Intoleranta la histamina

intoleranta alimente

Ce este intoleranta la histamina?

Unele alimente au un continut mai mare de histamina in compozitia lor, iar persoanele care au un deficit de enzima necesara degradarii histamina, dupa consumul acestor alimente pot prezenta simptome asemanatoare unei alergii.

Cum se manifesta intoleranta la histamina?

Nu putine sunt cazurile in care pacientii se prezinta la medicul alergolog, cu probleme digestive ca balonare, crampe abdominale, diaree, greata, varsaturi dupa consumul unor alimente, crezand ca este alergie alimentara sau intoleranta alimentara.

De asemenea pacientii vin cu urticarie/ inrosire a pielii sau chiar mai rau cu umflaturi la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor, respiratie grea si cefalee aparute dupa unele alimente.

Intoleranta la histamina este consecinta unui dezechilibru intre histamina acumulata in organism si capacitatea de degradare a acesteia, de catre enzime si in principal de catre enzima diaminoxidaza (DAO). Persoanele care prezinta o activitate redusa a acestei enzime nu pot metaboliza histamina continuta de unele alimente, aceasta se acumuleaza in organism si pacientul dezvolta simptomele amintite mai sus, care se aseamana foarte mult cu simptomele de alergie. Aceasta afectiune nu este mediata prin anticorpi IgE, de aceea testele cutanate alergologice si determinarea de IgE specifice la alimente nu sunt relevante. Cel mai frecvent afectate sunt persoanele de sex feminin cu varste intre 30 si 55 ani.

Ce este histamina?

Histamina este o substanta prezenta in cantitati variabile in multe alimente, dar si secretata de organism in reactiile alergice. Histamina apare in alimente datorita activitatii bacteriilor, printr-un proces de fermentare, motiv pentru care se gaseste in cantitate mare in alimentele fermentate (branza, muraturi, vin, bere etc) si bogate in proteine (peste, carne si mezeluri). Niveluri foarte mari se gasesc si in alimentele alterate. Nivelul de histamina din alimente creste odata cu perioada de pastrare a alimentelor,de aceea alimentele nu trebuie tinute foarte mult timp in frigider sau la congelator si nu trebuie reincalzite.

 

Cauze de scadere a enzimei diaminoxidazei (DAO)

Deficitul enzimei DAO se datoreaza fie unor afectiuni digestive care scad productia enzimei, fie consumului de alcool si unele medicamente.

 

Cum controlam intoleranta la histamina?

Pacientii cu intoleranta la histamina trebuie sa tina un regim alimentar cu evitarea alimentelor bogate in histamina.

De asemenea, cauzele producerii deficitului de DAO trebuie tratate – tratarea afectiunilor digestive, stoparea consumului de alcool si inlocuirea medicamentelor cu altele care nu au ca efect reducerea diaminoxidazei.

In cazurile care nu raspund la regimul alimentar, se poate incerca un tratament de substitutie, care are rol de enzima si degradeaza histamina. Acest medicament se va lua de 2 ori/zi inainte de mesele principale cu 20 minute, la recomandarea medicului alergolog.

 

Alimentele bogate in histamina care trebuie evitate si continutul lor de histamina:

 

Bauturi alcoolice:

  • Vin rosu: 60-3800 µg/l
  • Sampanie: cca 670 µg/l
  • Spumos: 15-80 µg/l
  • Vin dulce: 80-400 µg/l
  • Vin alb: 3-120 µg/l
  • Bere: 20-300 µg/l

Peste:

  • Ton: pana la 8000 mg/kg
  • Macrou afumat: pana la 788 mg/kg
  • Macrou (conserva): pana la 15 mg/kg
  • Sardina: pana la 1500 mg/kg
  • Sardele: pana la 180 mg/kg
  • Hering: pana la 12 mg/kg (mai ales marinat)

Lactate:

  • Emmentaler: 10-500 mg/kg
  • Stilton (branza cu muceagai albastru): cca 160 mg/kg
  • Gorgonzola: pana la 160 mg/kg
  • Camembert: 10-300 mg/kg
  • Parmezan: 10-580 mg/kg

Carne/ mezeluri:

  • Salam: pana la 280 mg/kg
  • Carnati cervelat: pana la 100 mg/kg
  • Jambon Westfal: 40-270 mg/kg

Alte alimente:

  • Otetul din vin rosu: pana la 4000 µg/l histamina
  • Ciocolata: intre 5-100 mg/kg histamina, in functie de sortiment

 

 

 

6

Articole asemanatoare

Comentarii (4)

Buna ziua! Am un băiețel de 3 ani cu alergie la praf, polenuri și cu activitatea DAO cu valoarea 11,6, activitate enzimatica aflată la limita de graniță. Trebuie ținut regim la alimentele cu histamina? mulțumesc

Regimul trebuie tinut doar daca ati observat ca alimentele bogate in histamina ii dau simptome de alergie. Daca dereglarea DAO a survenit in urma unei tulburari digestive, atunci incercati sa refaceti flora intestinala cu ajutorul unor probiotice si se va regla si DAO. Multa sanatate!

Buna ziua fetita mea in varsta de 4, jumate are alergie la mucegai , graminee si are DAO 42, 80. Asta înseamnă că are o intoleranta la histamina?

Buna ziua,
nivelul ridicat al DAO nu inseamna intoleranta la histamina, ci dimpotriva, un proces activ alergic. In aceasta perioada fiind chiar sezonul polenului de graminee si mucegaiurilor. Probabil este crecuta in acest context alergic.

Lasa un comentariu