergii ale pielii, aceste simptome sunt tot mai des intalnite. Alimentele care dau frecvent alergie inatrziata sunt oul, laptele de vaca, soia, graul. Sunt copii care nu tolereaza multiple alimente, aceasta datorandu-se de cele mai multe ori unei hiperreactivitati intestinale. Indiferent ca sunt alaptati sau alimentati cu formula de lapte praf, copiii pot dezvolta alergii alimentare tardive sau intarziate.
Simptomele alergiei alimentare tardive sau intarziate
Cel mai adesea simptomele sunt la nivelul tractului digestiv. Simptome ca balonare, discomfort abdominal si dureri abdominale, colici, scaune cu mucus sau chiar firisoare de sange, scaune moi diareice sau dimpotriva constipatie se regasesc frecvent la copiii cu alergie alimentara tardiva.
Simptomele digestive se pot asocia sau nu cu simptome cutanate ca: eruptii cutanate, eczema alergica, eczema scutecului, xeroza cutanata si mancarimi de piele.
Uneori copiii prezinta refuz alimentar, stagneaza sau scad in greutate.
Cum pot afla daca copilul are alergie alimentara intarziata ?
Copilul cu simptome ca cele descrise mai sus, necesita evaluare alergologica. Din anamneza, prezenta simptomelor, poate fi singurul indiciu care orienteaza diagnosticul catre alergie alimentara tardiva. Alteori, cand exista mai multe alimente care ar putea fi cauzatoare, se efectueaza testare patch. Medicul alergolog va efectua testare cutanata patch cu alimentele care dau frecvent alergii alimentare tardive sau cu cele suspicionate a fi cauzatoare. Ca si analize de sange se pot efectua teste pentru depistarea alergiilor intarziate. Pentru ca aceasta afectiune poate duce la modificari sistemice prin absorbtie sau digestie deficitara, se indica si analize precum: fier, proteinemia, vitamina D, calcemie.
Care este tratamentul alergiilor alimentare intarziate?
Odata diagnosticul de alergie alimentara tardiva stabilit, se recomanda de prima intentie, evitarea consumului alimentului cauzator. Acest regim se impune si mamei care alapteaza, daca dupa alaptare, copilul prezinta simptome de alergie.Daca in urma analizelor sunt observate modificari ca anemie, hipovitaminoze, acestea se corecteaza. De multe ori, este necesara administrarea de pro si prebiotice pentru a stimula imunitatea digestiva a bebelusului sau copilului mic. La bebelusi, adesea laptele de vaca produce alergie alimentara tardiva. Cei care sunt hraniti cu formula de lapte praf, necesita inlcouirea formulei cu lapte praf cu proteine extensiv hidrolizate EH sau pe baza de aminoacizi. Daca copiii nu tolereaza si nu accepta aceste tipuri de lapte, se pot inlocui cu formule pe baza de orez hidrolizat, sau ate vegetale. Laptele de soia nu este recomandat bebelusilor sub 6 luni.
Prognosticul este unul bun, in general pana la 3 – 4 ani copiii scapa de aceste alergii.
Sfatul meu pentru parinti este sa fie linistiti, sa urmeze indicatiile medicului alergolog si sa isi lamureasca neclaritatile. Nu este niciun motiv de panica si nu este recomandat sa efectuati analize peste analize. Si cel mai important este sa nu uitati ca, fiecare copil are ritmul lui de crestere, de alimentare, de orice. Nu putem face comparatii nici macar intre frati.
Sfatul meu pentru parinti este sa fie linistiti, sa urmeze indicatiile medicului alergolog si sa isi lamureasca neclaritatile. Nu este niciun motiv de panica si nu este recomandat sa efectuati analize peste analize. Si cel mai important este sa nu uitati ca, fiecare copil are ritmul lui de crestere, de alimentare, de orice. Nu putem face comparatii nici macar intre frati.