Consumul exagerat de dulciuri poate da urticarie
Se apropie sarbatorile de iarna, iar copiii asteapta nerabdatori cadourile si dulciurile. Mos Nicolae aduce multe dulciuri, iar Mos Craciun de regula aduce si dulciuri si jucarii. Drept urmare, in aceasta perioada in special copiii, dar si noi adultii, mancam mai multe dulciuri decat in restul anului. Stiai ca, daca consumi multe dulciuri poti face urticarie?
Dulciurile in exces dau urticarie
Copiii pot face urticarie daca consuma multe dulciuri. De ce? Ciocolata, cacaoa, bomboanele, siropurile, decoratiunile de pe prajituri, etc contin histamina. Histamina este o substanta care creste in organism prin consumul in exces al acestor alimente si nu numai. Daca organismul este incarcat cu multa histamina, apare intoleranta la histamina. Histamina in cantitate mare nu poate fi degradata si da simptome asemanatoare unei reactii alergice.
Cel mai frecvent copiii prezinta urticarie, dureri de burtica, stare generala alterata. De asemenea, pe langa histamina, in dulciuri se gasesc coloranti, conservanti, indulcitori, arome artificiale si altele care pot sensibiliza organismul.
Cum se manifesta urticaria?
Urticaria se manifesta prin inrosire a pielii, aparitia unor papule sau “blande”, insotite de mancarime accentuata, chiar si angioedem (umflare) frecvent la nivelul buzelor, fetei, pleoapelor, extremitatilor. Urticaria are caracter tranzitor, rezolvandu-se spontan, in cateva ore sau zile, uneori cu repetarea episodului.
Pe langa dulciuri mai sunt si alte cauze de urticarie la copii:
- Alergiile – la copiii sub 1 an alimentele care dau frecvent alergie sunt proteinele din laptele de vaca, albus de ou, iar la copiii mai mari de 2- 5 ani: alunele, arahidele, oul, fructele de mare.
- Viermisorii – reprezinta a doua cauza de urticarie la copii. Prezenta animalelor de companie in locuinta sau cohabitarea inevitabila, creste riscul de parazitoza intestinala. Colectivitatea, parcurile si locurile de joaca pentru copii, zonele cu nisip, sunt locuri unde pot ajunge animale de companie si de unde copii se pot infecta.
- Virozele si alte infectii – virozele respiratorii, dar si intestinale, hepatita A si B, Epstein Barr, si altele. Streptococul descoperit faringian cauzeaza urticarie la ~ 17 % din copii. Infectiile fungice, infectia cu Helicobacter pylori precum si infectiile dentare sunt cauze de urticarie
- Agentii fizici – hainele stramte sau din materiale dure, lana, catifea materiale sintetice, frigul sau caldura si transpiratia excesiva sunt si ele cauzatoare de urticarie.
- Medicamentele care dau frecvent urticarie la copii sunt antibioticele (ex: peniciline) si antiinflamatoriile si antitermicele (ex: ibuprofen)
- Intepaturile de insecte – paianjeni, viespi, albine, tantri, etc
Formele usoare de urticarie se rezolva spontan sau cu medicatie minima antialergica. Formele severe sau care persista o perioada mai lunga trebuie investigate de catre medicul alergolog.
Sfatul medicului alergolog!
Sfatul meu este ca in aceasta perioada, sa fim atenti la ce mananca copiii nostri si mai ales la cate dulciuri mananca. Incercati si oferiti-le multe fructe si preparate facute in casa, iar dulciurile rafinate sa fie consumate cu moderatie.
Buna ziua, dba doctor ,de câteva luni ma confrunt cu urticarie, de la început am crezut ca este alimentara la ceva ce am mâncat creveti nu tocmai buni.. am luat claritine 10 zile..Analiza de alergie e normala. Aceste bubițe apar și dispar în alte părți..binenteles cu mancarimi urate..ce ar trebui sa evit sau sa scot din alimentație o perioada.multumesc.
Buna ziua, trebuie sa urmati un regim alimemntar sarac in histamina, o perioada de pana la 14 zile, cititi mai multe aici: https://www.alergologultau.ro/intoleranta-la-histamina/